Ποια στοιχεία χαρακτηρίζουν τον αποτελεσματικό Ηγέτη σε μία εποχή ρευστότητας και σαρωτικών αλλαγών; Ο φημισμένος καθηγητής του London Business School Julian Birkinshaw κατέδειξε τα soft skills που πρέπει να έχει ένας σύγχρονος Manager για να κερδίσει το παιχνίδι κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Συνεδρίου της ΕΑΣΕ.
Παρουσιάζοντας case studies εταιριών που «δεν είδαν το παγόβουνο να έρχεται», ο καθηγητής τόνισε ότι η προσκόλληση σε μια στρατηγική που αποδίδει και η αποφυγή του ρίσκου ή του μετασχηματισμού, μπορεί να αποβεί καταστροφική για μία επιχείρηση σε ένα περιβάλλον αστάθειας και συνεχών προκλήσεων.
Για να επιτύχει κανείς τόσο σε ατομικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο είναι σημαντικό να κατανοήσει το Paradigm Shift της εποχής που διανύουμε η οποία σηματοδοτεί τη μετάβαση από την κυριαρχία της γνώσης στα soft skills που περιλαμβάνουν την ικανότητα να ενεργείς και την ικανότητα να πείθεις.
Σε αυτήν την εποχή χρειαζόμαστε νέα μοντέλα επιχειρηματικότητας, νέα μοντέλα εργασίας και νέα μοντέλα Management. Το δρόμο δείχνουν πολύ επιτυχημένα case studies όπως αυτά της Netflix, Uber, Amazon και Airbnb.
Στον ψηφιακό κόσμο ο Ηγέτης πρέπει να κατέχει μία σειρά από soft skills που θα του επιτρέπουν να είναι όχι απλά εκπρόσωπος της εταιρίας αλλά και πρωταθλητής στο να εμπνέει τους άλλους.
Τα στοιχεία αυτά σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή είναι τα εξής:
-Προσδιορισμός και ενσωμάτωση της στρατηγικής κατεύθυνσης της εταιρίας 90%
-Ικανότητα λήψης αποφάσεων σε περιβάλλον αβεβαιότητας 85%
-Ικανότητα να ξεπερνά τα εμπόδια και να εμπνέει τους υφιστάμενούς του 68%
– Διαχείριση της ροής πληροφοριών 43%
-Αναγνώριση της τεχνογνωσίας του/καταξιωμένες τεχνικές γνώσεις 30%
-Παρακολούθηση της απόδοσης των υφισταμένων 19%
-Επιτήρηση των τυπικών διαδικασιών και κανόνων 9%
Ο Julian Birkinshaw καταλήγει ότι ο σύγχρονος Manager πρέπει να είναι και mentor και coach, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τρία μοντέλα Ηγεσίας εκ των οποίων τα δύο πρώτα είναι ξεπερασμένα:
-Μοντέλο Γραφειοκρατίας όπου ο Manager είναι στην πλεονεκτική θέση της άσκησης εξουσίας η οποία πηγάζει από την ιεραρχία και τους κανόνες και το μόνο κίνητρο που έχει το προσωπικό είναι οι απολαβές του
-Μοντέλο Αριστείας όπου η γνώση είναι το κυρίαρχο συστατικό, η συνεργασία βασίζεται στην αμοιβαιότητα, οι αποφάσεις παίρνονται με λογικά επιχειρήματα και το προσωπικό εμπνέεται από τα προσωπικά του κίνητρα για ανέλιξη.
-Mοντέλο Adhocracy, το πιο αποτελεσματικό μοντέλο Management στην εποχή μας, το οποίο βασίζεται στη δράση.
Ο κ. Birkinshaw επισημαίνει ότι στο Μοντέλο Adhocracy η συνεργασία προωθείται για την καλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών, η λήψη αποφάσεων περιλαμβάνει και δοκιμές νέων πραγμάτων και στρατηγικών ενώ το προσωπικό ταυτίζεται με την επίτευξη των στόχων, που γίνονται και προσωπικό του κίνητρο.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον διαρκών αλλαγών, ο Manager οφείλει να αναρωτιέται, να πειραματίζεται ενίοτε και να αυτοαναιρείται για να εξελίσσεται διαρκώς.