Eυκαιρίες για εξαγορές αναζητά ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ, όπως αποκάλυψε η διοίκηση του κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με αναλυτές. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι οι νέες επενδύσεις (capex) κατά τη φετινή χρονιά έχουν προϋπολογιστεί στα 250 εκατ. ευρώ περίπου ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία της για διατήρηση και φέτος του ρυθμού ανάπτυξης των τελευταίων ετών.
«Οι στόχοι που έχουμε θέσει ως το 2026 είναι σε τροχιά υλοποίησης τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και EBITDA», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Διοίκησης του Ομίλου κ. Μαρσέλ Κομπούζ, υπενθυμίζοντας τον πήχη ετήσιας βελτίωσης των EBITDA κατά 10%. Εκτίμησε δε ότι η βελτίωση του περιθωρίου EBITDA στο 21,2%, που επιτεύχθηκε το 2023, είναι ένα επίπεδο διατηρήσιμο. «Οι πρώτοι δύο μήνες της τρέχουσας χρήσης το επιβεβαιώνουν και θα επικεντρωθούμε σε αυτό», τόνισε ο κ. Κομπούζ.
Την ίδια στιγμή ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου κ. Μιχάλης Κολακίδης επιχειρώντας να εξηγήσει τους λόγους γιατί η αύξηση (42%) σε σχέση με πέρυσι του προτεινόμενου μερίσματος προς διάθεση (0,85 ευρώ ανά μετοχή) υπολείπεται της βελτίωσης που παρουσίασε η κερδοφορία του Ομίλου κατά το 2023 (+63,1% τα EBITDA στα 540,3 εκατ. ευρώ και +145% τα καθαρά κέρδη στα 268,7 εκατ. ευρώ) ανέφερε μεταξύ άλλων την προοπτική να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια σε νέες εξαγορές που διερευνά η εταιρεία. «Η πρόταση μας για το μέρισμα είναι σαφώς μεγαλύτερη από πέρυσι. Ακόμα και οι ίδιοι εκπλαγήκαμε θετικά απ’ το τελικό αποτέλεσμα που πετύχαμε πέρυσι. Ωστόσο πρέπει να παραμείνουμε αφοσιωμένοι στο στρατηγικό μας πλάνο. Θα υπάρξουν ευκαιρίες εξαγορών, οπότε θα ήταν πρώιμο να αυξήσουμε τόσο πολύ το μέρισμα. Αυτά θα τα εξετάσουμε του χρόνου, αφού πρώτα δούμε όλες τις πληροφορίες μέσα στη χρονιά και τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν για εξαγορές», τόνισε.
Όπως είπε ο κ. Κομπούζ και για το 2024 το πρόγραμμα επενδύσεων (capex) του Ομίλου θα κινηθεί πέριξ των 250 εκατ. ευρώ. «Θα είναι μεταξύ 200 και 250 εκατ. ευρώ αλλά προβλέπω ότι θα είναι κοντά στα 250 εκατ. ευρώ», σημείωσε εξηγώντας ότι παραμένουν σε προτεραιότητα οι παρεμβάσεις που περιορίζουν το κόστος ενέργειας, στρέφουν τον Όμιλο σε εναλλακτικά καύσιμα και πηγές ενέργειας και γενικά μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα του. Εξίσου σε προτεραιότητα βρίσκεται και ο ψηφιακός μετασχηματισμός.
Το guidance
«Το 2024, ο Όμιλος θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την υλοποίηση των στρατηγικών προτεραιοτήτων που έχει θέσει για το 2026 με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη, αξιοποιώντας το αποκεντρωμένο λειτουργικό του μοντέλο και την γρήγορη υλοποίηση αποφάσεων. Οι προοπτικές μας για το 2024 είναι θετικές χάρη στους αναμενόμενους βελτιωμένους όγκους πωλήσεων και τιμών και στις δύο βασικές αγορές μας, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 90% των πωλήσεων του Ομίλου, αλλά και χάρη στην ολοκλήρωση των επενδυτικών έργων, τα οποία εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κομπούζ.
Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές για το 2024 η διοίκηση του Ομίλου υπογράμμισε τα εξής:
«Η ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας σε όλη τη διάρκεια του 2023 δοκιμάστηκε, καθώς ο πληθωρισμός υποχώρησε με βραδύτερους του αναμενομένου ρυθμούς εν μέσω αυστηρών νομισματικών πολιτικών. Αν και μειώθηκαν οι πιθανότητες μιας απότομης οικονομικής επιβράδυνσης, οι αυστηρές νομισματικές συνθήκες φαίνεται να παρατείνονται λόγω του συνεχούς πληθωρισμού. Στις ΗΠΑ, η κατασκευαστική δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί, χάρη στον συνδυασμό αυξημένων έργων υποδομών και εμπορικής δραστηριότητας. Η ανοδική τάση προέρχεται από την αύξηση μεγάλης κλίμακας έργων υποδομών, τα οποία αντισταθμίζουν τη μερική μείωση στον τομέα των κατοικιών και των εμπορικών ακινήτων, οι οποίοι επηρεάζονται περισσότερο από τα υψηλά επιτόκια. Η πτώση όμως σε αυτούς τους τομείς εκτιμάται ότι θα διαρκέσει για σύντομο διάστημα, λόγω της έντονης ζήτησης για κατοικίες στις περιοχές που δραστηριοποιούμαστε. Παρά τις δυσκολίες για την πρόσληψη εξειδικευμένων εργαζομένων, οι προοπτικές των τιμών τόσο για το τσιμέντο όσο και για τα αδρανή υλικά παραμένουν ιδιαίτερα θετικές, ιδίως λόγω της περιορισμένης προσφοράς έναντι ισχυρής ζήτησης. Η ισχυρή αμερικάνικη οικονομία, σε συνδυασμό με την υγιή δημοσιονομική κατάσταση των πολιτειών στις περιοχές μας, την αύξηση του πληθυσμού, την έντονη ζήτηση για νέες κατοικίες και την αναμενόμενη αύξηση των χρηματοδοτήσεων για υποδομές, αναμένεται να επιδράσουν θετικά στη ζήτηση για τα προϊόντα μας τα επόμενα χρόνια. Οι δραστηριότητες μας και η παρουσία μας είναι ενδυναμωμένες, με την προσθήκη δύο νέων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στους σταθμούς εισαγωγής μας στην Φλόριντα και την Βιρτζίνια, εξασφαλίζοντας τη συνεχή μας ανάπτυξη στην χώρα.
Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να κινείται ανοδικά το 2024, ωφελούμενη από την υλοποίηση του ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την ενισχυμένη οικονομία. Καθώς η υλοποίησή του Σχεδίου προχωρά, οι επενδυτικές δαπάνες αναμένεται να παραμείνουν αμείωτες. Ο κατασκευαστικός κλάδος εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να κινείται σε ανοδική πορεία, με την υλοποίηση πολλών μεγάλης κλίμακας έργων υποδομών, όπως ο αυτοκινητόδρομος Πατρών-Πύργου, ο νέος αερολιμένας στο Καστέλι της Κρήτης και ο αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει το ανατολικό με το δυτικό τμήμα του νησιού, ο ανισόπεδος κόμβος στη Θεσσαλονίκη καθώς και αρκετά άλλα έργα υποδομών και ανάπτυξης ακινήτων σε όλη την ηπειρωτική χώρα. Ο Όμιλος θα συνεχίσει να ενισχύει τις δυνατότητές του για την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών της αναπτυσσόμενης ελληνικής αγοράς, διευρύνοντας τα προϊόντα που διαθέτει και αξιοποιώντας τα άνω των 150 εκ. τόνων αποθέματα αδρανών υλικών, ποζολάνης και περλίτη που έχει πρόσφατα αποκτήσει. Επιπλέον, η επέκταση του δικτύου διανομής σκυροδέματος αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την κερδοφορία σε μία αναπτυσσόμενη, σε οικιστικά, εμπορικά και τουριστικά έργα, χώρα. Οι αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη επέδειξαν ανθεκτικότητα, παρά το κλίμα πολιτικής αβεβαιότητας και τις γεωπολιτικές εντάσεις ανά τον κόσμο. Η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί με ηπιότερους ρυθμούς, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει, ενώ η αύξηση των μισθών και τα εμβάσματα μεταναστών ενισχύουν το διαθέσιμο εισόδημα. Παράλληλα τα σημαντικά κρατικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας ενισχύουν τα μεγάλα κρατικά έργα υποδομών. Οι διαπραγματεύσεις ένταξης στην ΕΕ ενδέχεται επίσης να επισπεύσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενισχύοντας τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Ωστόσο, μια επιβράδυνση σε χώρες της ΕΕ που είναι εμπορικοί εταίροι ενδέχεται να επιβαρύνει το κλίμα, και περιορίσει την πραγματική ανάπτυξη. Με αυτά τα δεδομένα, ο Όμιλος επενδύει στην περαιτέρω εδραίωση της παρουσίας του και της κερδοφορίας του στην περιοχή, με επενδύσεις βελτιστοποίησης στα εργοστάσια της Β. Μακεδονίας και του Κοσόβου, αυξάνοντας την επεξεργασία εναλλακτικών καυσίμων και πρώτων υλών στην Βουλγαρία και στην Αλβανία, με τη δημιουργία νέου λιμενικού αποθηκευτικού χώρου για την καλύτερη εξυπηρέτηση της αγοράς του Μαυροβουνίου και νέων κινητών μονάδων σκυροδέματος στη Βουλγαρία και τη Β. Μακεδονία.
Η Αίγυπτος και η Τουρκία έχουν να διαχειριστούν μακροοικονομικές δυσκολίες στο άμεσο μέλλον. Στην Τουρκία, η κεντρική τράπεζα έδειξε τις προθέσεις της να συγκρατήσει τον πληθωρισμό με την επάνοδο σε πιο κλασική οικονομική πολιτική. Αντισταθμιστικά λειτουργούν τα δυνατά στοιχεία της οικονομίας της χώρας, όπως είναι το σχετικά υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ο δυναμικός ιδιωτικός τομέας και η πιο διαφοροποιημένη οικονομία. Ο Όμιλος αναμένει σταθερότητα στην αγορά και θα συνεχίσει να επενδύει στην ενεργειακή αποδοτικότητα, προωθώντας παράλληλα τις πωλήσεις ανάμεικτων τσιμέντων με την εισαγωγή νέων προϊόντων. Στην Αίγυπτο, σημειώθηκαν πολύ σημαντικές εξελίξεις την περασμένη εβδομάδα. Αρχικά, η ADQ, ένα επενδυτικό όχημα του Άμπου Ντάμπι, ξεκίνησε ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους $35 δισ. σε ένα νέο μεγάλης κλίμακας έργο ανάπτυξης ακινήτων δυτικά της Αλεξάνδρειας, με μεγάλο μέρος των επενδυτικών κεφαλαίων να έχει ήδη εισρεύσει στην Αίγυπτο. Παράλληλα, το δάνειο διάσωσης του ΔΝΤ αυξήθηκε στα $8 δισ., ενώ ταυτόχρονα η κεντρική ράπεζα αύξησε τα επιτόκια και επέτρεψε την υποτίμηση της λίρας και την ελεύθερη διακύμανσή της, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται αρχικά στα 49 EGP/USD (από την προηγούμενη ισοτιμία των 31 EGP/USD). Αυτές οι εξελίξεις διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό για την αιγυπτιακή οικονομία, καθώς ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας ουσιαστικά δεν αποτελεί πλέον ανησυχία και η αγορά θα λειτουργεί πλέον πιο ελεύθερα και το διεθνές εμπόριο θα αποδεσμευτεί. Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν σαφώς πιο αισιόδοξες προοπτικές για την αιγυπτιακή αγορά».
Διαβάστε ακόμη
ΑEGEAN: Οι καταλύτες της ανάπτυξης το 2024 – Oι πρώτες εκτιμήσεις και η μεγάλη πρόκληση
Προς νέο γύρο ακρίβειας από τις αυξήσεις στα καύσιμα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ