© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Στη μέση του Ατλαντικού, το πλήρωμα ενός πλοίου δίνει μάχη μέσα στη θύελλα. Μέσω του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Συστήματος Κινδύνου και Ασφάλειας (Global Maritime Distress and Safety System – GMDSS) της Inmarsat επικοινωνούν με τις Αρχές. Σε λίγο καιρό, αυτές οι επικοινωνίες θα γίνονται μέσω Ελλάδας, καθώς οι επίγειοι δορυφορικοί σταθμοί της εταιρείας που διαχειρίζεται το σύστημα θα μετεγκατασταθούν στη χώρα μας. Μετά την επίτευξη συμφωνίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Inmarsat θα μεταφέρει δύο από τους επίγειους δορυφορικούς σταθμούς της από το Μπούρουμ της Ολλανδίας στα δορυφορικά κέντρα του ΟΤΕ στις Θερμοπύλες και τη Νεμέα.
Οι διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και, όπως εκτιμούν καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο «ΘΕΜΑ», η μετεγκατάσταση αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2024, ενώ στα θετικά συμπεριλαμβάνεται και το γεγονός ότι η εταιρεία δεσμεύτηκε ότι δεν θα μεταφέρει προσωπικό από την Ολλανδία, κάτι που σημαίνει ότι θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας εδώ. Είχε προηγηθεί πυρετός διαπραγματεύσεων μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου με την Ολλανδή υπουργό Οικονομικών και Κλιματικής Πολιτικής Μίκι Αντριάνσενς και τους επικεφαλής του βρετανικού κολοσσού, με τη συμφωνία να περιλαμβάνει τη μετακόμιση δύο επίγειων δορυφορικών σταθμών στην Ελλάδα (ένας στις Θερμοπύλες και ένας στη Νεμέα) και τη λειτουργία τους για πέντε έτη, με option ανανέωσης για πέντε ακόμα χρόνια, αν δεν αλλάξει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Παράθυρο ευκαιρίας
Η ελληνική κυβέρνηση οσμίστηκε την ευκαιρία για την προσέλκυση της επένδυσης του βρετανικού κολοσσού, ο οποίος πρόσφατα εξαγοράστηκε αντί 7 δισ. δολαρίων από την αμερικανική Viasat, όταν πληροφορήθηκε πως η εταιρεία θα αναζητούσε σημείο μετεγκατάστασης των επίγειων σταθμών για να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των δορυφόρων της, Αlphasat και Inmarsat-4F2, δεδομένου ότι η ολλανδική κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημοπρασία του φάσματος στα 3,5 GHz για εφαρμογές 5G. Nα σημειώσουμε εδώ ότι η ταυτόχρονη χρήση φάσματος για 5G εφαρμογές και δορυφορικές υπηρεσίες δεν είναι δυνατή λόγω των παρεμβολών που δημιουργούνται στο επίγειο δορυφορικό σύστημα.
Με ταχείες διαδικασίες το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μετά τις πρώτες συζητήσεις με τις άλλες δύο πλευρές (την Inmarsat και την ολλανδική κυβέρνηση), συμφώνησε με την ΕΕΤΤ για τους όρους αδειοδότησης των σταθμών, και ειδικότερα τη διάρκεια χρήσης του ραδιοφάσματος στη ζώνη των 3,5 GHz. Ετσι, είχε ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τη μετεγκατάσταση των δύο επίγειων δορυφορικών σταθμών -η οποία και υπεγράφη- καθώς αυτοί θα λειτουργούν στα 3,5 GHz (καθοδική ζεύξη – Διάστημα προς Γη) και 6,5 GHz (ανοδική ζεύξη – Γη προς Διάστημα). Βάσει της συμφωνίας, θα έχουν άδεια λειτουργίας για πέντε χρόνια, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα πέντε, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν προκύψει περαιτέρω περιορισμοί στη ζώνη των 3,5 GHz σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο.
Η όλη διαδικασία, πάντως, είχε όλα τα φόντα για να πετύχει. Από τη μία, η Inmarsat δεν έρχεται σε ξένο για την ίδια τόπο. Αντίθετα, έχει πολυετή παρουσία στην ελληνική αγορά μέσω της Inmarsat Hellas. Με έδρα τη Νεμέα η ελληνική θυγατρική του διαστημικού κολοσσού ήδη από το 2012 λειτουργεί εγκατεστημένους επίγειους δορυφορικούς σταθμούς στο δορυφορικό κέντρο του ΟΤΕ στην ίδια περιοχή. Από εκεί, άλλωστε, ελέγχονται οι δορυφόροι Global Express και Inmarsat S-band (οι οποίοι χρησιμοποιούνται από το European Aviation Network, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτικής Αεροπορίας).
Παράλληλα, ο κ. Παπαστεργίου και η κυρία Αντριάνσενς συνεργάστηκαν στενά, δίνοντας ένα απτό παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη για τη συνέπεια και την προσήλωση που απαιτείται για την υλοποίηση του κομβικού έργου της μετεγκατάστασης της Πύλης για το Παγκόσμιο Ναυτιλιακό Σύστημα Κινδύνου και Ασφάλειας της Inmarsat από το Μπούρουμ της Ολλανδίας στις Θερμοπύλες, όπου βρίσκεται το δορυφορικό κέντρο του ΟΤΕ. Ο κ. Παπαστεργίου επιβεβαίωνε διαρκώς τη δέσμευση της Ελλάδας να διασφαλίσει τη συνεχή παροχή αξιόπιστων και υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών GMDSS. Ετσι, η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, που εκπροσωπείται από την ΕΕΤΤ, και της Inmarsat αποτελεί απόδειξη του κοινού στόχου για τη διασφάλιση της ναυτιλίας μέσω προηγμένης δορυφορικής επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, μέσω της ΕΕΤΤ και της Inmarsat υπεγράφη συμβόλαιο πέντε ετών, με δυνατότητα επέκτασης για άλλα πέντε χρόνια, εντός του κανονιστικού πλαισίου που θέτει, φυσικά, η Διεθνής Ενωση Τηλεπικοινωνιών (ITU-R).
Η ελληνική πλευρά αντιμετώπισε και τις ανησυχίες που εκφράζονταν για τυχόν παρεμβολές στις υπηρεσίες δορυφόρων. Αυτό έγινε με τη λήψη σημαντικών μέτρων για τη μείωση του εν λόγω κινδύνου, καθώς η ΕΕΤΤ έχει αναλάβει και προστατεύει ενεργά την ακεραιότητα των δορυφορικών υπηρεσιών παρακολουθώντας προσεκτικά τα επίπεδα παρεμβολών. Επιπλέον, η επιτυχημένη δημοπρασία του φάσματος C για τις Διεθνείς Κινητές Τηλεπικοινωνίες (IMT) – υπηρεσίες 5G συμπεριέλαβε αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα προκαλείται καμία παρεμβολή στις δορυφορικές υπηρεσίες. Αυτό το μέτρο εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν παρεμβολές ή διακοπές στις υπηρεσίες δορυφόρων που παρέχει η Inmarsat.
Στο κλείσιμο οι επιστολές που ανταλλάχθηκαν μεταξύ της Ελλάδας και της Ολλανδίας υπογραμμίζουν την ισχυρή υποστήριξη για την πρωτοβουλία της Inmarsat και την αφοσίωσή τους στη διασφάλιση ότι οι δορυφορικές επικοινωνίες θα διεξάγονται απρόσκοπτα. Και εδώ η Ελλάδα, μετά και τις διαπραγματεύσεις, είχε το πλεονέκτημα καθώς η χώρα μας έχει αδειοδοτήσει το 5G με τον αυστηρό περιορισμό ότι οι πάροχοι 5G εφαρμογών θα αναλάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των δορυφορικών σταθμών που λειτουργούν στα δορυφορικά κέντρα του ΟΤΕ στις Θερμοπύλες και τη Νεμέα. Επιπλέον, τα κέντρα του ΟΤΕ είναι τοποθετημένα εκτός οικισμών και το γεωγραφικό ανάγλυφο των περιοχών αυτών παρέχει ήδη ένα επίπεδο προστασίας από παρεμβολές. Ετσι, η Inmarsat σε συνεργασία με τον ΟΤΕ επέλεξε τις Θερμοπύλες για το επιχειρηματικό της βήμα μετά και την ολοκλήρωση των σχετικών δοκιμών.
Νέες θέσεις εργασίας
Τώρα, όταν το 2024 ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των δύο νέων επίγειων δορυφορικών σταθμών, αυτό αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις δραστηριότητες του δορυφορικού κέντρου στις Θερμοπύλες και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για την υποστήριξη της λειτουργίας και συντήρησής τους.
Με την ψηφιακή συνδεσιμότητα να αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα των διεθνών επικοινωνιών, στον τομέα της διεθνούς ναυτιλίας και της ασφάλειας στη θάλασσα το μείζον ζήτημα σήμερα είναι η διασφάλιση της αστραπιαίας και αδιάλειπτης λειτουργίας των δορυφορικών υπηρεσιών. Σήμερα, η Inmarsat είναι μια παγκοσμίου φήμης εταιρεία δορυφορικών τηλεπικοινωνιών με έδρα στο Λονδίνο που παρέχει υπηρεσίες τηλεφωνίας και δεδομένων μέσω δορυφόρου σε χρήστες που βρίσκονται εν κινήσει (π.χ. σε πλοία, σε αεροπλάνα) ή σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υπάρχουν επίγεια τηλεπικοινωνιακά δίκτυα. Το δορυφορικό δίκτυο της εταιρείας που συνεχώς αναπτύσσεται αποτελείται από 15 γεωστατικούς τηλεπικοινωνικούς δορυφόρους, τους αντίστοιχους επίγειους δορυφορικούς σταθμούς και τα δορυφορικά τερματικά.
Η Inmarsat έχει ιδρυθεί το 1979 από τον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (IΜΟ) με αρχικό σκοπό τη δημιουργία ενός παγκόσμιου δορυφορικού δικτύου επικοινωνίων για την προστασία της ζωής στη θάλασσα. Είναι ο πρώτος πάροχος δορυφορικών επικοινωνιών που ανταποκρίθηκε στις αυστηρές απαιτήσεις του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Συστήματος Κινδύνου και Ασφάλειας και του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). Η εγκατάσταση των επίγειων δορυφορικών σταθμών της Inmarsat στις Θερμοπύλες έρχεται μετά και την απόφαση της επίσης μεγάλης δορυφορικής εταιρείας SES να εγκαταστήσει τους επίγειους δορυφορικούς σταθμούς του συστήματος της Ο3b στις Θερμοπύλες και επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των ξένων δορυφορικών εταιρειών για επενδύσεις στην Ελλάδα, κάτι που το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά.
Δημήτρης Παπαστεργίου: «Επένδυση στις διαστημικές υποδομές»
Οτι η κυβέρνηση αναζητά τις επενδύσεις σε διαστημικές υποδομές για να επιτευχθούν οι στόχοι σε τομείς όπως η ενίσχυση της ναυτιλίας και η απόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης επισημαίνει στο «ΘΕΜΑ» ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Σχολιάζοντας τη μετακίνηση του επίγειου σταθμού του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Συστήματος Κινδύνου και Ασφάλειας στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρει: «Η μετεγκατάσταση του επίγειου δορυφορικού σταθμού από το Μπούρουμ της Ολλανδίας στις Θερμοπύλες είναι μια σημαντική επένδυση και συγχρόνως μια ψήφος εμπιστοσύνης για την Ελλάδα από έναν οργανισμό παροχής δορυφορικών επικοινωνιών διεθνούς εμβέλειας. Σε συνεργασία με την ΕΕΤΤ και τον αρμόδιο γενικό γραμματέα του υπουργείου μας, Κωνσταντίνο Καράντζαλο, εργαστήκαμε μεθοδικά ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία με την Inmarsat.
Μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον ότι σύντομα στη χώρα μας θα εγκατασταθεί και ο δεύτερος δορυφορικός σταθμός του βρετανικού κολοσσού, μετά τη Νεμέα, όπου ήδη βρίσκεται ο πρώτος. Η επένδυση σε διαστημικές υποδομές είναι κρίσιμο ζητούμενο για να πετύχουμε τους εθνικούς και τους ευρωπαϊκούς στόχους σε νευραλγικούς τομείς, όπως η ενδυνάμωση του ναυτιλιακού κλάδου, η ενίσχυση της ασφάλειας στις θαλάσσιες μεταφορές, η απόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και φυσικά η προώθηση της ψηφιοποίησης της οικονομίας. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας άλλωστε επενδύει σταθερά στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας, καθώς έχει προστιθέμενη αξία στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας».
Διαβάστε ακόμη
Ενεργοποιείται η μεγάλη δωρεά του Νιάρχος για το κτίσιμο τριών νοσοκομείων (pics)
Αυτές είναι οι 5 χώρες-κόμβοι του παγκόσμιου εμπορίου και της γεωπολιτικής
Ενοίκια: Σχέδια για αλλαγή στην κλίμακα φορολόγησης
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ