Το 2023 ήταν χρονιά-σταθμός για τη Pharmathen, καθώς ολοκλήρωσε με επιτυχία την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας CBL ενισχύοντας την παρουσία της στην αγορά των πεπτιδίων, μια αγορά που αναμένεται να αγγίξει σε παγκόσμιο επίπεδο τα 100 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Παράλληλα, αναδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την πρόθεση της διοίκησης και των μετόχων να διατηρηθεί η δυνατή επιχειρηματική σφραγίδα στην Ελλάδα, επενδύοντας στην καινοτομία και σε τεχνολογίες αιχμής.
Ετος προκλήσεων και κατακτήσεων αναμένεται να είναι -και- το 2024, με το πλάνο να περιλαμβάνει νέες στοχευμένες εξαγορές και προσέλκυση νέων επιστημόνων από το εξωτερικό στην Ελλάδα, που θα αποτελέσουν τη βάση για το μέλλον της εταιρείας.
«Το προηγούμενο έτος αποτυπώθηκαν στον κύκλο εργασιών μας τα πρώτα λανσαρίσματα των προϊόντων μας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενισχύοντάς τον με πάνω από 50 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα αναμένουμε την έγκριση 4 ακόμα προϊόντων. Η ενίσχυση της παρουσίας μας στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να αποτελεί στρατηγικό μας στόχο», λέει o Διευθύνων Σύμβουλος Δημήτρης Καδής.
Η Pharmathen, ως ερευνητική εταιρεία, στοχεύει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στον τομέα τόσο των γενόσημων όσο και των καινοτόμων φαρμάκων. Στο επίκεντρο της στρατηγικής της είναι η ανάπτυξη ενός από τα πιο προηγμένα χαρτοφυλάκια τεχνολογιών ελεγχόμενης αποδέσμευσης, με εξειδίκευση σε Ενέσιμα Προϊόντα Βραδείας Αποδέσμευσης (LAI), σε Σκευάσματα Ελεγχόμενης Αποδέσμευσης (Sustained Release Oral Solid), σε Οφθαλμικά Σκευάσματα και παραγωγή πεπτιδίων, τα οποία παράγονται στις εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα. Πρόκειται για τρεις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής στην Παλλήνη Αττικής, στις Σάπες Ροδόπης και στην Πάτρα. Μάλιστα, οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Ροδόπης και της Πάτρας έχουν λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).
Πυρήνα της ανάπτυξής της αποτελεί η συνεχής επένδυση στην επιστημονική έρευνα με στόχο τη δημιουργία νέων τεχνολογιών. Αλλωστε η καινοτομία βρίσκεται στο DNA της εταιρείας, γεγονός που οδηγεί προδιαγεγραμμένα στην υλοποίηση των στόχων της. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, με την οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη η Pharmathen τα επόμενα χρόνια είναι προσέλκυση νέων επιστημόνων, οι οποίοι θα αποτελέσουν τη βάση για το μέλλον της εταιρείας. «Σε αυτό το πλαίσιο, καταρχάς ενισχύουμε τη συνεργασία μας με κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας, δημιουργώντας έναν άξονα καινοτομίας στις περιοχές της Θράκης, της Θεσσαλονίκης, της Αττικής, της Πάτρας και της Κρήτης. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε τη βάση της ανάπτυξης τόσο της εταιρείας όσο και του κλάδου μας, με επιστήμονες υψηλής επιστημονικής κατάρτισης σε τεχνολογίες αιχμής», λέει ο επικεφαλής της.
Τον περασμένο Οκτώβριο η Pharmathen εξαγόρασε την ελληνική εταιρεία CBL Πάτρας, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς προμηθευτές πεπτιδικών υλικών στην Ευρώπη. «Η πρόσφατη εξαγορά της CBL επιβεβαιώνει την προσήλωση της Pharmathen στην καινοτομία και την αφοσίωσή της στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, ενδυναμώνοντας περαιτέρω τη θέση της στην παγκόσμια αγορά των θεραπευτικών πεπτιδίων, η αξία της οποίας εκτιμάται σήμερα στα 38 δισ. ευρώ και αναμένεται να φτάσει τα 100 δισ. ευρώ έως το 2033», εξηγεί ο κ. Καδής.
Ωστόσο, ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός συνεχίζεται με αμείωτη ταχύτητα. «Σχεδιάζουμε το πλάνο μας με ορίζοντα 10ετίας. Η Pharmathen θα συνεχίσει να αναπτύσσεται τόσο οργανικά όσο και μέσω νέων εξαγορών, θέτοντας ως στόχο τη δημιουργία περισσότερων συνεργειών που θα τη βοηθήσουν να δημιουργήσει τις απαραίτητες οικονομίες κλίμακας ώστε να ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητά της», υπογραμμίζει.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη επενδύσει 400 εκατ. ευρώ στον κλάδο της Eρευνας και της Ανάπτυξης, με το συγκεκριμένο πλάνο επενδύσεων να ξεδιπλώνεται για τα επόμενα πέντε χρόνια με την προσθήκη επιπλέον 400 εκατ. ευρώ. Με την ίδια δυναμική προχωρά και η ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας. Συγκεκριμένα, περισσότερα από 800 στελέχη έχουν ενισχύσει τη Pharmathen τα τελευταία επτά χρόνια, ενώ για το 2024 προβλέπεται αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού κατά 250 νέους εργαζομένους. Στη Pharmathen όλοι είναι σημαντικοί. Και οι 1.500 εργαζόμενοι συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα επιβράβευσης με ελάχιστη αρχική επένδυση ύψους 5.000 ευρώ ανά εργαζόμενο που καλύπτεται πλήρως από την εταιρεία. Στόχος είναι να κεφαλαιοποιήσουν όλοι οι εργαζόμενοι τη συμμετοχή τους στη δημιουργία υπεραξίας της εταιρείας.
Διαβάστε ακόμη
Καταιγισμός αξιολογήσεων και αναβαθμίσεων μέσα στο 2024 για την ελληνική οικονομία
Πώς η PetroGaz μπήκε σε κάθε ελληνικό σπίτι – Επί 70 χρόνια εφοδιάζει τη χώρα με υγραέριο (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ