search icon

Επιχειρήσεις

Διονύσης Χιντζίδης: «Η μετάταξη της Performance στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. δεν θα αργήσει»

Ποια είναι η προϋπόθεση για το επόμενο χρηματιστηριακό βήμα της εισηγμένης στην Εν.Α. Τα νέα σχέδια, η ΑΜΚ των 5 εκατ., τα ανοικτά «ραντάρ» για εξαγορές, οι άλλες αποφάσεις. Τι αναφέρει ο CEO της εταιρείας στο newmoney

Άλλη μια εταιρεία πληροφορικής προετοιμάζεται για να περάσει το κατώφλι της Κύριας Αγοράς του ελληνικού χρηματιστηρίου: η Performance Technologies. Τα δείγματα προόδου και ανάπτυξης του κλάδου είναι συνεχή και προέρχονται από διάφορες κατευθύνσεις την τελευταία διετία, με το ενδιαφέρον της αγοράς να στρέφεται και στο… ταμπλό του ΧΑ.

«Δεδομένου του μεγέθους που έχουμε τώρα, και εφόσον διατηρήσουμε το ρυθμό ανάπτυξης μας, η μετάταξη της Performance στην Κύρια Αγορά δείχνει μονόδρομος και δεν θα αργήσει», αναφέρει στο newmoney ο Διευθύνων Σύμβουλος της εισηγμένης στην Εν.Α , Διονύσης Χιντζίδης.

Το μελάνι είναι ακόμα νωπό στις εξελίξεις, καθώς η πρόσφατη Γ.Σ. ανέθεσε στη διοίκηση να εξετάσει και ουσιαστικά να «προλειάνει το έδαφος» για το επόμενο χρηματιστηριακό βήμα της Performance Technologies και όπως εξηγεί σήμερα ο CEO της η τελική απόφαση αποτελεί πλέον θέμα χρόνου.

Ο κ. Χιντζίδης μιλά, επίσης, για τα νέα επιχειρηματικά και επενδυτικά πλάνα της Performance, αποκαλύπτει ότι διατηρεί ανοικτά τα «ραντάρ» της για εξαγορές άλλων εταιρειών και εξηγεί με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να συμβεί αυτό. Απαντά, ακόμα, για το ποιες είναι οι προσδοκίες της από τους διαγωνισμούς ψηφιακού μετασχηματισμού του δημοσίου, όσο και από τα έργα του ιδιωτικού τομέα, σε εποχές που ο κλάδος ζει μια –κατά πολλούς- «κοσμογονία» και σχολιάζει με αναλυτικό τρόπο την κατάσταση η οποία επικρατεί στην αγορά της πληροφορικής.

Υπενθυμίζεται, ότι στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2021 –εν μέσω της πανδημίας- η Performance πέτυχε σημαντική αύξηση ενοποιημένου κύκλου εργασιών (46,8% στα 19,257 εκατ. ευρώ) και κερδοφορίας (+ 37,8% στα EBITDA, + 46,1% στα κέρδη προ φόρων) σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Ποια είναι τα επόμενα επιχειρηματικά ή και επενδυτικά σχέδια της Performance Technologies, κύριε Χιντζίδη, με δεδομένη και την ΑΜΚ των 5 εκατ. ευρώ;

«Όπως αναφέραμε στην πρόσφατη έκθεση Δ.Σ. που δημοσιεύσαμε, στόχοι μας είναι η διεύρυνση της πελατειακής βάσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με ταυτόχρονη αύξηση του share-of-wallet σε υφιστάμενους πελάτες για πρόσθετες λύσεις και υπηρεσίες. Η επιτάχυνση των λειτουργιών ανάπτυξης και διάθεσης καινοτόμων λύσεων, προϊόντων και υπηρεσιών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και οργανισμών. Η περαιτέρω ισχυροποίηση του έμψυχου δυναμικού μας. Η ανάληψη και εκτέλεση έργων του Δημόσιου τομέα, αξιοποιώντας τις γνώσεις και εμπειρία που έχουμε αποκτήσει στο πεδίο εξειδίκευσης μας.

Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε και να εμβαθύνουμε τις πελατειακές μας σχέσεις και να αξιοποιούμε τις επιχειρηματικές συνεργασίες με τους εταίρους μας (πελάτες, προμηθευτές, στρατηγικούς επενδυτές) εντός και εκτός Ελλάδος.  Επενδύουμε συστηματικά πόρους για απόκτηση και εμβάθυνση τεχνογνωσίας που μας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό, και για την περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη ελκυστικών προϊόντων και ποιοτικών υπηρεσιών που προσφέρουμε στην αγορά.».

Υπάρχουν στις σκέψεις της διοίκησης οι εξαγορές άλλων εταιρειών, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό; Και αν ναι, με ποια στόχευση;

«Μας ενδιαφέρουν και εξετάζουμε επενδύσεις σε εταιρείες που διαθέτουν προϊόντα, λύσεις και τεχνογνωσία που θα προσφέρουν άμεσα  συμπληρωματικότητα, γρηγορότερη διείσδυση σε νέο πελατολόγιο και διεύρυνση του share of wallet σε υφιστάμενους πελάτες.  Οι ανάγκες για Ψηφιακό Μετασχηματισμό αγγίζουν το σύνολο της αγοράς. Ανοίγονται ευκαιρίες για νέες λύσεις και εφαρμογές που αφορούν use cases και πελάτες πέραν αυτών που απευθυνόμαστε μέχρι σήμερα. Εξετάζουμε και επενδύσεις ή και συνεργασίες με εταιρείες με διαφορετικό  προσανατολισμό και δεξιότητες από τις δικές μας. Αυτό θα βοηθήσει να καταστεί επίκαιρο το αφήγημα μας σε περισσότερους δυνητικούς πελάτες, και θα μας παρέχει περισσότερες ευκαιρίες για δραστηριοποίηση σε νέες περιοχές.
Είμαστε προσεκτικοί καθώς γνωρίζουμε ότι επιχειρηματικοί συνδυασμοί αυτού του είδους και εξαγορές ενέχουν προκλήσεις. Είμαστε περήφανοι για την Εταιρική κουλτούρα μας, για τον τρόπο που δουλεύουμε και συνεργαζόμαστε και είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να παραμείνουν αυτά ως έχουν.».

Πόσο μακριά ή κοντά μπορεί να θεωρείται η μεταφορά της εταιρείας από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών;

«Όπως γνωρίζετε η Εν.Α. δημιουργήθηκε για να παρέχει πρόσβαση στη χρηματαγορά σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη ευελιξία και χαμηλότερο κόστος. Αυτά είναι σημαντικά προτερήματα για εταιρείες που είναι σε φάση ταχείας ανάπτυξης, όπως αυτή που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Εισαχθήκαμε στην Εν.Α. χωρίς να αντλήσουμε κεφάλαια μέχρι σήμερα.  Παρ’ όλα αυτά πετύχαμε συνεχή αύξηση των οικονομικών μεγεθών μας και του πελατολογίου, και εντυπωσιακές αποδόσεις επί των ιδίων κεφαλαίων. Τα ίδια κεφάλαια της Εταιρείας έχουν τριπλασιαστεί σε λίγα χρόνια από τη λειτουργική κερδοφορία και μόνο, ενώ φέτος είναι η 4η χρονιά που διανέμουμε μέρισμα. Μετά την πρώτη άντληση κεφαλαίων που αποφασίστηκε από τη ΓΣ, θα βρεθούμε σε πολύ ευνοϊκότερη θέση για να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε με γοργό ρυθμό. Δεδομένου του μεγέθους που έχουμε τώρα, και εφόσον διατηρήσουμε το ρυθμό ανάπτυξης, η μετάταξη της Performance στην Κύρια Αγορά δείχνει μονόδρομος και δεν θα αργήσει. Για αυτόν τον λόγο η πρόσφατη ΓΣ ανέθεσε στην Διοίκηση να την εξετάσει και να την προετοιμάσει. H επόμενη τακτική (ή έκτακτη) ΓΣ θα κληθεί να αξιολογήσει και να αποφασίσει σχετικά.».

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου προσφέρει πολλές ευκαιρίες. Η Performance Technologies διεκδικεί –ή θα διεκδικήσει- μεγάλους διαγωνισμούς, αυτόνομα ή και με την συμμετοχή της σε κοινοπρακτικά σχήματα;

«Μέχρι σήμερα το ποσοστό των εσόδων μας που προέρχεται από πελάτες του Δημόσιου Τομέα είναι σχετικά χαμηλό. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δημοσίου έχει ξεκινήσει, και οι ανάγκες για έργα πληροφορικής στον ευρύτερο Δημόσιο έχουν ενταθεί. Οι πολίτες χρειάζονται νέες προηγμένες υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις συνθήκες και απαιτήσεις της σημερινής εποχής του cloud και του mobility. Εξαγγέλθηκε ότι θα προκηρυχθούν έργα πληροφορικής ύψους 500 εκ ευρώ εντός του 2021. Η Εταιρεία μας έχει αποκτήσει τεχνογνωσία και εμπειρία στις τεχνολογίες και υπηρεσίες που αξιοποιούνται στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Βοηθάμε τους πελάτες μας, οργανισμούς και εταιρείες μεγάλου και μεσαίου μεγέθους, στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα τους αξιοποιώντας το cloud,  DevOps, Big Data Analytics και άλλα. Πιστεύουμε ότι οι δεξιότητες και εμπειρία μας θα αποδειχθούν χρήσιμες στα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου και σκοπεύουμε μέρος του δυναμικού μας να κατευθυνθεί προς τη διεκδίκηση έργων στο πεδίο ειδικότητας μας, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με άλλες εταιρείες.

Μια τροχοπέδη για την πρόοδο της χώρας και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της -που έχει αργήσει σε σύγκριση με όσα έχουν επιτευχθεί αλλού- είναι ότι οι δομές και διαδικασίες του Δημοσίου που εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα για το σχεδιασμό και υλοποίηση έργων πληροφορικής υστερούσαν πολύ από τις αντίστοιχες στον ιδιωτικό τομέα. Υπήρχαν βάσιμοι λόγοι που επιλέξαμε τα τελευταία χρόνια να μην εμπλακούμε ενεργά σε αυτόν τον χώρο.  Η υπέρμετρη χρονική απόσταση που συχνά μεσολαβούσε μεταξύ σχεδιασμού και ανάθεσης έργων καθιστούσε πολλά έργα αναχρονιστικά ήδη από τη στιγμή που ξεκινούσε η υλοποίησή τους. Υπήρχαν δυσκολίες παράδοσης/παραλαβής -συχνά λόγω έλλειψης διαδικασιών και κατάλληλης στελέχωσης από το Δημόσιο- και καθυστερήσεις στην αποπληρωμή.  Αντιλαμβανόμαστε ότι γίνονται τώρα σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Στο βαθμό που υλοποιηθούν αυτά, ελπίζουμε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ανάθεσης, εκτέλεσης, παραλαβής και αποπληρωμής από το Δημόσιο, και θα έρθουν πλησιέστερα στα πρότυπα των έργων του Ιδιωτικού τομέα.».

Κατά γενική ομολογία ο κλάδος αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς την τελευταία τουλάχιστον διετία. Ποια είναι η δική σας άποψη για την κατάσταση η οποία επικρατεί σήμερα στην αγορά της πληροφορικής στην Ελλάδα και ποιες οι προοπτικές της; Διακρίνετε κάποια προβλήματα και αν ναι, ποια και πως μπορούν να επιλυθούν;

«Η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια αναπόφευκτα επηρέασε αρνητικά και τον κλάδο της πληροφορικής.  Η διαφορά με άλλους κλάδους είναι ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις στην πληροφορική είναι ραγδαίες και οι λανθασμένες επιλογές δεν συγχωρούνται από την αγορά. Οι εταιρείες που επένδυσαν «σοφά» δικαιώθηκαν και ανταμείφτηκαν, άλλες που δεν έκαναν σωστές επιλογές ή δεν προσαρμόστηκαν έγκαιρα στα νέα δεδομένα και εξελίξεις, έκλεισαν.  Το τοπίο έχει αλλάξει άρδην και συνεχίζει να αλλάζει. Η αυξανόμενη υιοθέτηση του cloud από επιχειρήσεις και οργανισμούς θα συνεχίσει να μειώνει τα έσοδα των εταιρειών πληροφορικής που παραδοσιακά βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό στις πωλήσεις συστημάτων-hardware.

Ταυτόχρονα αυξάνονται οι ανάγκες για εξειδικευμένες υπηρεσίες πληροφορικής σε σχέση με την αξιοποίηση του cloud και διαχείριση πόρων εντός και εκτός του οργανισμού, για συστήματα λογισμικού, για αξιοποίηση του όγκου δεδομένων για λήψη αποφάσεων και τη διεξαγωγή του business γενικώς. Εταιρείες πληροφορικής που είναι κατάλληλα εφοδιασμένες, με γνώσεις και εμπειρία στους παραπάνω τομείς, θα γνωρίσουν αυξημένη ζήτηση. Η έλλειψη εξειδικευμένου και έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί πρόκληση τόσο σε τελικούς πελάτες όσο και στις εταιρείες πληροφορικής. Καλούμαστε να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε ταυτοχρόνως πολλαπλά σύνθετα έργα με μεγάλη προστιθέμενη αξία. H στελέχωση με ικανό αριθμό μηχανικών που διαθέτουν τις γνώσεις και απαραίτητες δεξιότητες είναι καθοριστικής σημασίας.

Τα νέα ταλέντα που προσελκύουμε, μηχανικοί και επιστήμονες πληροφορικής, χρειάζονται εκπαίδευση για να ενταχθούν στο δυναμικό μας.  Αυτό προϋποθέτει σημαντική προσπάθεια και δαπάνες, όπως ομοίως απαιτείται και για τη συνεχή εξέλιξη και εκπαίδευση του έμψυχου δυναμικού μας, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί με επιτυχία σε αυτό που έρχεται μπροστά.».

Διαβάστε ακόμη: 

Ρυθμίστηκε ο αναβαλλόμενος φόρος για τις τράπεζες – Διασφαλίζεται ο μονοψήφιος δείκτης NPE

MORE: «Κωδικός απογείωση» για τον νέο βραχίονα της Motor Oil

ΕΝΦΙΑ: Πώς μπορείτε να αυξήσετε τις δόσεις από 6 μέχρι και σε… 24

Exit mobile version