search icon

Επιχειρήσεις

Docandu: Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την ελληνική start up και ο «τελικός» του ΜΙΤ Enterprise Forum Greece (pics)

Η διάκριση στον διαγωνισμό που συνδέεται με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης και το «φλερτ» με την αγορά - Τι αναφέρει ο CEO και ιδρυτής της ελληνικής νεοφυούς εταιρείας Δρ. Πέτρος Πανδής στο newmoney

Μια από τις ελληνικές start ups που διατηρούνται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο των εξελίξεων ενός ταχέως αναπτυσσομένου τομέα θεωρείται η Docandu.

Η νεοφυής εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε από τους Δρ. Πέτρο Πανδή και Δρ. Γιάννη Γεωργόπουλο, καινοτομεί και ψηφιοποιεί έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο κλάδο για εκατομμύρια ανθρώπους, αυτόν της υγείας. Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρώτη start up του Digital Ηealth στη χώρα μας.

Η Docandu (www.docandu.com) επανέρχεται αυτήν την εποχή στην επικαιρότητα λόγω και της συμμετοχής της στον «τελικό» του διαγωνισμού του MIT-MIT Enterprise Forum Greece Start up Competition 2022.

«Η ελληνική νεοφυής σκηνή βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα γόνιμη περίοδο και σε αυτό έχουν βοηθήσει πολύ πρωτοβουλίες και προγράμματα επιτάχυνσης, όπως αυτό του ΜΙΤ Greece. Η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα μας έδωσε χρήσιμα εφόδια για τα επόμενα βήματα μας. Η διάκριση μας στην τελική φάση ανάμεσα σε άξιες νεοφυείς επιχειρήσεις, σε έναν τόσο υψηλού επιπέδου διαγωνισμό μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους», αναφέρει ο επικεφαλής (CEO) και ιδρυτής της Docandu Δρ.Πέτρος Πανδής (διδάκτορας μηχανικός βιοτεχνολογίας του Imperial College London και σύμβουλος επιχειρήσεων με εξειδίκευση στην ψηφιακή καινοτομία) στο newmoney.

Συγκεκριμένα, η Docandu είναι μία από τις τεχνολογικές ομάδες που προκρίθηκαν στους «10» του «τελικού» και τον επόμενο μήνα, στις 27 Ιουνίου, ο διευθύνων σύμβουλος της θα παρουσιάσει την start up και τις καινοτομίες της με φυσική παρουσία στην Αθήνα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, εκδηλώνεται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Docandu, το οποίο εκτιμάται από κύκλους της αγοράς ότι μπορεί λίαν προσεχώς να μετουσιωθεί με διάφορους τρόπους στην πράξη. Για νέα χρηματοδότηση και ίσως όχι μόνο…

Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδο χρηματοδότησης, η ανάπτυξη της Docandu μέχρι σήμερα έχει στηριχθεί από angel investors, crowdfunding και ίδια κεφάλαια.

Οι καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες

Στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της υγείας, όπου η Docandu πρωτοστατεί, καταγράφονται στο ενεργητικό της projects όπως οι καινοτόμες πλατφόρμες Derma Care, μια εφαρμογή ελέγχου δερματολογικών, αφροδισιακών και αισθητικών προβλημάτων εξ αποστάσεως και η mobile app Diabeat που βοηθά ασθενείς με διαβήτη να διαχειρίζονται καλύτερα την νόσο τους.

Νωρίτερα, η ελληνική start up ανέπτυξε τον «πλήρη ψηφιακό φάκελο υγείας ασθενούς», που παρέχει την δυνατότητα σε κάθε ασθενή να απευθύνεται στους γιατρούς του,  ιδιώτες ή του δημοσίου, εντός ή εκτός Eλλάδας, αφού τα προσωπικά ιατρικά αρχεία του μεταφράζονται σε άλλη γλώσσα με το πάτημα ενός κουμπιού!
Σε αυτήν την εφαρμογή ο χρήστης διαθέτει τρεις βασικές δυνατότητες:

αποθηκεύει τα ιατρικά του αρχεία, να ελέγχει τη σημασία των συμπτωμάτων του μέσω της υπηρεσίας ελέγχου συμπτωμάτων (symptom checker) η οποία κάνει χρήση τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης για να κατανοήσει και να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στον χρήστη σχετικά με το επείγον του προβλήματός του και επικοινωνεί με έναν ιατρό της Docandu για να λάβει καθοδήγηση και ιατρικές συμβουλές σε οποιοδήποτε ιατρικό του ζήτημα…

Ένα άλλο project της νεοφυούς ελληνικής εταιρείας δίνει πρόσβαση στα φαρμακεία ανά την Ελλάδα και υπόσχεται την μετατροπή τους σε… mini ιατρικά hub, με μια καινοτόμο για τα ελληνικά, αλλά και τα ευρωπαϊκά, δεδομένα υπηρεσία.

Προς το παρόν, αυτή παρέχεται πιλοτικά από επιλεγμένα φαρμακεία στην Aθήνα, μεταξύ των οποίων στο The Mall Athens και σε περιοχές, όπως το Mαρούσι, ο Πειραιάς, η Δάφνη, ο Bύρωνας και το Kερατσίνι.

Tο πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά στα τέλη Mαρτίου σε έναν μικρό και ευέλικτο αριθμό φαρμακείων, με δυνατότητα επέκτασης σε συνολικά 3.500 φαρμακεία ανά την Eλλάδα. Στην παρούσα φάση, η εταιρία διαμορφώνει έναν «οδικό χάρτη», με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου στην περιοχή της Aττικής ενώ από τα τέλη Mαΐου θα ξεκινήσει η επέκταση σε μεγάλες πόλεις εκτός Aττικής.

Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός του MITEF

Πως ακριβώς λειτουργεί ο μηχανισμός του MITEF για μια start up; Το MIT Enterprise Forum (MITEF) αποτελεί έναν παγκόσμιο οργανισμό αφοσιωμένων επαγγελματιών με τοπικά κεφάλαια, που συνδέεται με το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) μέσω του MIT Technology Review.

Το όραμα του MITEF –σύμφωνα με τους συντελεστές του- είναι «να οικοδομήσει έναν καλύτερο κόσμο επιταχύνοντας τη δημιουργία και την ανάπτυξη εταιρειών τεχνολογίας παγκόσμιας κλάσης». Με αποστολή του «να ενημερώνει, να συνδέει και να καθοδηγεί τους επιχειρηματίες τεχνολογίας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μετατρέψουν γρήγορα ιδέες σε εταιρείες που αλλάζουν τον κόσμο».

Σε σχέση τώρα με τον διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition: χαρακτηρίζεται ως ένα από τα κορυφαία προγράμματα επιτάχυνσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διοργανώνεται τα τελευταία 7 χρόνια και έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις τεχνολογικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα με στόχο να «βγουν» στην παγκόσμια αγορά.

Ο Διαγωνισμός 2022 MITEF Greece Startup Competition περιλαμβάνει 4 ενότητες: Γενικές, Ενέργεια, Μετακίνηση και Επιστήμες Υγείας. Η επιστήμη της υγείας απευθύνεται σε εταιρείες που επικεντρώνονται σε ιατρικές τεχνολογίες, βιοτεχνολογίες και ψηφιακές εφαρμογές υγείας

Αιτήσεις από 560 start ups

Οι «10» του φετινού «τελικού», αξίζει να σημειωθεί, προέκυψαν μέσα από έναν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό 560 αιτήσεων που υπέβαλαν start ups προς τους διοργανωτές. Το MIT επέλεξε τις 26 start ups στους ημιτελικούς για να συμμετάσχουν στο διαδικτυακό πρόγραμμα επιτάχυνσης, «MITEF Greece Startup Competition 2022» με αρωγό την τεχνολογία και την καινοτομία.

Στο πλαίσιο του Διαγωνισμού, το MIT διοργανώνει διαδικτυακές εκπαιδευτικές συνεδρίες και ομάδες καθοδήγησης που ανατίθενται σε κάθε συμμετέχοντα.

Το διαδικτυακό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να αναπτύξει τις επιχειρηματικές δεξιότητες των συμμετεχόντων, να διευρύνει τις γνώσεις και τις επαφές τους με την αγορά και να διαβουλεύεται για θέματα που τους απασχολούν.

Η Τελική Κριτική και Απονομή Βραβείων έχει προγραμματιστεί για τις 27 Ιουνίου και 28 Ιουνίου 2022, σε φυσική μορφή στην Αθήνα.

Οι κριτές περιλαμβάνουν ερευνητές, επιχειρηματίες, επενδυτές και στελέχη επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο. Το χρηματικό έπαθλο ανέρχεται σε 10.000 ευρώ, αλλά σαφώς το σημαντικότερο είναι όλα τα οφέλη που αποκομίζει μια νεοφυής εταιρεία από την συμμετοχή της σε ένα πρόγραμμα τέτοιας εμβέλειας…

Διαβάστε ακόμα:

Ρωσία: Απαγορεύει την είσοδο στη χώρα στους Μπάιντεν και Μπλίνκεν

Αγορά ενέργειας: «Παρέλαση» funds και επενδυτών για super deals στην Ελλάδα

Λέον Αβιγκάδ (Brown Hotels): «H πλατεία Ομονοίας θα γίνει το νέο Soho» (pics)

Exit mobile version