search icon

Επιχειρήσεις

Ευθ. Μπουλούτας (Ελλάκτωρ): Ξεκίνησαν συζητήσεις με τις τράπεζες για την βελτίωση των όρων χρηματοδότησης

Στόχος το υγιές ανεκτέλεστο και η λειτουργική κερδοφορία το 2022 –Η σταθεροποίηση του ισολογισμού θα φέρει και αλλαγές στο ομόλογο των 600 εκατ. ευρώ

Η βελτίωση των δυσμενών όρων χρηματοδότησης της Ελλάκτωρ περνά μέσα από την εξυγίανση του ομίλου, επιβεβαίωσε την Πέμπτη, σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ευθύμιος Μπουλούτας.

Σύμφωνα με την διοίκηση, η εταιρεία έχει ξεκινήσει συζητήσεις με τις τράπεζες προκειμένου να βελτιώσει τους όρους χρηματοδότησης καθώς η προσπάθεια αναδιάρθρωσης και η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου κατά 120,5 εκ. ευρώ θα βελτιώσουν το πιστωτικό της προφίλ και θα προσφέρουν καλύτερα επιτόκια.

Ο κ. Μπουλούτας συνέδεσε την προσπάθεια αυτή και με την βούληση της εταιρείας να διαχειριστεί το ομόλογο των 600 εκατ. ευρώ, το οποίο συνάφθηκε προ διετίας με πολύ επαχθείς όρους και επιτόκιο 6.675%. Όπως επισήμανε, είναι ανάγκη πρώτα να σταθεροποιηθεί ο όμιλος σε καλύτερη κερδοφορία για να αλλάξει τους όρους.  Στόχος αναφέρθηκε είναι  η μείωση κατά 1% του κόστους κεφαλαίου το προσεχές δωδεκάμηνο.
Με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου εντός Ιουλίου, η Άκτωρ θα ενισχυθεί με 100 εκατ. ευρώ, κίνηση η οποία ολοκληρώνει την εξυγίανση του ισολογισμού της και βάζει σε τροχιά επανεκκίνησης τον τομέα των κατασκευών. Ο διευθύνων σύμβουλος εκτίμησε ότι η χρηματοδότηση- γέφυρα και η αύξηση κεφαλαίου, σφραγίζουν το μακρύ δρόμο των ζημιών από τον κλάδο κατασκευών ώστε να ξεκινήσει και πάλι η ανάπτυξη της εταιρείας. Όπως είπε, η Ελλάκτωρ προσβλέπει σε μικρή λειτουργική κερδοφορία από την επόμενη χρονιά.

Για την στρατηγική στις κατασκευές αναφέρθηκε ότι θα περιοριστεί η παρουσία του ομίλου στην Ελλάδα, στην Ρουμανία και στα  Βαλκάνια, αποδίδοντας μεγάλο μέρος του κόστους του ομίλου, στην αλόγιστη επέκταση στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη μελέτη για γεωγραφικές περιοχές που έχει δραστηριοποιηθεί στο παρελθόν, διερευνώντας τις συνθήκες σε διάφορες χώρες. Ο κ. Μπουλούτας μίλησε για την ανάγκη να επεκταθεί σε έργα με  προστιθέμενη αξία και κερδοφόρα και για ένα υγιές ανεκτέλεστο.

Αναφερόμενος μάλιστα στη σημερινή κατάσταση του ομίλου, είπε ότι εκτός από τις κατασκευές, η Ελλάκτωρ έχει λειτουργικές ταμειακές ροές που είναι πάνω από 150 εκατ. ευρώ από τις άλλες δραστηριότητες.

Ακτινογραφώντας τα  έργα που θα διεκδικήσει, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας χαρακτήρισε εμβληματικό έργο το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), στον οποία συμμετέχει και στους δύο διαγωνισμούς (τη ΣΔΙΤ και τη σύμβαση παραχώρησης). Επίσης ανέφερε ότι η εταιρεία προετοιμάζεται για τον νέο διαγωνισμό για την Αττική Οδό και έχει ενδιαφέρον και για τις εργολαβίες στο Ελληνικό.

Στο πρώτο τρίμηνο η ΑΚΤΩΡ υπέγραψε συμβάσεις έργων 165 εκατ. ευρώ. Τα 113 εκατ. αφορούν έργα συντήρησης στην Εγνατία Οδό. Τα 32 εκατ. τη διαχείριση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας κατόπιν παράτασης για έναν ακόμα χρόνο και μέχρι να ολοκληρωθεί ο εν εξελίξει διαγωνισμός της ΕΥΔΑΠ και 17 εκατ. για δίκτυα φυσικού αερίου στην Ξάνθη.

Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο Θ. Μπουλούτας σημείωσε ότι στόχος είναι η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου με όρους αγοράς. «Θα εξετάσουμε τα έργα με προσοχή και με βάση την επενδυτική τους απόδοση». Για τη συνεργασία με την πορτογαλική EDPR και το αιολικό πάρκο στην Εύβοια εξήγησε πως βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης που θα χρειαστεί περίπου 24 μήνες και πως η έναρξη της κατασκευής δεν θα γίνει νωρίτερα από 2022 ή τα μέσα του 2023.

Διαβάστε περισσότερα

Παγκόσμια αγορά ακινήτων: Σε υψηλά 15 ετών οι τιμές – Φόβοι για νέα φούσκα

Στην ομπρέλα της Capital H ένα ξενοδοχείο με βαριά «εκδοτική» ιστορία στην καρδιά της Αθήνας

Τουρκία: Το lockdown έριξε τον πληθωρισμό και ο Ερντογάν θα εμφανιστεί ως μέγας οικονομολόγος

Exit mobile version