Το επόμενο κεφάλαιο στην υπεραιωνόβια ιστορία του άνοιξε και επισήμως ο Ομιλος ΤΙΤΑΝ, θέτοντας ως βασικό στόχο την πλήρη απανθρακοποίησή του επί ελληνικού εδάφους έως το 2030, μέσα από ένα πλέγμα επενδύσεων που προβλέπεται να φθάσουν τα 500 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο του εταιρικού μετασχηματισμού και της επιδίωξης της πιο επιθετικής ανάπτυξης στην αμερικανική αγορά, ο Ομιλος αναμένεται μετά το καλοκαίρι να υποβάλει επισήμως το αίτημα για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που θα ανοίξουν τον δρόμο για τη δημόσια εγγραφή της Titan America στις αρχές του 2025.
Την απαρχή υλοποίησης του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος για τον πλήρη ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό του εργοστασίου στο Καμάρι Βοιωτίας σηματοδότησαν τα εγκαίνια της εγκατάστασης «προασβεστοποιητή» (calciner) που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη άνοιξη από τη διοίκηση του Ομίλου ΤΙΤΑΝ, υπό τον Πρόεδρο του Δ.Σ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο.
Για την υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης του πρωτοποριακού έργου «IFESTOS», όπως ονομάζεται, ο Ομιλος θα λάβει 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της Ε.Ε., ενώ η ολοκλήρωσή της αναμένεται να δεσμεύσει το σύνολο των εκπομπών άνθρακα κατά τη διαδικασία παραγωγής 1,9 εκατομμυρίων τόνων CO2 ετησίως! Με άλλα λόγια, θα μηδενίσει το ανθρακικό αποτύπωμα του εργοστασίου έως το 2030.
Μία, ωστόσο, αρκετά δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία υψηλού ρίσκου για γεωστρατηγικούς αλλά και επιχειρησιακούς – τεχνικούς λόγους, αφού εμπεριέχει μεγάλες τεχνολογικές προκλήσεις, ενώ η οικονομική του βιωσιμότητα εξαρτάται από τις τιμές του CO2 στα χρηματιστήρια ρύπων. Παράλληλα, απαιτεί και άμεσες κινήσεις από πλευράς κράτους με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), προκειμένου να μπορέσουν οι βιομηχανίες, όπως ο Ομιλος ΤΙΤΑΝ, να προχωρήσουν σε τέτοιες κινήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση, σήμερα, σε μετατροπή υφιστάμενης παραγωγής εργοστασίου σε μηδενικού άνθρακα σε όλη την Ευρώπη.
Παράλληλα με αυτή την επένδυση στην πράσινη ανάπτυξη, ο Ομιλος αναπτύσσει μια σειρά καινοτόμων λύσεων για τις κατασκευές του μέλλοντος, όπως τονίστηκε στην εκδήλωση. Στο πλαίσιο αυτό βελτιστοποιεί την παραγωγική διαδικασία, χρησιμοποιώντας Τεχνητή Νοημοσύνη στη διαχείριση των μύλων και των κλιβάνων, αυξάνοντας την παραγωγική ικανότητά τους και μειώνοντας κατά περίπου 10% τις ανάγκες σε ενέργεια. Το εργοστάσιο αλλάζει έτσι πλήρως τον τρόπο λειτουργίας του, ενσωματώνοντας τις πιο πρωτοποριακές λύσεις της ψηφιακής επανάστασης. Επίσης, δημιουργεί πράσινα προϊόντα, έχοντας επιτύχει ήδη 25% χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, με εξειδικευμένες λύσεις για κάθε εφαρμογή. Μέχρι και η συσκευασία αλλάζει, ώστε να μπορεί να απορροφηθεί μέσα στο τελικό προϊόν, με μηδενικά απόβλητα.
Επιπρόσθετα, καινοτομεί σε νέες μεθόδους κατασκευής, όπως η εκτύπωση με τη μέθοδο 3D printing, έχοντας στο εργοστάσιο μονάδα που τυπώνει κατασκευές, αναπτύσσοντας την τεχνολογία. Μια τεχνολογία που φιλοδοξεί να μειώσει σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα των κτιρίων, χρησιμοποιώντας λιγότερο, αλλά πιο εξειδικευμένο, τσιμέντο, σε ανταγωνιστικό κόστος.
Σε ό,τι αφορά τη σχεδιασθείσα δημόσια εγγραφή της Titan America, εξελίξεις αναμένονται να υπάρξουν το φθινόπωρο, όταν και θα κορυφώνονται οι προσπάθειες προετοιμασίας της.
Ηδη πάντως είναι σε εξέλιξη η πολύπλοκη διαδικασία, με πρώτο στόχο την αναλυτική καταγραφή των οικονομικών καταστάσεων της Titan America κατά την τελευταία τριετία, ώστε αυτά να ανταποκρίνονται στα στάνταρ της SEC (σ.σ.: Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς).
Σύμφωνα με τη διοίκηση, αναμένεται να διατεθεί το 15%-25% των μετοχών της θυγατρικής. Το ακριβές ποσοστό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στην αγορά, τις προσδοκίες αποτίμησης κ.ο.κ. Πάντως, η θυγατρική θα συνεχίσει να ενοποιείται με τον μητρικό όμιλο, ο οποίος δεν σκοπεύει να παραδώσει την πλειοψηφία των μετοχών.
Διαβάστε ακόμη
Τα 10 μεγάλα deals που «ψήνονται» εν μέσω θέρους
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ