Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται η ΕΒΖ (Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης), καθώς οι επικεφαλής της εταιρείας δεν δείχνουν πρόθυμοι να συμβάλουν ώστε να εφαρμοστεί σχέδιο διάσωσης προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία της. Από τα επτά μέλη του Δ.Σ. τα έξι υπέβαλαν παραίτηση και στις 20 Οκτωβρίου έχει συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση για την εκλογή νέας διοίκησης.
Ο πρόεδρος, ο διευθύνων σύμβουλος και τέσσερα ακόμη μέλη του Δ.Σ. αρνήθηκαν να εγκρίνουν την πώληση των δύο εργοστασίων της βιομηχανίας στη Σερβία αντί 60 εκατ. στο σερβικό ΜΚ Group μετά την ολοκλήρωση διεθνούς διαγωνισμού. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά φορά που η διοίκηση της ΕΒΖ επιχειρεί να «ακυρώσει» μια διαδικασία, την οποία όμως η ίδια επέλεξε και διεξήγαγε. Αυτή τη φορά μάλιστα είναι ακόμη χειρότερα, επειδή η ΕΒΖ επιχειρεί να τορπιλίσει την πώληση αφού προηγουμένως ζήτησε και πέτυχε βελτίωση του τιμήματος κατά 20%! Το δραματικό είναι ότι η ΕΒΖ αντιμετωπίζει ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας και η Πειραιώς, που είναι η πιστώτρια τράπεζα, έχει αρνηθεί κατηγορηματικά να τη χρηματοδοτήσει αν δεν πουληθούν οι δύο μονάδες στη Σερβία, που είναι μέρος ευρύτερου σχεδίου αναδιάρθρωσης του δανεισμού της ΕΒΖ.
Για το πρόβλημα έχει ενημερωθεί το υπουργείο Οικονομικών και ο εκκαθαριστής της ΑΤΕ, που είναι ο βασικός μέτοχος της ΕΒΖ. Η πώληση των δύο μονάδων στη Σερβία -για την οποία η διοίκηση της ΕΒΖ προκήρυξε και ολοκλήρωσε τον διαγωνισμό που τώρα αρνείται να προχωρήσει- ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να διαγράψει η Πειραιώς μέρος των δανείων της ΕΒΖ και να αναδιαρθρώσει με χαμηλό επιτόκιο τον υπόλοιπο δανεισμό ώστε η βιομηχανία να συνεχίσει τη λειτουργία της.
Σε μια χρονιά εξαιρετικά δυσμενή για την αγορά ζάχαρης, κάποιοι δεν θέλουν να εξυγιάνουν την ΕΒΖ και πιστεύουν ότι θα συνεχίσουν να πορεύονται υπό την ομπρέλα του Δημοσίου κλείνοντας μαύρες τρύπες με τα χρήματα των φορολογουμένων. Οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ είναι σε απόγνωση και ζητούν την παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας, η οποία καλείται να πράξει το αυτονόητο για να αρθεί το αδιέξοδο στην ΕΒΖ.