© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Την άποψη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε αναστάτωση πολλούς κλάδους τις επόμενες δεκαετίες εκφράζει στο «business stories» ο νέος επικεφαλής της Schroders για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα Δημήτρης Μπατζής, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει επανεκτίμηση της πρόσβασης σε ζωτικής σημασίας γεωργικούς πόρους (από σιτηρά έως και άζωτο, φωσφορικά άλατα και κάλιο που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία λιπασμάτων), αλλά και άλλους, όπως το νέον που αποτελεί βασική εισροή για τη βιομηχανία ημιαγωγών, στο οποίο η Ουκρανία αντιπροσώπευε περίπου το 50% των παγκόσμιων εξαγωγών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε καμία άλλη χώρα (τουλάχιστον στην Ευρώπη) δεν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο τόσο πολλές εταιρείες να έχουν αναγκαστεί να επανεξετάσουν και να αναπροσαρμόσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο ξανά και ξανά όπως στην Ελλάδα, γεγονός που έχει οδηγήσει όχι μόνο σε επιχειρηματική ανθεκτικότητα, αλλά και σε καινοτομία.
– Η εστίασή σας είναι η διοχέτευση κεφαλαίων σε βιώσιμες και ανθεκτικές επιχειρήσεις. Πόσο εύκολο είναι να βρεθούν αυτές στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα έχει εξέλθει από μια 10ετή οικονομική κρίση, για να βρεθεί, σχεδόν (λίγο) μετά, αντιμέτωπη με την πανδημία και σήμερα με την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων;
Η αλήθεια είναι ότι από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που άρχισε το 2007, δηλαδή κατά τη διάρκεια των τελευταίων 15 ετών, η ελληνική οικονομία, η κοινωνία και τα νοικοκυριά αντιμετώπισαν πρωτοφανείς και αντίξοες συνθήκες.
Πολλές επιχειρήσεις αγωνίστηκαν να επιβιώσουν και η οικονομία υπέστη τη μεγαλύτερη ύφεση. Παρ’՚όλα αυτά, πρέπει να βλέπουμε κάθε πρόκληση ως ευκαιρία και νομίζω ότι η ελληνική αγορά παρουσιάζει αυτή τη στιγμή κάτι μοναδικό: σε καμία άλλη χώρα (τουλάχιστον στην Ευρώπη) δεν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο τόσο πολλές εταιρείες να έχουν αναγκαστεί να επανεξετάσουν και να αναπροσαρμόσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο ξανά και ξανά.
Οι ελληνικές εταιρείες έπρεπε να επαναπροσδιοριστούν και αυτό οδήγησε όχι μόνο σε επιχειρηματική ανθεκτικότητα, αλλά και σε καινοτομία. Με δεδομένο ότι είναι μία παγκόσμια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, στη Schroders δεν εστιάζουμε σε συγκεκριμένες χώρες ή σε κλάδους με μια πρόσκαιρη δυναμική. Aναλύουμε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
– Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει εν γένει την επενδυτική διάθεση; Η Schroders έχει αλλάξει τον σχεδιασμό της;
Η Schroders από την ίδρυσή της, πριν από 218 χρόνια, εστιάζει ως εταιρεία στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. «Είδε» πολλούς πολέμους, πανδημίες και άλλες προκλήσεις, αλλά δεν άλλαξε ποτέ το DNA της. Ημασταν, είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε μία παγκόσμια, οικογενειακή εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Από το ξεκίνημά μας έχουμε επικεντρωθεί σε αυτό που περιμένουν οι πελάτες μας να κάνουμε: να διαχειριζόμαστε τις επενδύσεις τους προς το συμφέρον τους και να τους καθοδηγούμε μέσα από τις προκλήσεις για να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει.
Παρ’ όλα αυτά, η εισβολή στην Ουκρανία έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και θα οδηγήσει σε αναστάτωση πολλούς κλάδους τις επόμενες δεκαετίες. Για παράδειγμα, πρέπει να επανεκτιμήσουμε και να αναπροσαρμόσουμε την πρόσβαση σε ζωτικής σημασίας γεωργικούς πόρους, ενώ η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν μαζί περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών.
Η Ρωσία, ωστόσο, δεν είναι μόνο μεγάλος παραγωγός σιτηρών, αλλά και άλλων πόρων που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία λιπασμάτων, όπως το άζωτο, τα φωσφορικά άλατα και το κάλιο: Το 80% του συνόλου των λιπασμάτων με βάση το κάλιο προέρχεται από τρεις μόνο χώρες, τον Καναδά, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.
Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία αντιπροσώπευε περίπου το 50% των παγκόσμιων εξαγωγών σε νέον (neon) – βασική εισροή για τη βιομηχανία ημιαγωγών (semiconductors). Τέλος, η κατάσταση στην Ουκρανία προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα πια στο επιχείρημα της ενεργειακής μετάβασης σε ένα σύστημα που βασίζεται σε φθηνή, καθαρή και αξιόπιστη ενέργεια.
– Η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα αλλάξει τις ισορροπίες όσον αφορά τις τοποθετήσεις επενδυτών, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν -λόγω του καταστατικού τους, όπως, για παράδειγμα, τα συνταξιοδοτικά ταμεία- να «κοιτάξουν» την Ελλάδα;
Η πρόοδος που σημείωσε η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια είναι αξιοσημείωτη και αυτό επιβεβαιώνεται από την αποπληρωμή του χρέους του ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Πράγματι, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας είναι κάτι που αποτελεί το λογικό επόμενο βήμα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τελευταίας μου επίσκεψης στην Ελλάδα, στην αρχή του Απριλίου, ένιωσα τη θετική αύρα που προερχόταν από τους Ελληνες πολίτες, τους εργαζομένους, τα στελέχη και τους επιχειρηματίες.
Ολα αυτά έχουν επηρεάσει θετικά το «εταιρικό κάρμα» των τοπικών επιχειρήσεων, οι οποίες, όπως ανέφερα και προηγουμένως, έχουν αναπτύξει μία πιο ανθεκτική επιχείρηση και ως εκ τούτου είναι σε θέση να αναρριχηθούν στη σκάλα της πιστοληπτικής αξιολόγησης. Οι επενδυτές ομολόγων έχουν επίγνωση του momentum. Παρά την τόσο δύσκολη κατάσταση, όπως αυτή που βρισκόμαστε σήμερα στις πιστωτικές αγορές, αναζητά κανείς ελκυστικές αποτιμήσεις με αποδόσεις σε καλά και οριστικά πια επίπεδα.
– Η Schroders δήλωσε παρούσα στην πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank. Ποιο ήταν το σκεπτικό πίσω από αυτή την απόφαση;
Η Schroders PLC ως εταιρεία δεν δραστηριοποιείται σε άμεσες τοποθετήσεις μετοχών. Η αγορά μετοχών της Alpha Bank ήταν μία κίνηση ενός εκ των ευρωπαϊκών μετοχικών μας αμοιβαίων κεφαλαίων, που αναζητούσε αντίστοιχες σε ανάκαμψη και εξετάζοντάς την είδε μακροπρόθεσμες δυνατότητες κερδών.
Συγκεκριμένα, η ποιότητα των assets της έχει βελτιωθεί αξιοσημείωτα την τελευταία δεκαετία. Το ζήτημα των δικαιωμάτων επέτρεψε την τελική εκκαθάριση των επισφαλών δανείων και έφερε την Alpha Bank σε θέση να αναπτυχθεί, καθώς η ελληνική οικονομία ανακάμπτει.
Σε γενικές γραμμές, διατηρούμε διαφορετικούς ελληνικούς τίτλους σε όλα τα χαρτοφυλάκιά μας. Για παράδειγμα, κατέχουμε, επίσης, θέσεις σε άλλες τράπεζες (όπως η Εθνική Τράπεζα ή η Eurobank) μαζί με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ και την Terna Energy. Η νέα εποχή των ελληνικών μετοχών επικεντρώνεται στην καινοτομία και τη βιωσιμότητα σε ένα καλά διαφοροποιημένο μείγμα ανά κλάδο, που σίγουρα θα προσελκύσει Ευρωπαίους και παγκόσμιους επενδυτές.
Διαβάστε ακόμη
Σε εγρήγορση οι αρχές: Διαβεβαιώσεις για επάρκεια τροφίμων, φόβοι όμως για την ακρίβεια (πίνακας)
Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ