Την εκτίμηση ότι η πώληση της ΑΚΤΩΡ στην Ιntrakat θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλη του έτους, έκανε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ κ. Ευθύμης Μπουλούτας κατά την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της.

Με την ολοκλήρωση της  συναλλαγής, η οποία τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της επιτροπής ανταγωνισμού, η Ελλάκτωρ θα εισπράξει 100 εκατ. ενώ τα υπόλοιπα 114 εκατ. που αποτελούν το συμφωνημένο τίμημα, θα δοθούν σταδιακά εντός 19 μηνών ως αποπληρωμή του ενδοομιλικού δανεισμού.

Εξηγώντας τους λόγους της αποχώρησης από τον κλάδο, δήλωσε ότι η Ελλάκτωρ έχανε τα προηγούμενα χρόνια από τις κατασκευές, κατάσταση η οποία ανατράπηκε το 2022 καθώς υπήρξε break even.  Ανέφερε ότι οι μέτοχοι αποφάσισαν να δώσουν βάρος  στις παραχωρήσεις που έχουν σταθερές ταμειακές ροές και επαναλαμβανόμενα έσοδα.

Όπως είπε ο κ. Μπουλούτας η κατασκευή θα πάψει να αποτελεί κομμάτι του ομίλου με την ολοκλήρωση της πώλησης και στις οικονομικές καταστάσεις, η Άκτωρ θα περάσει στις διακοπείσες δραστηριότητες στο α΄τρίμηνο του 2023.

Ο κ. Μπουλούτας τόνισε ότι με την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Ελλάκτωρ ενισχύει την ρευστότητά της και μπορεί πλέον να αναχρηματοδοτήσει τα μεγάλα επενδυτικά της σχέδια αλλά και να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους. Παράλληλα αναμένεται σύμφωνα με τη διοίκηση, η απόκτηση της ευελιξίας που απαιτείται ώστε να επικεντρωθεί σε υποδομές με μεγαλύτερες επιδόσεις και χαμηλότερο κίνδυνο.

Η έμφαση όπως αναφέρθηκε δίνεται στις παραχωρήσεις με προβλεπόμενες ταμειακές ροές ύψους 1,3 δισ. τα επόμενα χρόνια. Η διοίκηση επιβεβαίωσε το μεγάλο ενδιαφέρον της για τον εν εξελίξει διαγωνισμό της Αττικής Οδού, λέγοντας ότι η κοινοπραξία που συμμετέχει είναι έτοιμη να καταθέσει μια  ανταγωνιστική προσφορά.
Στον τομέα των ακινήτων, η εταιρεία υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 350 εκ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονται το κτήμα Καμπά (150 εκ.), η μαρίνα Αλίμου (100 εκ.) και οι Γούρνες Ηρακλείου (150 εκ.) με την αποδοτικότητα αυτών των επενδύσεων να είναι μεγαλύτερη από 10%.
Κατά τη διάρκεια της κρίσης οι επιπτώσεις του πολέμου δημιούργησαν μια  νέα οικονομική πραγματικότητα με σημαντική αύξηση του πληθωρισμού και αύξηση των επιτοκίων χρηματοδότησης, είπε κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Μπουλούτας. Ο όμιλος  κατάφερε όπως ανέφερε να ολοκληρώσει μια σειρά από πρωτοβουλίες που έβαλαν τις βάσεις για μια υγιή ανάπτυξη.

Κατά την περίοδο αυτή ολοκληρώθηκε η απόσχιση του κλάδου της ενέργειας και η πώλησή του σε ποσοστό 75% στην Motor Oil, αποφέροντας κέρδη 497 εκ. ευρώ. Επιπλέον εξασφαλίστηκε η ενδιάμεση χρηματοδότηση του ομίλου και η αποπληρωμή του ομολογιακού δανείου δύο έτη νωρίτερα από την λήξη του, απαλλάσσοντας σε ετήσια βάση την εταιρεία από χρηματοοικονομικά βάρη ύψους 42 εκατ.

Μετά από 10 χρόνια ζημιές, ο όμιλος πέρασε σε κερδοφορία, εξέλιξη που του δίνει μεγαλύτερη κεφαλαιακή επάρκεια και ταμειακά διαθέσιμα που  θα επιτρέψουν την διανομή μερίσματος από την επόμενη χρονιά. «Αυτός είναι ο στόχος να υπάρχουν μερίσματα από την στιγμή που υπάρχει κερδοφορία» δήλωσε στους μετόχους η διοίκηση.

Ανεκτέλεστο 2,9 δισ.

Πέρσι ο τομέας της κατασκευής εμφάνισε  έσοδα 555 εκ. καταγράφοντας αύξηση 20%, η οποία προήλθε από τη δραστηριότητα στην Ελλάδα με τη συνεισφορά νέων έργων κατά 68% και κατά 32% από το εξωτερικό.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων στα τέλη του 2022 ανήλθε σε 2,9 δισ. Στις παραχωρήσεις τα έσοδα ανήλθαν σε 269 εκ. σημειώνοντας αύξηση 15,3% ήτοι 36 εκατομμύρια αύξηση που οφείλεται στην ενίσχυση της κυκλοφορίας στους αυτοκινητόδρομους και κυρίως της Αττικής Οδού.

Στον τομέα των ΑΠΕ, η εταιρεία διατηρεί το 25% και συνεχίζει να αναπτύσσει την δραστηριότητά της με στρατηγικό εταίρο τον όμιλο της Μotor Oil έχοντας  εγκατεστημένη ισχύ 550 MW. Σε διάφορα στάδια ανάπτυξης είναι συνολικά 1,5 GW.

Έγκριση αγοράς ιδίων μετοχών

Η γενική συνέλευση αποφάσισε να μην εγκρίνει μέρισμα για την χρήση 2022. Αντίστοιχα, η συνέλευση ενέκρινε την  διανομή λοιπών αποθεματικών από φορολογητέα κέρδη προηγούμενων χρήσεων έως 5,5 εκ. ευρώ σε  μέλη του Δ.Σ,  διοικητικά στελέχη και εργαζόμενους ως μέτρο επιβράβευσης της απόδοσής τους στην εταιρεία. Επιπλέον η συνέλευση αποφάσισε την έγκριση απόκτησης ιδίων μετοχών για κάθε χρήση, συμπεριλαμβανομένης και της διανομής αυτών στο προσωπικό ή και τα μέλη της διοίκησης και των συνδεδεμένων εταιρειών . Η ονομαστική αξία των ιδίων μετοχών  δεν θα υπερβαίνει το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το προτεινόμενο πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 22 ετών ήτοι από τον Ιούλιο 2023 έως τον αντίστοιχο μήνα του 2025. Ως ανώτατη τιμής αγοράς ιδίων μετοχών θα είναι τα 3 ευρώ και κατώτερη τα 0,30 λεπτά.

Διαβάστε ακόμη

Με τιμές από 9.000 έως 32.000 ευρώ ανά τ.μ. τα σπίτια στο Ελληνικό – Τα έργα και το χρονοδιάγραμμα (pic)

Πώς «τσιμπάει» η εφορία infuencer και όσους «επιχειρούν» μέσω social media

Η «σοφή πηγή», η νέα κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, η βίλα με τα 23 εκατ. ευρώ, το deal Εnel-Macquarie και η Marriott στο Ελληνικό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ