search icon

Επιχειρήσεις

Έφυγε από τη ζωή ο συνιδρυτής της Palaplast Αντώνης Παλατιανάς

Ο Αντώνης Παλατιανάς είχε ιδρύσει την Palaplast με τα αδέρφια του, Κωνσταντίνο και Παρασκευά επιτυγχάνοντας να δημιουργήσουν από το μηδέν μια αξιόλογη και ιδιαίτερα εξωστρεφή βιομηχανία, εξάγοντας πλαστικούς σωλήνες σε δεκάδες χώρες

Την τελευταία του πνοή, χτυπημένος από την επάρατη νόσο, άφησε χθες ο συνιδρυτής της εξωστρεφούς βιομηχανίας πλαστικών σωλήνων Palaplast, Αντώνης Παλατιανάς. Την είδηση γνωστοποίησε η εταιρεία με ανακοίνωση της.

Σε αυτή αναφέρει:

“Με βαθύτατη θλίψη σας ενημερώνουμε ότι σήμερα, 7 Σεπτεμβρίου 2021 έφυγε από τη ζωή, ύστερα από άνιση μάχη με τον καρκίνο, ο ένας εκ των τριών ιδρυτών της Palaplast, Αντώνιος Παλατιανάς.

Αδερφός, σύζυγος, πατέρας και παππούς. Άνθρωπος με ήθος, αξίες και αστείρευτο χιούμορ. Συνιδρυτής της Palaplast που διετέλεσε επί σειρά ετών Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθυντής Παραγωγής. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, εργάστηκε με μεράκι, μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή, κερδίζοντας, μαζί με τα αδέρφια του, το σεβασμό και την αναγνώριση, μέσα από την  επιτυχημένη πορεία των 41 χρόνων της Palaplast.

Η οικογένεια μας και το προσωπικό της εταιρείας ευχόμαστε να αναπαυθεί εν ειρήνη.

Παρακαλούμε να σεβαστείτε την ιδιωτικότητά μας αυτήν την ώρα του μέγιστου πένθους. Η Palaplast λόγω πένθους θα παραμείνει κλειστή από τις 7 έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

Παρακαλούμε όσους επιθυμούν – αντί στεφάνων- να πραγματοποιήσουν δωρεές στο ίδρυμα «ΣYΛΛOΓOΣ ΦIΛΩN AYTIΣTIKOY ATOMOY THΣ MONAΔAΣ EΛΠIΔA»  μέσω του παρακάτω λογαριασμού:
Eurobank GR7402601910000070200541730 OΨEΩΣ”

Από το μηδέν

Ο Αντώνης Παλατιανάς είχε ιδρύσει την Palaplast με τα αδέρφια του, Κωνσταντίνο και Παρασκευά επιτυγχάνοντας να δημιουργήσουν από το μηδέν μια αξιόλογη και ιδιαίτερα εξωστρεφή βιομηχανία, εξάγοντας πλαστικούς σωλήνες σε δεκάδες χώρες.

Στην περιοχή της Σίνδου, σε εγκαταστάσεις 25.000 τ.μ. παράγονται σήμερα περίπου 3.000 διαφορετικά είδη άρδευσης, ύδρευσης και θέρμανσης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιευμένη οικονομικές καταστάσεις, η εταιρεία είχε το 2019 κύκλο εργασιών περίπου 26 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 2 εκατομμυρίων ευρώ Η επιχείρηση εμφανίζει μία εξαιρετικά υγιή κεφαλαιουχική δομή καθότι αύξησε τα ίδια κεφάλαιά της κατά  6% σε 26,7 εκατ. ευρώ ενώ μείωσε τις  συνολικές της υποχρεώσεις  κατά 11% σε 11,6 εκατ. ευρώ.

Η δυσχερής αφετηρία

Η οικογένεια Παλατιανά κυριολεκτικά ξεκίνησε από το μηδέν! Tο 1965 ο Κωνσταντίνος Παλατιανάς σε ηλικία 14 ετών, παράλληλα με τις σπουδές του σε τεχνική σχολή, δουλεύει σε μηχανουργεία της Θεσσαλονίκης. Στόχος του δεν είναι άλλος απ’ το να γίνει πρώτος μάστορας, μη μπορώντας φυσικά να συνειδητοποιήσει τόσο μικρός τις μεγάλες δυνατότητες που του ανοίγονταν.

Μετά τη φοίτησή του στην Ανώτατη Τεχνική Σχολή Μηχανολόγων, εργάστηκε σε διάφορες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να τονίσουμε βέβαια ότι και οι σπουδές αυτές δεν έγιναν ανέφελα.

Ο πατέρας των νεαρών ήταν φτωχός και ανάπηρος, στον οποίο η Πρόνοια εκείνης της εποχής είχε παραχωρήσει ένα μικρό περίπτερο. Τα τρία αδέλφια βοηθούσαν τον πατέρα τους πουλώντας είδη ψιλικών, παράλληλα με τη φοίτησή τους και την προσπάθειά τους να ανέλθουν. Με πείσμα και διαρκή αγώνα τα τρία παιδιά προόδευσαν. Σε ηλικία 24 χρόνων ο Κωνσταντίνος Παλατιανάς άρχισε να δουλεύει στα Πλαστικά Μακεδονίας μαζί με τον αδελφό του Αντώνη, αποκτώντας τεχνογνωσία στα πλαστικά. Εναν κλάδο που τη δεκαετία του ’80 είχε αλματώδη ανάπτυξη στη χώρα μας και έψαχνε τρόπους να εκμοντερνιστεί.

Το 1979 οι δυο τους πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν τη δική τους δουλειά, ένα μικρό μηχανουργείο παραγωγής καλουπιών για πλαστικά εξαρτήματα. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είχε γίνει και σύντομα θα ακολουθούσαν πολλά περισσότερα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα δύο αδέλφια στις αρχές του ’80, για να μη χάσουν το μεροκάματο, αλλά και για να υλοποιήσουν το όνειρό τους, δούλευαν τόσο ως υπάλληλοι στα Πλαστικά Μακεδονίας όσο και κατόπιν στη δική τους εταιρεία. Ηταν τόσο άξιοι που και στα δύο τα κατάφερναν εξαιρετικά. Η επιτυχία θα τους κάνει να αφιερωθούν αποκλειστικά στην Palaplast και σύντομα η επιχείρηση μεγαλώνει. Στα 90s θα πάνε στη Σίνδο και θα επενδύσουν στην παραγωγή πλαστικών εξαρτημάτων για συστήματα άρδευσης. Τίποτα δεν θα τους χαριστεί και όλα θα γίνουν με πολύ κόπο και αγώνα.

Πολυβραβευμένοι

Ετσι, η ζωή θα σταθεί δίκαιη απέναντι σε τρεις ανθρώπους που κόπιασαν πολύ. Δεν είναι τυχαίες οι βραβεύσεις στους δημιουργούς αυτής της πρότυπης βιο­μηχανίας, όπως το βραβείο του Αυτοδημιούργητου Επιχειρηματία για το 2008 από την Ernst & Young, το βραβείο «Ελληνική Αξία» για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, του οποίου είναι ενεργά μέλη, βραβεία από το υπουργείο Εξωτερικών, τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης κ.ά. Τα τρία αδέλφια ειχαν μοιράσει μεταξύ τους με αρμονία τις δραστηριότητες. Ο Κωνσταντίνος Παλατιανάς ήταν πρόεδρος και εμπορικός διευθυντής, ο Αντώνης Παλατιανάς διευθύνων σύμβουλος και διευθυντής Παραγωγής και ο μικρότερος Παρασκευάς οικονομικός διευθυντής.

Παράλληλα με τη μητρική εταιρεία ίδρυσαν την Paladrip A.E. Βιομηχανία Πλαστικών Σωλήνων για τη Στάγδην Αρδευση, η οποία το 1994 συγχωνεύθηκε από την Palaplast A.E.

Την εξαετία 1995-2000 η επιχείρηση προχώρησε στην εγκατάσταση και πιστοποίηση συστημάτων ποιότητας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ISO 9001 και ISO 9002 από τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης. Επιπλέον, επεκτάθηκε στην παραγωγή σωλήνων άρδευσης. Το 2000 υπήρξε έτος καμπής, καθώς ιδρύθηκε η θυγατρική εταιρεία Palaplast Izmir, με έδρα τη Σμύρνη στη γειτονική Τουρκία, με σκοπό την εμπορική διάθεση των προϊόντων της Palaplast στην εκεί αγορά. Σύντομα όμως η Palaplast Izmir ανέπτυξε και παραγωγική δραστηριότητα, με την παραγωγή πλαστικών σωλήνων και σταλακτηφόρων άρδευσης. Το 2001 πραγματοποιήθηκε η απορρόφηση της εταιρείας PAL VEP AEBE η οποία παρήγαγε εξαρτήματα σωλήνων πιέσεως PVC. Η αλματώδης ανάπτυξη της εταιρείας σε όλους τους τομείς σύντομα οδήγησε στην ανάγκη για μεταφορά σε νέες εγκαταστάσεις.

Το 2004 ολοκληρώθηκε η διαδικασία μετεγκατάστασης της επιχείρησης πάλι εντός της ΒΙ.ΠΕ. Σίνδου αλλά σε ενιαία έκταση 100.000 τ.μ. Με στόχο την ανάπτυξη, την εξέλιξη και τη διείσδυση σε νέες αγορές, τα τελευταία χρόνια εισήλθε στην αγορά της ύδρευσης, της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, καθώς και των δικτύων οπτικών ινών. Επίσης, ιδρύθηκε εμπορική εταιρεία στη Ρουμανία, η Palaplast Expert, το 2005, όπως και εμπορική και παραγωγική μονάδα στη Συρία, η Palaplast Syria (2009).

Κάπως έτσι, τα αδέλφια Παλατιανά από τα απλά εξαρτήματα ποτίσματος κατάφεραν να δημιουργήσουν μια εταιρεία με 4.000 κωδικούς προϊόντων άρδευσης, ύδρευσης και θέρμανσης που διαφημίζει την Ελλάδα από το Μεξικό και τη Χιλή έως τη Γαλλία και τις αραβικές χώρες, επεξεργάζεται περίπου 12.000 τόνους πλαστικό ετησίως και κερδίζει διαρκώς. Οπωσδήποτε η Palaplast αξιοποίησε στο έπακρο μια σειρά θετικών συγκυριών στη χώρα μας, όπως οι αγροτικές χρηματοδοτήσεις της δεκαετίας του ’80, η τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας και τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Γρήγορα όμως η διοικητική ομάδα κατανόησε ότι η Ελλάδα έχει στενά όρια και έτσι στράφηκε στις εξαγωγές. Αυτή τη στιγμή η βιομηχανία έχει και διάδοχη κατάσταση, με τα παιδιά των ιδιοκτητών να έχουν ήδη τοποθετηθεί και να είναι εντός του σχήματος. Φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά για μια βιομηχανία με αυτοκρατορικά μερίδια αγοράς (άνω του 60%) στη χώρα μας και στέρεη εξαγωγική βάση. Αυτή τη στιγμή η εξαγωγική δραστηριότητα της Palaplast εκτείνεται σε όλες τις ηπείρους, με τις κυριότερες αγορές να είναι οι εξής χώρες: Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ρωσία, Συρία, Λίβανος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γαλλία, Ισπανία, Μεξικό, Χιλή, Αυστραλία, Ιαπωνία κ.ά.

Διαβάστε ακόμη

Νίκος Εμμανουηλίδης: Πώς η Nestle Ελλάς αψηφά την πανδημία

Η διψήφια διαφορά, το deal του Φουρλή, η μάχη για τους Πεταλιούς και η… γέφυρα του Μονακό

Όλα τα σενάρια για τον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ

Exit mobile version