search icon

Επιχειρήσεις

Εφραίμογλου: «Αυτοδιοίκηση και εμπορικοί σύλλογοι να αποφασίζουν για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές»

Τι προτείνει η πρόεδρος του ΕΒΕΑ για την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και άλλες Κυριακές

Η περαιτέρω διεύρυνση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Υπηρεσίας Μιας Στάσης και του ψηφιακού ΓΕΜΗ αποτελούν στόχο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), όπως σημείωσε η πρόεδρός του, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, στη συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου, η κ. Εφραίμογλου παρουσίασε χθες τις θέσεις και τις απόψεις του ΕΒΕΑ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για τη λειτουργία του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στη συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2020/1828 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2020 ‘σχετικά με τις αντιπροσωπευτικές αγωγές για την προστασία των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών και για την κατάργηση της οδηγίας 2009/22/ΕΚ’, ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, ρυθμιστικό πλαίσιο για την παλαίωση οίνων και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης».

Η πρόεδρος καταρχήν σημείωσε ότι το ΕΒΕΑ υποστηρίζει την προσπάθεια να ενισχυθεί περαιτέρω το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των καταναλωτών στη χώρα μας, με την ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις αντιπροσωπευτικές αγορές -αλλά και με τις λοιπές διατάξεις που εισάγει το νομοσχέδιο.

Αναφορικά με την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων και άλλες Κυριακές, πλην όσων ορίζονται σαφώς στον νόμο, καθώς η σχετική αρμοδιότητα περνάει πλέον από τον κατά τόπον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη στους δημάρχους της χώρας, το ΕΒΕΑ κρίνει σκόπιμο η απόφαση αυτή να λαμβάνεται πάντα σε συνεννόηση με τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους, μέλη των οποίων είναι οι ενδιαφερόμενες εμπορικές επιχειρήσεις.

Εστιάζοντας στις ρυθμίσεις που αφορούν στη λειτουργία του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η πρόεδρος τόνισε ότι μία από τις σημαντικότερες βελτιώσεις που φέρνει το νομοσχέδιο είναι η παροχή πρόσθετων υπηρεσιών για τα υποκαταστήματα αλλοδαπών εταιρειών, μέσω της Υπηρεσίας Μιας Στάσης των Επιμελητηρίων.

Και αυτό γιατί, όπως είπε, η Υπηρεσία Μιας Στάσης και το ψηφιακό ΓΕΜΗ είναι δομές που αναβάθμισαν αισθητά το επιχειρηματικό περιβάλλον και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, και τις οποίες τα επιμελητήρια -με πρωτοπόρο το ΕΒΕΑ- οργάνωσαν και διαχειρίζονται μέχρι τώρα με εξαιρετική επιτυχία.

«Έχουμε κάθε λόγο να διευρύνουμε και να αξιοποιήσουμε περαιτέρω τις δυνατότητες των δομών αυτών, με σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διευκόλυνση του επιχειρείν», είπε η κ. Εφραίμογλου.

Σχετικά με τις παρεμβάσεις που αφορούν στην επιμελητηριακή νομοθεσία, η ίδια ανέφερε ότι αναγνωρίζονται ως θετικές:

«Σε μια κρίσιμη καμπή για την επιχειρηματικότητα και για την ελληνική οικονομία, ο ρόλος των επιμελητηρίων είναι πιο σημαντικός από ποτέ. Χρειαζόμαστε επιμελητήρια που μπορούν να λειτουργούν με ταχύτητα και ευελιξία, ώστε να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες, αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες των μελών τους.

Οι διατάξεις που φέρνει το νομοσχέδιο αποτελούν ένα σημαντικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Με γόνιμο διάλογο, αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση, μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα», σημείωσε η πρόεδρος.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα: Επιστρέφει η αισιοδοξία για το bitcoin – Παραμένει ακόμη πιθανό να φτάσει τα $100.000

Υπεράκτια αιολικά: Η Ασία αντιμέτωπη με έλλειψη πλοίων για την εγκατάσταση Mega Wind Farms

ΕΕΔΑΔΠ: Δάνεια άνω των €35 δισ. και πάνω από 700.000 δανειολήπτες σε οικονομική ομαλότητα το 2022

 

Exit mobile version