Εικόνα αποκλιμάκωσης των τιμών σε πρώτες, δευτερεύουσες ύλες και μεταφορικά από τη μια και αύξησης της ζήτησης σε κάποιους από τους τομείς δραστηριοποίησης της Πλαστικά Θράκης από την άλλη, μετέφερε χθες στους μετόχους η διοίκηση του Ομίλου κατά τη διάρκεια της τακτικής Γενικής Συνέλευσης με τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Δημήτρη Μαλάμο (δεξ. στη φωτ.) να κάνει λόγο για επιδόσεις ως τώρα φέτος καλύτερες σε σχέση με τους τελευταίους μήνες του 2022, που όμως υπολείπονται αυτές του 2019.
Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος σε σχετική ερώτηση του newmoney απάντησε πως τα EBITDA από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων (ήτοι μη περιλαμβάνοντας τα μη επαναλαμβανόμενα κέρδη από τις πωλήσεις προϊόντων που σχετίζονται με τον COVID-19 ) του Ομίλου κατά το α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης θα κινηθεί πέριξ των περυσινών αντίστοιχων επιδόσεων. Κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 25 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον πως στο α’ εξάμηνο του 2022 ο Όμιλος είχε EBITDA 29,9 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 25,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων και τα 4,7 εκατ. ευρώ, τα οποία χαρακτήρισε ως «μη επαναλαμβανόμενα», από πωλήσεις προϊόντων που σχετίζονται με την προσωπική προστασία από τον COVID-19 (μάσκες κοκ). Μάλιστα για τα τελευταία ο ίδιος σημείωσε πως η ζήτηση πλέον έχει σχεδόν μηδενίσει!
Πάντως για το σύνολο της χρονιάς ο κ. Μαλάμος απέφυγε την οποιαδήποτε εκτίμηση. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει εκτίμηση για το σύνολο του 2023 λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας για το πώς θα κινηθούν οι οικονομίες από δω και πέρα. Η αλήθεια είναι πως με τους περισσότερους πελάτες με τους οποίους μιλάμε αλλά και με άλλες βιομηχανίες και σε άλλους κλάδους παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο. Ότι το’ visibility’ που υπάρχει είναι πολύ περιορισμένο και ο τρόπος που γίνεται η παραγγελιοληψία, έχει αλλάξει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οπότε και οι παραγγελίες είναι για πολύ μικρότερο διάστημα. Πάντως εάν τα πράγματα εξελιχθούν όπως το πρώτο 5μηνο της χρονιάς, τότε πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να έχουμε πάλι μία ισχυρή κερδοφορία, πιθανώς ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και σε αυτό αποσκοπούμε», σημείωσε ο κ. Μαλάμος.
Νωρίτερα ο ίδιος μαζί με τον οικονομικό διευθυντή του Ομίλου κ. Δημήτρη Φράγκου (αριστ. στη φωτ.) γνωστοποίησαν στους μετόχους τα βασικά μεγέθη του α’ τριμήνου του 2023 που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Τρίτη , 30 Μαϊου.
Όπως είπε ο κ. Μαλάμος οι πωλήσεις του Ομίλου ήταν 93 εκατ. ευρώ έναντι 106,3 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022. Πτώση την οποία απέδωσε στον μειωμένο όγκο πωλήσεων κατά 4% και –κυρίως- στις μειωμένες τιμές πώλησης στην αγορά. Το ίδιο διάστημα τα EBITDA από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων ανέρχονται σε 11,7 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 11,2 εκατ. ευρώ για το α’ τρίμηνο του 2022. Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2022 περιελάμβανε επιπλέον και μη επαναλαμβανόμενα κέρδη ύψους 4,3 εκατ. ευρώ, που σχετίζονταν με προϊόντα COVID-19 (σσ το συνολικό EBITDA του α’ τριμήνου 2022 ήταν 15,5 εκατ. ευρώ.»
Αργότερα σε ανακοίνωση που κοινοποίησε στο ΧΑ η Πλαστικά Θράκης σημείωσε επίσης πως τα Κέρδη προ Φόρων (ΕΒΤ) για το α’ τρίμηνο του 2023 ανέρχονται σε 5,4 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με 6,4 εκατ. ευρώ που αφορούν στο παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων της περσινής αντίστοιχης περιόδου (σσ τα συνολικά Κέρδη προ Φόρων α’ τριμήνου 2022 ήταν συνολικά 10,7 εκατ. ευρώ, τα οποία περιελάμβαναν και έκτακτα κέρδη ύψους 4,3 εκατ. ευρώ από πωλήσεις των ως άνω προϊόντων προσωπικής προστασίας).
Ως προς τα επίπεδα ρευστότητας, ο Όμιλος βελτίωσε τη ρευστότητα του, καταγράφοντας μειωμένο Καθαρό Δανεισμό ύψους 14,8 εκατ. ευρώ στο τέλος του α’ τριμήνου 2023, συγκριτικά με 21,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022.
Οι τομείς
Επιπλέον, απαντώντας σε ερωτήσεις που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, ο κ. Μαλάμος σημείωσε ότι, αναφορικά με τη ζήτηση των πρώτων μηνών του 2023, αυτή έχει ανακάμψει ελαφρώς, κυρίως στους κλάδους των υποδομών και της συσκευασίας, ενώ για προϊόντα για τους κλάδους των κατασκευαστικού, του αγροτικού κλάδου και της επιπλοποιίας, εξακολουθεί να παρουσιάζεται ασθενής.
Επιπλέον, σχολίασε ότι το επενδυτικό πλάνο του Ομίλου για το 2023, ύψους €30 εκατ. περίπου, υλοποιείται ομαλά,
Ο κ. Μαλάμος σημείωσε πως τους τελευταίους μήνες υπάρχει βελτίωση στις επιδόσεις κάποιων τομέων που δραστηριοποιείται ο Όμιλος, μετά τη σημαντική πτώση της ζήτησης κατά τους τελευταίους μήνες του 2022. Σε αυτούς συμπεριέλαβε τα έργα υποδομών, που για τον Όμιλο είναι ένας μεγάλος κλάδος λόγω της προμήθειας γεωυφασμάτων, τα προϊόντα συσκευασίας για τρόφιμα αλλά και τον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο. Αντίθετα μειωμένη ζήτηση υπάρχει στον κατασκευαστικό κλάδο στην Ευρώπη, στον αγροτικό τομέα αλλά και στην επιπλοποιία.
«Θα έλεγα πως υπάρχει ελαφρώς βελτιωμένη ζήτηση στους περισσότερους κλάδους κι αυτό είναι αποτέλεσμα κυρίως των χαμηλών αποθεμάτων που δημιουργήθηκαν με το κλείσιμο του προηγούμενου έτους», σημείωσε ο κ. Μαλάμος. «Αναμένουμε να δούμε πως θα κινηθεί. Παρακολουθούμε στενά τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε. Φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει και η πορεία των τιμών των πρώτων υλών που τους πρώτους 2-3 μήνες ήταν σταθεροί όμως το τελευταίο δίμηνο παρουσιάζουν περαιτέρω αποκλιμάκωση. Κι αυτός είναι ένας λόγος που όλοι οι πελάτες αναμένουν να δουν πως θα κινηθούν οι πρώτες ύλες διότι επηρεάζονται και οι τιμές πώλησης απ’ αυτές», πρόσθεσε.
Επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ
Εν τω μεταξύ φέτος η εταιρεία «τρέχει» επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ το οποίο, όπως επισήμανε ο κ. Μαλάμος σε ερώτηση του newmoney «προχωρά απρόσκοπτα». Το πλάνο περιλαμβάνει:
-Νέα πιλοτική επένδυση σε συσκευασία χαρτιού, που θα επιτρέψει στον Όμιλο να παρέχει μια ολοκληρωμένη προϊοντική γκάμα στην αγορά
-Επένδυση σε διαδικασίες παραγωγής spunbond conversion
-Νέα γραμμή Lamination film για συσκευασίες τροφίμων
-Περαιτέρω επενδύσεις σε αυτοματισμούς ρομποτική στην παραγωγική διαδικασία
-Περαιτέρω αύξηση capacity σε packaging BU (νέες μηχανές έγχυσης κυρίως σε Ελλάδα και Ιρλανδία)
-Περαιτέρω επέκταση σε θερμοκήπια, προσθέτοντας επιπλέον 70 στρέμματα
-Περαιτέρω επενδύσεις σε ΑΠΕ, νέα φωτοβολταϊκά 6 MW
Υπερψηφίστηκαν τα θέματα
Κατά τη χθεσινή ΓΣ, όπου συμμετείχαν μέτοχοι που ελέγχουν το 76,37% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου, υπερψηφίστηκε το σύνολο των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης περιλαμβανομένου του θέματος διανομής μερίσματος συνολικού ποσού 11,3 εκατ. ευρώ ή 0,26 ευρώ ανά μετοχή.
Διαβάστε ακόμη
Κομισιόν: «Με καμία κυβέρνηση» παροχές πάνω από 2,5 δισ. το 2024
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ