search icon

Επιχειρήσεις

Δημήτρης Ευαγγελόπουλος & Γιώργος Βαρβαρέλης: Πώς οι δύο συμφοιτητές από τον θεσσαλικό κάμπο έφτασαν στο χρυσό deal με τον κολοσσό των Ανιέλι

Η απίστευτη ιστορία πίσω απ’ την εταιρεία αγροτεχνολογίας Augmenta που εξαγόρασε για 110 εκατ. η CNH Industrial, μία από τις ηγέτιδες δυνάμεις στην αγορά των τρακτέρ

Πίσω το 2016, στην πόλη του Βόλου, ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος και ο Γιώργος Βαρβαρέλης, δύο συμφοιτητές και απόφοιτοι του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ίδρυσαν την Augmenta με στόχο να βρουν μια λύση για ένα πρόβλημα που αντιμετώπιζαν καθημερινά ως αγρότες: να κατανοήσουν ποια τμήματα των αγρών χρειάζονται πραγματικά λίπανση και να προωθήσουν τη βιώσιμη γεωργία που θα τους επέτρεπε να χρησιμοποιούν τους πόρους τους με σύνεση, να αποτρέπουν τη σπατάλη και να μεγιστοποιούν τη συγκομιδή. Μια συσκευή που να συνδυάζει μηχανική όραση + υπολογισμό + έλεγχο του τρακτέρ δηλαδή έναν αυτόματο πιλότο για τις γεωργικές διαδικασίες!

Έξι χρόνια αργότερα, η Augmenta όχι μόνο κατάφερε να βρει μια έξυπνη λύση σε αυτό το πρόβλημα, αλλά εξαγοράστηκε για 110 εκατ. δολ. από έναν παγκόσμιο ηγέτη στο χώρο των τρακτέρ και των αγροτικών μηχανημάτων, την CNH Industrial όπου μεγαλομέτοχος είναι η οικογένεια Ανιέλι , κάνοντας τη λύση της προσβάσιμη σε περισσότερα άτομα του κλάδου!

Μία λύση για την οποία απαιτήθηκε πολύ δουλειά και «τρέξιμο» τόσο για την αποτελεσματικότητα της καινοτόμας τεχνολογίας που «κλείστηκε» σε μία συσκευή που τοποθετείται πάνω στο τρακτέρ δίνοντας εικόνα στον παραγωγό όσο και για την εξεύρεση πελατών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, και δη στις περιοχές με μεγάλη αγροτική παραγωγή, όπως τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Αυστραλία κοκ.

Η ανάρτηση

Μία διαδρομή που φρόντισε να φωτίσει χθες το βράδυ με μία δημοσίευση στα social media ο κ. Δημήτρης Ευαγγελόπουλος. Στην ανάρτηση του αναφέρει χαρακτηριστικά:

Όσο μεγάλωνα, μου άρεσε να είμαι στη φάρμα. Συνήθιζα να επιδιορθώνω τα τρακτέρ με τον μπαμπά μου. Του το οφείλω που μου έμαθε τις πρώτες μου τεχνικές δεξιότητες. Εδώ ήταν που ανέπτυξα μια δίψα για τεχνολογία.

Ως έφηβος, όλα άλλαξαν. Οι αγροτικές εργασίες ήταν βρώμικες. Κουραστικές. Εντελώς ξενέρωτες! Έπρεπε να δουλέψω πολλές διαφορετικές δουλειές για να εκτιμήσω πόσο καταπληκτική και ανταποδοτική μπορεί να είναι η γεωργία. Φυτεύεις το σπόρο. Το βλέπεις να μεγαλώνει. Μετά θερίζεις και έτσι μια οικογένεια κάπου στον κόσμο έχει φαγητό στο τραπέζι της! (εντάξει, το υπεραπλοποίησα, το ξέρω!)

Παράτησα τις μη αγροτικές δουλειές και έγινα και πάλι αγρότης πλήρους απασχόλησης. Ωστόσο, μου άρεσε η τεχνολογία. Ρώτησα τον συνιδρυτή μου Γιώργο Βαρβαρέλη “γιατί δεν χτίζουμε ένα σύστημα που θα βελτιώσει την κατανομή των εισροών; Ας ξεκινήσουμε με το άζωτο. Είναι ακριβό. Έχω ακούσει ότι δεν χρησιμοποιείται 100% από τα φυτά και δημιουργεί νιτρικά άλατα που μολύνουν τα αποθεματικά του νερού».

Ο Δημήτρης Ακρίδας και η Κατερίνα Καρακούλα έγιναν συμμέτοχοι σε αυτή την τρελή ιδέα. Για κάποιο λόγο, δεν ήθελαν επίσης να περάσουν το καλοκαίρι τους στην παραλία. Τρελό σωστά;

Αργότερα εντάχθηκαν μαζί μας ο Αλέξανδρος Νικολακάκης, ο Παύλος Σταύρου, και πολλοί άλλοι!!

Στο fast forward φθάνουμε φτάνουμε στη σημερινή συναρπαστική ανακοίνωση ότι η εταιρεία μας εξαγοράστηκε από την CNH Industrial (NYSE: CNHI) για 110 εκατομμύρια δολ..

Αυτή είναι μια τεράστια αναγνώριση των προσπαθειών των μελών της ομάδας της Augmenta και με κάνει ακόμα πιο ενθουσιασμένο γνωρίζοντας ότι το μέλλον είναι ακόμα πιο λαμπρό για την ομάδα και την τεχνολογία μας.

Θα κάνουμε προσλάβουμε επιθετικά τους επόμενους μήνες, προσπαθώντας να κάνουμε το ελληνικό γραφείο μας και το αμερικάνικο γραφείο μας έναν από τους #theBEST #agtech εργοδότες και #theBest real-time λύση #agtech στην αγορά για εξοικονόμηση εισροών, αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών, και την προστασία του περιβάλλοντος!

Η ώθηση

Οι βάσεις για την μετέπειτα επιχειρηματική επιτυχία των Ευαγγελόπουλου – Βαρβαρέλη τέθηκαν με την ένταξη της επιχειρηματικής οντότητας τους στο egg, τη θερμοκοιτίδα της νέας επιχειρηματικότητας της Eurobank.

Το αμέσως επόμενο βήμα έγινε τον Ιούλιο του 2018 με την επένδυση του Marathon VC στην εταιρεία -μια επένδυση που ενίσχυσε τα κεφάλαιά της με 500.000 ευρώ-, αλλά και στη δυνατότητα των μελών της ιδρυτικής ομάδας, του Δημήτρη και του Γιώργου, να είναι συνομιλητές με διεθνείς παίκτες (πολυεθνικές εταιρείες παραγωγής και τυποποίησης αγροτικών προϊόντων), αλλά και με αγρότες – εταιρείες αγροτικών εκμεταλλεύσεων σε όλο τον κόσμο.

«Εκεί λοιπόν τους σκάμε τα πρώτα 500κ και τους λέμε παίδες αφήστε το Θεσσαλικό κάμπο και το ΕΣΠΑ και πάμε να βρούμε πελάτες με μεγάλες εκτάσεις και τρακτέρ του 21ου αιώνα», έγραφε χθες σε δημοσίευση του ο partner της Marathon VC Πάνος Παπαδόπουλος. «Το είπανε και το έκαναν. Τα επόμενα χρόνια η ομάδα οδηγούσε από Αθήνα στην Ουγγαρία για να κάνει εγκαταστάσεις, βυθιζόταν στη λάσπη σε ρυζοχώραφα, πέρναγε δίπλα από τελετές βουντού στη Βραζιλία, αγόρασε σπιρούνια για να τους πάρουν στα σοβαρά στη Ντακότα, τους κάηκαν συσκευές μπροστά σε πελάτες, τους ζήτησαν να υποστηρίξουν άλλες καλλιέργειες μέχρι και αμπέλια», σημειώνει.

Ένα χρόνο αργότερα θα ολοκληρωθεί ένας γύρος χρηματοδότησης 2,5 εκατ. δολ., στον οποίο πέραν από το Marathon VC συμμετείχε και η  Hardware Club.  Η τελευταία έχει βάσεις στο Σαν Φρανσίσκο, το Παρίσι και το Τόκιο και δεκάδες εκατομμύρια δολάρια διαθέσιμα για επένδυση σε πολλά υποσχόμενες πρωτοποριακές εταιρείες. Ουσιαστικά, η Hardware Club αποτέλεσε στυλοβάτη για την διεθνή δικτύωση και επέκταση της ελληνικής εταιρείας από τον Βόλο. Προ διετίας η CΝH Industrial θα εισέλθει.

Στρατηγική συνεργασία και επένδυση

Το 2021 θα ακολουθήσει ένας ακόμη κύκλος χρηματοδότησης συνολικού ύψους 8 εκατ. δολ., στον οποίο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων οι Marathon VC, Hardware Club, και η CNH Industrial. Η τελευταία θα λάβει το 10,5% της εταιρείας.

Η στρατηγική συνεργασία που θα ξεκινήσει μεταξύ των δύο εταιρειών καθώς πλέον η CNH Industrial αρχίζει και χρησιμοποιεί το hardware και τις εφαρμογές του χάρτη θα είναι και το μεγάλο τεστ το οποίο η ομάδα της Augmenta θα περάσει, και με το παραπάνω, φθάνοντας στη χθεσινή είδηση της εξαγοράς…

«Τι κάνει όμως η Augmenta;», συνεχίζει ο κ. Παπαδόπουλος. Και απαντά: «Βοηθάει τους αγρότες να ρίξουν ΛΙΓΟΤΕΡΟ λίπασμα, λιγότερα ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ταυτόχρονα να ΑΥΞΗΣΕΙ την παραγωγή για τον αγρότη. ΑΥΤΟΜΑΤΑ χάρη σε machine vision & real-time control.

Έχει πελάτες σε >20 χώρες και 100άδες φάρμες (κάντε μια αναζήτησή στο YouTube).

Μιλάμε για μοντέρνους ήρωες. Η Augmenta βοηθάει (και θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο) να τρώμε ΟΛΟΙ με λιγότερους πόρους και λιγότερη εφαρμογή χημικών. Σκεφτείτε λίγο. Και όλα αυτά ξεκίνησαν από την ταπεινή Περίβλεπτο Μαγνησίας, το ταπεινό δημόσιο σχολείο, το ταπεινό δημόσιο Πανεπιστήμιο και το ταπεινό υποφαινόμενο fund.

Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα δεν είναι ο Κοκλώνης και οι επενδύτες δεν είναι οι #dragonsdengr. Συμβαίνουν πράγματα και είναι χρέος μας να χειροκροτούμε αυτούς που πάνε τα πράγματα μπροστά αντί μόνο να κράζουμε.

Είμαστε περήφανοι που στηρίξαμε αυτήν την ομάδα στον ευγενή της στόχο και το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του.

Α και μια που είσαι εδώ πρέπει να ξέρεις ότι αρκετοί εργαζόμενοι “έφυγαν” με εξαψήφιο ποσά και βάλε. Α ναι γιατί στην Ελλάδα δεν παίζει τίποτα και μόνο αν βγεις έξω θα σε αναγνωρίσουν κλπ κλπ. Κλάιν.

Δίψα θέλει ΚΑΙ να θέλεις να βλέπεις ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Να μην κοιμάσαι το βράδυ γιατί ο πελάτης σου δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Τα υπόλοιπα είναι για “δημοσιεύσεις”».

 

Διαβάστε ακόμη

Δανειολήπτες σε απόγνωση: Πόσο θα ακριβύνουν τα δάνεια εάν συνεχιστεί το «μπαράζ» των αυξήσεων στα επιτόκια

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την «επόμενη ημέρα» της κατάρρευσης της SVB

Η προετοιμασία του Μαξίμου και η «καλή κυβέρνηση» του Ανδρουλάκη, τα σχέδια Γκριμάλντι και το ελληνικό deal του Ανιέλι 

 

 

 

Exit mobile version