Η πρόθεση των ελληνικών εταιρειών πληροφορικής οι οποίες ειδικεύονται στον τομέα του business software να αξιοποιήσουν όσο περισσότερο μπορέσουν, κατά το προσεχές διάστημα, τις νέες ευκαιρίες που αναδύονται στις ξένες αγορές από τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των επιχειρήσεων κάθε χώρας δημιουργεί για αυτές ουσιαστικά μια δεύτερη «δεξαμενή» εσόδων.
Πόσο μεγάλη θα αποδειχθεί, θα το δείξει ο χρόνος. Στην Ελλάδα οι εκτιμήσεις στελεχών του κλάδου αναφέρουν ότι η «πίτα» του επιχειρηματικού λογισμικού θα τριπλασιάσει την αξία της από 300-400 εκατ. ευρώ σήμερα πάνω από το «όριο» του 1 δισ. ευρώ τα επόμενα 3-4 χρόνια.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αντίστοιχα, τα… δισεκατομμύρια είναι πάρα πολλά, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι οι Έλληνες experts του business software θα εξάγουν παντού την τεχνογνωσία τους.
Αντίθετα, θα επιδιωχθεί η σταδιακή ανάπτυξη των ομίλων τους στο εξωτερικό, μέσω μιας στοχευμένης επέκτασης των δραστηριοτήτων τους σε επιλεγμένες αγορές.
Οι αριθμοί θεωρούνται ενδεικτικοί της κατάστασης που επικρατεί σήμερα, αλλά και του τι πρόκειται να επακολουθήσει:
Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία από μελέτες ο τζίρος του επιχειρηματικού λογισμικού αναμένεται να φτάσει στα 59,75 δισ. δολ. στην Ευρώπη, αλλά θα εκτιναχθεί στα 84,29 δισ. δολ. έως το το 2029. Θα αυξηθεί δηλαδή κατά 24,5 δισ. δολ. σε βάθος μιας 5ετίας, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 7,12%.
Παρά την ήδη υψηλή ζήτηση για υπηρεσίες και προϊόντα από εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις κάθε μεγέθους στην Ελλάδα, οι ειδικοί του business software δεν λένε «όχι» σε μια… παράλληλη αναζήτηση εσόδων και εκτός των συνόρων, δίχως να υπάρχει αυτή τη στιγμή συγκεκριμένη πρόβλεψη για το ύψος τους.
Τους περιμένει -κατά τα φαινόμενα- μια δεύτερη «φλέβα χρυσού», την οποία έχουν εντοπίσει και την διερευνούν.
Η Epsilon Net αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή το νέο της στρατηγικό πλάνο μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εξαγορά και των
τελευταίων μετοχών μειοψηφίας από τη συμμαχία Ιωάννη Μίχου-Εθνικής Τράπεζας- General Atlantic και δρομολογηθεί η έξοδός της από το
Χρηματιστήριο Αθηνών.
Μια από τις ταχέως αναπτυσσόμενες ελληνικές εταιρείες πληροφορικής, η Epsilon Net ανήκει στους πρωταγωνιστές του επιχειρηματικού λογισμικού, όπως και οι SoftOne και Entersoft, που ανήκουν στο ίδιο «μπλοκ» μετά την εξαγορά της δεύτερης από τον όμιλο Olympia.
Η αγορά της Ρουμανίας θεωρείται ένα από τα «El Dorado» των «Big 3» του business software (το ίδιο και η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων), όπου οι εταιρείες διατηρούν θυγατρικές ή έχουν κάνει εξαγορές, σε μια προσπάθεια να επεκτείνουν το «αποτύπωμά» τους.
Ειδικότερα η Epsilon Net, όπως έχει αποκαλύψει το newmoney, εξετάζει το ενδεχόμενο να εισέλθει σε νέες ευρωπαϊκές αγορές αξιοποιώντας ανάμεσα σε άλλα και την υψηλή τεχνογνωσία της στο κομμάτι της ψηφιοποίησης της λειτουργίας του ξενοδοχειακού κλάδου.
Με αυτό το σκεπτικό, θα στρέψει την προσοχή της ακόμα και σε χώρες με ισχυρή ανάπτυξη στον κλάδο του τουρισμού (Κροατία, Ιταλία, Ισπανία) σε μια προσπάθεια να διευρύνει το διεθνές πελατολόγιό της.
Πολλές ευκαιρίες στην Ευρώπη
Γενικότερα, οι αγορές της Ευρώπης υπολογίζεται ότι θα προσφέρουν σοβαρές ευκαιρίες ανάπτυξης κατά την προσεχή 3ετία ή και 5ετία σε όποιον διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και καταφέρει να τις αξιοποιήσει, με δεδομένο ότι ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός των επιχειρήσεων αφορά όλα τα κράτη.
Η ψηφιακή μετάβαση γίνεται σχεδόν παντού υποχρεωτική και για παράδειγμα, το αντίστοιχο My Data είχε ήδη εφαρμοστεί στην Ιταλία, πριν «έρθει» στην Ελλάδα, ενώ πέρσι ξεκίνησε στη Ρουμανία και αλλού.
Πολλές χώρες του εξωτερικού μπαίνουν μια, μια στη λογική του Digital Transformation, με την αποστολή δεδομένων κατευθείαν στις ανεξάρτητες φορολογικές αρχές κάθε κράτους να εφαρμόζεται μέσω της υποχρεωτικότητας.
Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα θεωρείται εξαγώγιμο έως έναν βαθμό ως εμπειρία στη μεθοδολογία υλοποίησης συστημάτων, όπως τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη του εγχώριου κλάδου.
Πηγές της τεχνολογικής αγοράς στην Ευρώπη επιβεβαιώνουν τους παραπάνω ισχυρισμούς, με επίκεντρο τις υπηρεσίες και τα προϊόντα BI, ERP, CRM και SCM.
Σύμφωνα με αυτές τις πηγές: «Το μέγεθος της αγοράς του επιχειρηματικού λογισμικού στην Ευρώπη γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη, λόγω των αυξανόμενων αναγκών ψηφιοποίησης και συλλογής δεδομένων στο διαδίκτυο των εταιρειών.
Αυτό οδήγησε σε αυξανόμενη ζήτηση για εταιρικό λογισμικό, συμπεριλαμβανομένης της επιχειρηματικής ευφυΐας, του προγραμματισμού πόρων της επιχείρησης, της διαχείρισης σχέσεων με τους πελάτες και των εργαλείων διαχείρισης της αλυσίδας εφοδιασμού».
Τονίζεται επίσης ότι «η αγορά προωθείται περαιτέρω από την αυξανόμενη ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στο χώρο εργασίας, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα του οργανισμού. Το εταιρικό λογισμικό προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως διαχείριση ροής εργασιών μέσω μιας ενιαίας πλατφόρμας και βελτιωμένη ποιότητα δεδομένων.
Η πανδημία COVID-19 έχει επιταχύνει αυτήν την ανάπτυξη, με τις επιχειρήσεις να πρέπει να υιοθετήσουν γρήγορα τη «μετανάστευση» στο
cloud για να αντιμετωπίσουν το απομακρυσμένο περιβάλλον εργασίας».
Υπέρβαση στις προβλέψεις;
Η αξιοποίηση των ευκαιριών της εποχής δεν αποκλείεται να αποφέρουν μια πιθανή υπέρβαση των προβλέψεων για τα έσοδα των έλληνικών εταιρειών πληροφορικής οι οποίες ειδικεύονται στο business software.
Η Epsilon Net ανακοίνωσε έσοδα 93,23 εκατ. ευρώ το 2023 (+24,13%) με στόχο να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2025, με την Entersoft να ανεβαίνει στα 37,8 εκατ. ευρώ την ίδια χρονιά (+28%) και να προσβλέπει τη διατήρηση των ισχυρών διψήφιων ποσοστών ανάπτυξης.
Από την πλευρά της η SoftOne, αύξησε τις πωλήσεις τις στα 48,1 εκατ. ευρώ (+33%) και περιμένει εκτίναξη της συνολικής εκτιμώμενης παραγόμενης αξίας του οικοσυστήματος της (με αιχμή τα προϊόντα της) στα 200 εκατ. ευρώ έως το 2026, από 120 εκατ. ευρώ το 2023 και 90 εκατ. ευρώ το 2022.
Διαβάστε ακόμη
Ενέργεια: Πώς «κυοφορούνται» υψηλές τιμές ρεύματος και τον Σεπτέμβριο
Πόσα καταλύματα ‘’Airbnb’’ έχουν οι 7 top γεωγραφικές περιοχές στην Ελλάδα;
IRIS: Νέα «τελεσίγραφα» από την ΑΑΔΕ και ακολουθεί πρόστιμο 1.500 ευρώ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ