search icon

Επιχειρήσεις

Δημήτρης Ανδριόπουλος: «Το 2024 η DIMAND θα αλλάξει… πίστα»

Οι εκτιμώμενες θετικές επιδόσεις φέτος αποδίδονται αφενός στις επικείμενες πωλήσεις σε πέντε από τα κορυφαία ακίνητα της εταιρείας, τα νέα σε εξέλιξη έργα αλλά και τις τουλάχιστον τρεις νέες συμφωνίες για νέες επενδύσεις

Στην εκτίμηση ότι το 2024 είναι μία πολύ σημαντική χρονιά για την εταιρεία, η οποία θα αλλάξει… πίστα παρουσιάζοντας ακόμη και διπλασιασμό της μικτής της κερδοφορίας έκανε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της DIMAND κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος.

Οι εκτιμώμενες θετικές επιδόσεις φέτος αποδίδονται αφενός στις επικείμενες πωλήσεις σε πέντε από τα κορυφαία ακίνητα της εταιρείας, τα νέα σε εξέλιξη έργα με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2027 αλλά και τις τουλάχιστον τρεις νέες συμφωνίες για νέες επενδύσεις που επίκεινται και πρόκειται να ανακοινωθούν προσεχώς. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η εταιρεία το 2023 είχε κέρδη προ φόρων 17 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 5,1 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν στα 13,2 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών για τα αποτελέσματα του 2023 -έτος κατά το οποίο η εταιρεία επέστρεψε στην κερδοφορία- ο επικεφαλής της εισηγμένης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων ανέφερε ότι η αξία των πωλήσεων στα πέντε ακίνητα που παραδίδονται φέτος αντιστοιχεί σε κοντά 350 εκατ. ευρώ. Από αυτά, η ρευστότητα που θα επιστρέψει στην DIMAND και αφορά στην ανάκτηση ιδίων κεφαλαίων και το περιθώριο κέρδους της εκτιμάται σε επίπεδα άνω των 100 εκατ. ευρώ, κεφάλαια τα οποία θα επανεπενδυθούν σε νέες αναπτύξεις.

Οσον αφορά τα πέντε ακίνητα που παραδίδονται φέτος, πρόκειται για τον Πύργο Πειραιά στο λιμάνι όπου μάλιστα τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο, το ΜΙΝΙΟΝ στην Ομόνοια που ήδη έχει μισθωθεί στο 100% όσον αφορά τους επαγγελματικούς χώρους, το κτίριο της λ. Κηφισίας στο Μαρούσι που είναι ήδη μισθωμένο στην PricewaterhouseCoopers και θα πουληθεί στην Eurobank, επίσης το πρώην κτίριο της ΕΕΔΕ στα Πατήσια που μισθώθηκε στα ΕΛΤΑ που βρίσκονται σε φάση εξυγίανσης και θα συγκεντρώσουν υπηρεσίες τους σε ένα χώρο επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση 40% και το κτίριο γραφείων HUB 26 στη Θεσσαλονίκη. Ως προς το τελευταίο όπως ανέφερε ο κ. Ανδριόπουλος «φτιάχνουμε 25.000 τ.μ. γραφείων, με το πρώτο και μοναδικό «πράσινο» γραφειακό πάρκο της συμπρωτεύουσας, το οποίο είναι σε ποσοστό 75% προμισθωμένο και μέχρι το Σεπτέμβριο που θα μεταβιβασθεί στην Prodea ΑΕΕΑΠ θα είναι 100% μισθωμένο σε μεγάλες εθνικές και πολυεθνικές εταιρείες».

«Εμείς πιστεύουμε και επενδύουμε στο κέντρο της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης», δήλωσε ο κ. Ανδριόπουλος. Για το ΜΙΝΙΟΝ ανέφερε ότι το κομμάτι των γραφειακών χώρων μισθώθηκε σε δύο εταιρείες και το ενοίκιο που συμφωνήθηκε είναι στα 21- 22 ευρώ το τ.μ.. Ενδεχομένως, όπως και σε άλλες αναπτύξεις, θα μπορούσε να γίνει διαπραγμάτευση και για μεγαλύτερο ενοίκιο, «ωστόσο σαν εταιρεία μας ενδιαφέρει το ποιοτικό στοιχείο της διατηρησιμότητας του χρήστη- μισθωτή, να είναι ευχαριστημένες όλες οι πλευρές. Μέσα στην κρίση, δεν έφυγε κανένας μισθωτής από τα κτίριά μας και αυτό είναι το παράσημό μας».

Ως προς το οικιστικό κομμάτι του ΜΙΝΙΟΝ, αυτό «θα ξεκινήσει το 2025 γιατί θέλαμε να δώσουμε σε λειτουργία το κτίριο που θα αναδείξει και θα φωτίσει την περιοχή. Πάντως, για τα 36-37 διαμερίσματα του ακινήτου έχουμε λίστα 120 ενδιαφερομένων, γεγονός που εμάς μας δείχνει την επιθυμία και την ανάγκη να έχει κάποιος διαμέρισμα στο κέντρο». Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα σπίτια στο ΜΙΝΙΟΝ θα απευθύνονται στα μεσαία προς ανώτερα εισοδήματα λόγω του μικρού αριθμού, του μεγέθους και των υψηλών προδιαγραφών, ενώ γενικότερα η εταιρεία έχει στρέψει το ενδιαφέρον της στο κομμάτι της κατοικίας, «το οποίο δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό ζήτημα. Ως εταιρεία ήδη έχουμε τοποθετηθεί και σε άλλα ακίνητα ώστε να δραστηριοποιηθούμε σε οικιστικά έργα μεσαίας κατηγορίας, όχι στα πολυτελή, ούτε στα φοιτητικά».

Aπό τα νέα έργα, το μεγαλύτερο, είναι το project της πρώην Αθηναϊκής Χαρτοποιίας (Softex) κοντά στην Ιερά Οδό, στον Ελαιώνα, το οποίο θα έχει μικτό χαρακτήρα και θα περιλαμβάνει καταρχάς γραφειακούς χώρους για τους οποίους έχει ήδη συμφωνηθεί η μίσθωση για 15.000 τ.μ. από το σύνολο των 50.000 τ.μ. της επένδυσης. «Ωστόσο από την στιγμή που ψηφίστηκε ο νόμος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ανοίξαμε τη συζήτηση και για χρήσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα, έχοντας ήδη επαφές για τη δημιουργία ιδιωτικών campus». Η ακαθάριστη αξία ανάπτυξης του εν λόγω project είναι στα 189 εκατ. ευρώ.

Συνολικά ο όμιλος έχει αυτή την στιγμή 20 έργα υπό διαχείριση η εύλογη αξία των οποίων αγγίζει τα 387,5 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο της εκτιμώμενης ακαθάριστης αξίας ανάπτυξης κατά την ολοκλήρωσή τους αντιστοιχεί σε 1,19 δισ. ευρώ. Στα σημαντικότερα έργα ανάπτυξης για την εταιρεία, πέραν των παραπάνω, περιλαμβάνονται και το νέο project στο πρώην ακίνητο της ΒΑΛΚΑΝ Εξπορτ για χώρους logistics καθώς και η μικτού χαρακτήρα ανάπτυξη στο ακίνητο δίπλα στο στάδιο Καραϊσκάκη. Επιπλέον, η διοίκηση έκανε λόγο και για τρία νέα έργα κυρίως στο κέντρο της Αθήνας που πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα, έχοντας και συν-επενδυτές, για τα οποία στο επόμενο διάστημα, ακόμη και μέχρι το καλοκαίρι, μπορεί να υπάρξουν οι οριστικές ανακοινώσεις.

Το Skyline

Πέραν των νέων αναπτύξεων, ο κ. Ανδριόπουλος χθες έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο project Skyline, το γνωστό πακέτο ακινήτων της Alpha Bank, «το οποίο έχει μία χρονοκαθυστέρηση ως προς την ολοκλήρωσή του γιατί ήταν και είναι το μεγαλύτερο project καθαρών ακινήτων (όχι κόκκινων δανείων) που πούλησε ποτέ τράπεζα. Παραλαμβάνουμε μόνο καθαρά και τακτοποιημένα ακίνητα, δεν είμαστε servicers», ανέφερε ο κ. Ανδριόπουλος με το κλείσιμο της συναλλαγής για την παραλαβή των ακινήτων να υλοποιείται έως το Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η συμφωνία υπεγράφη το Φεβρουάριο του 2023 μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, την Αlpha Bank, την Dimand, την Premia Properties και την EBRD και στο πλαίσιο της συναλλαγής η εταιρεία Skyline, με συμμετοχή κατά 35% της Alpha Bank, θα αποκτήσει χαρτοφυλάκιο 573 ακινήτων έναντι αξίας 437,676 εκατ. ευρώ περίπου μέσω δανεισμού έως και 240 εκατ. ευρώ που θα παράσχει η τράπεζα Alpha Bank Α.Ε. Το υπόλοιπο 65% θα κατανεμηθεί στο κοινοπρακτικό σχήμα των Dimand- Premia και EBRD σε ποσοστά αντίστοιχα 55%, 25% και 20%. Η συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων θα πουληθεί, ενώ κάποια από αυτά θα αξιοποιηθούν με περαιτέρω αναπτύξεις σε επενδυτικό ορίζοντα 5- 7 ετών και αρχικά επενδυτικά κεφάλαια από 40 έως 65 εκατ. ευρώ.

Σε σχέση με την εικόνα της μετοχής, η διοίκηση ανέφερε ότι «δεν είμαστε ευχαριστημένοι, ωστόσο θεωρούμε ότι είναι πρόσκαιρη συγκυρία αυτή η εικόνα γιατί υλοποιούμε έργα τα οποία φαίνονται στον ορίζοντα των επόμενων 3-5 ετών. Ενδεικτικά, τον Ιούνιο θα γίνουν τα εγκαίνια του Πύργου Πειραιά, ένα έργο που φαινομενικά φαίνεται ότι έγινε γρήγορα – αν ληφθεί υπόψη ότι τον Ιούλιο του 2020 υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης με το δήμο- ωστόσο για εμάς είναι γεμάτη μία πενταετία δουλειάς κι ένας επιπλέον χρόνος πριν την έναρξη του διαγωνισμού για εμάς. Το κομμάτι της δουλειάς μας θέλει υπομονή γιατί είμαστε εταιρεία ανάπτυξης και υπεραξίας». Ο κ. Ανδριόπουλος έκανε αναφορά και στη μερισματική πολιτική, η οποία, όπως επεσήμανε θα αξιολογηθεί μέσα στη φετινή χρονιά».

Διαβάστε ακόμη    

ΕΝΦΙΑ: Τι θα δούμε στα νέα εκκαθαριστικά που «βγαίνουν» μέσα στο Σαββατοκύριακο (οδηγός)

Καθολική επέκταση των πληρωμών IRIS – Χαμηλώνουν οι προμήθειες και στα POS 

ΕΚΠΑ: Κατά 1,6 βαθμούς αυξήθηκε η θερμοκρασία την τελευταία δεκαετία σε σχέση με την περίοδο 1971-1980 (πίνακες + διαγράμματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version