search icon

Επιχειρήσεις

Έκκληση εμπορικών συλλόγων: Ζήτημα επιβίωσης ένα πρόγραμμα επιδότησης του λιανεμπορίου

Έκκληση να μην μείνει το λιανεμπόριο εκτός της προσπάθειας επανεκκίνησης της οικονομίας, προειδοποιώντας παράλληλα για εκκίνηση ενός τσουνάμι λουκέτων που έως τώρα έχει αποφευχθεί, απευθύνουν οι θεσμικοί φορείς του

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Θεόδωρος Καπράλος και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Παντελής Φιλιππίδης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν, προειδοποίησαν για εξασθένηση του συνόλου του εμπορίου, αφού συσσωρεύονται χρέη, τα αποθέματα είναι αδιάθετα και ο τζίρος που γίνεται με την επαναλειτουργία είναι ελάχιστος. Γι αυτό και βασικό αίτημα τους είναι εντός Μαϊου να ενεργοποιηθεί πρόγραμμα επιδότησης, αντίστοιχο με αυτό της εστίασης και το δρομολογούμενο του τουρισμού.

«Λαμβάνουμε μηνύματα απόγνωσης από παντού. Ο κλάδος μας θέλει 6 μήνες να πάρει «μπρος» και να επανέλθει κανονικότητα. Ζει με αναστολή πληρωμών και χρέη που συσσωρεύονται με ο,τι αυτό συνεπάγεται», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Καρανίκας. «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ο μεγαλύτερος κλάδος της ελληνικής οικονομίας μένει εκτός των σχεδίων που γίνονται για την επανεκκίνηση της οικονομίας», πρόσθεσε προειδοποιώντας για «εκρηκτικές» συνέπειες εάν δεν υποστηριχθεί τώρα η αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που υπογραμμίστηκαν στην συνέντευξη Τύπου το εμπόριο είναι ο κλάδος με τη μεγαλύτερη ζημιά στην τελευταία υγειονομική κρίση αφού έχασε 10 δισ ευρώ απ’ το τζίρο του σε σχέση με ένα χρόνο πριν ενώ εστίαση με καταλύματα και βιομηχανία έχασαν 7 δισ ευρώ.

«Οι 230.000 εμπορικές επιχειρήσεις είναι αυτές που πλήρωσαν το μάρμαρο, δεν πρέπει η κυβέρνηση να τις αφήσει έξω απ’ τη διαδικασία επανεκκίνησης της οικονομίας», τόνισε απ’ την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης.

H πρόταση

Όπως είπε, το νέο πρόγραμμα επιδότησης που θέλει ο εμπορικός κόσμος μπορεί να κινείται πάνω σε τρεις άξονες και να μην είναι οριζόντιο αλλά να ενισχύσει αυτούς που επλήγησαν περισσότερο. Συγκεκριμένα να μπει προϋπόθεση της πτώσης τζίρου (ίσως 30% όπως ισχύει για την εστίαση), να αφορά τις επιχειρήσεις με κατεξοχήν εποχική δραστηριότητα, και παράλληλα να μπουν «κόφτες» στις ενέσεις ρευστότητας.

Σημειωτέον πως η ΕΣΕΕ ήδη απ’ τον περασμένο Ιανουάριο είχε καταθέσει δέσμη κοστολογημενων μέτρων που στο σύνολο τους δεν ξεπερνούσε το ποσό που θα δοθεί στις επιχειρήσεις της εστίασης με το πρόγραμμα επιδότησης που θα τρέξει τις επόμενες μέρες (330 εκατ. ευρώ).

Επιχειρήσεις «φαντάσματα»

«Πρέπει να ρθει η Ανάσταση και για το εμπόριο», σημείωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Θεόδωρος Καπράλος. «Το λιανεμπόριο μπορεί να εντάχθηκε οριζόντια στα μέτρα της κυβέρνησης, όμως δεν έχουν αναγνωριστεί τα χαρακτηριστικά του. Το αδιάθετο εμπόρευμα δημιουργεί έναν βραχνά ρευστότητας. Σήμερα μπορεί κάποιος να έχει μεγάλη αξία στο κατάστημα του, να μην διαθέτει όμως την ρευστότητα για να επανεκκινήσει. Το ερώτημα λοιπόν είναι θα αφήσουμε αυτές τις επιχειρήσεις φαντάσματα ή θα τις βοηθήσουμε;»
 
Ο κ. Καπράλος μάλιστα υπογράμμισε πως η κακή κατάσταση στο λιανεμπόριο θα συμπαρασύρει και το χονδρικό. «Το χονδρικό εμπόριο είναι ο τροφοδότης της αγοράς και δεν έχει βοηθηθεί. Αντιθέτως στο συρτάρι του έχουν μαζευτεί επιταγές που δεν μπορούν να ρευστοποιηθουν. Μιλάμε για μία ωρολογιακή βόμβα που κινδυνεύει να σπάσει την αλυσίδα του εμπορίου με δυσάρεστες συνέπειες στην οικονομία», τόνισε.

Υπογράμμισε δε και το θέμα της μειωμένης κατανάλωσης. «Η κατανάλωση δεν μπορεί να επανέλθει άμεσα. Άρα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις που ανοίγουν δεν μπορούν να έχουν εκείνο το τζίρο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», είπε.

Για την έλλειψη διαθέσιμων κεφαλαίων στην αγορά προέταξε το παράδειγμα του προγράμματος e-λιανικό. «Απ’ τα 80 εκατ. ευρώ του προγράμματος, μόνο τα 55 εκατ. ευρώ φαίνεται ότι θα πέσουν στην αγορά με βάση τις αιτήσεις. Κάτι που δείχνει ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν είχαν καν αυτό το μικρό ποσό για να μπουν στο πρόγραμμα και να επενδύσουν στο διαδίκτυο. Χρησιμοποίησαν ότι είχαν διαθέσιμο για να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα τους».

Γενική ρύθμιση οφειλών

Απ’ την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης ζήτησε να λυθεί άμεσα το θέμα των μεγάλων οφειλών που έχουν συσσωρευτεί. «Οι μεταθέσεις δεν πληρώνουν αλλά συσσωρεύουν τα χρέη», σημείωσε προτείνοντας μία γενική ρύθμιση των οφειλών μέσα από ειδική πλατφόρμα και αποπληρωμή τους από 60 ως 120 δόσεις. «Κανείς δεν θα μπορεί να πληρώσει επιταγές γιατί έρχονται απ’ το παρελθόν, από ένα διάστημα κατά το οποίο η επιχείρηση δεν δούλεψε», σημείωσε.

«Οι δυνάμεις έχουν εξαντληθεί. Είμαστε σε σημείο όπου μετά από 7 μήνες απραξίας και χαμένες σημαντικές εμπορικές περιόδους τα χρέη έχουν συσσωρευτεί. Εάν δεν ληφθούν πραγματικά μέτρα, και όχι κατ’ επιλογήν, η αγορά θα βρεθεί σε δύσκολο δρόμο ως το καλοκαίρι», τόνισε.

Λουκέτα στην Τσιμισκή

Αποκάλυψε δε πως έχουν μπει τα πρώτα 17 λουκέτα στον εμπορικότερο δρόμο της Θεσσαλονίκης, την οδό Τσιμισκή.
 
«Δυστυχώς απ’ την αρχή της πανδημίας είδαμε να γίνεται μία πολιτική διαχωρισμών. Κάποιοι μιλούσαν για βιώσιμους και μη βιώσιμους. Στο εμπόριο όμως είμαστε όλοι δεμένοι σε μία αλυσίδα, οπότε οι μη βιώσιμοι θα συμπαρασύρουν και τους βιώσιμους. Γι αυτό και πρέπει να δοθούν ενισχύσεις στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το χρήμα, έρχεται από κάτω προς τα πάνω, όχι το αντίστροφο. Αν η κυβέρνηση θέλει τις μικρές επιχειρήσεις τότε κάτι πρέπει να κάνουν γι αυτό», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη:

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα στο τραπεζικό σύστημα: Μετά την Πειραιώς σειρά παίρνει η Attica Bank

Eλλάδα 2.0: Κατατέθηκε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Κομισιόν

Ελλάκτωρ: Έγειρε… στους Ολλανδούς και ο εφοπλιστής Διαμαντίδης

Exit mobile version