Με νέες στρατηγικές συνεργασίες, νέες αναπτύξεις σε Αττική και από τις αρχές του 2025 και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και διαπραγματεύσεις για πωλήσεις τριών από τα 5 υφιστάμενα έργα που παραδίδει η εταιρεία έως το τέλος της χρονιάς κινείται το 2024 για την Dimand, σε ένα περιβάλλον γενικότερων προκλήσεων για τον κλάδο των κατασκευών και της ανάπτυξης ακινήτων.

«Διεθνώς το κόστος χρήματος και τα επιτόκια παραμένουν υψηλά. Oσον αφορά ειδικά το real estate στην Ευρώπη, υπάρχει ένας γενικότερος προβληματισμός για το τι θα γίνει στις επιμέρους κατηγορίες ακινήτων, στην αγορά γραφείων και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, άδεια κτίρια κ.ο.κ.», επισημαίνει ο Διευθύνων Σύμβουλος Δημήτρης Ανδριόπουλος.

«Ως αποτέλεσμα, οι τιμές ακινήτων σε Γερμανία, Αγγλία, σκανδιναβικές χώρες κ.α. συνεχίζουν να πιέζονται. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει ένα κλίμα μεγάλης επενδυτικής διστακτικότητας. Εντός των τειχών, στην Ελλάδα, το τελευταίο 12μηνο κινείται αντίθετα. Στην κατοικία οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν δημιουργώντας προβληματισμό σε όλους τους φορείς, από την Πολιτεία μέχρι τον μέσο εργαζόμενο, ενώ στα επαγγελματικά ακίνητα οι συνθήκες εξακολουθούν να είναι σε καλό επίπεδο, δεδομένου ότι η προσφορά είναι μικρότερη από τη ζήτηση. Αρα από το εξωτερικό και τους επενδυτές είμαστε μια… δυσνόητη κοιτίδα οικονομικά γι’ αυτό και υπάρχει στον κλάδο μια εσωστρέφεια. Εμείς εξηγούμε το γεγονός ότι για 12 χρόνια υπήρξε φρένο σε νέα έργα, άρα καταγράφεται έλλειψη προσφοράς σε σύγχρονο, πράσινο απόθεμα. Επιπλέον, από πέρυσι υπάρχει αύξηση του κατασκευαστικού κόστους, κάτι που επίσης είναι σε αντίθεση με τη Γερμανία και τη Γαλλία, όπου η ύφεση έχει ρίξει τις τιμές. Διαπιστώνουμε λοιπόν στο κομμάτι της ανάπτυξης συνεχιζόμενο πληθωρισμό στο κατασκευαστικό κόστος κι επιπλέον συνεχίζεται και η έλλειψη εργατικού δυναμικού. Για το επόμενο διάστημα των 12 μηνών υπάρχουν γενικότερα οι εκτιμήσεις στην αγορά ότι το κόστος χρήματος θα μειωθεί, κάτι που θα έχει επίδραση και στον κλάδο μας.

Από την άλλη, η πρόγνωση για τη διαθεσιμότητα εργατών, κατασκευαστών και κόστους δείχνει ότι δυστυχώς θα συνεχιστεί ή, στο καλύτερο σενάριο, θα μείνει στάσιμη, δεδομένου ότι είναι σε εξέλιξη μεγάλα έργα και επενδύσεις (βλ. Ελληνικό), υποδομές κ.ά.

Η πρόβλεψή μας και τα μέτρα που λαμβάνουμε για τα έργα μας είναι ότι μάλλον θα χειροτερέψει η κατάσταση προτού εξομαλυνθεί. Πώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις; Η απάντηση είναι με πρόληψη. Κατ’ αρχάς επιμηκύνουμε τον χρόνο για την ολοκλήρωση των έργων ώστε να προλαμβάνουμε τυχόν καθυστερήσεις. Το δεύτερο είναι ότι διατηρούμε πολύ καλές σχέσεις με τις κατασκευαστικές εταιρείες και άρα οι καλοί εργολάβοι μάς προτιμούν σε σχέση με άλλα έργα. Το τρίτο στοιχείο είναι η 20ετής τεχνογνωσία που έχουμε αναπτύξει στην εταιρεία, κάνοντας έρευνα αγοράς με λύσεις και επιλογές υλικών ώστε να κρατάμε το κόστος όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Επιπλέον έχουμε αποφασίσει ότι είναι προτιμότερο να περιορίζουμε το απόλυτο ποσοστό κέρδους για να διατηρείται η καλή συνεργασία με τους πελάτες, με ανταγωνιστικά ενοίκια και παράλληλα διατήρηση της ποιότητας του τελικού προϊόντος».

Από τις πωλήσεις των 5 μεγάλων έργων που παραδίδει μέσα στο 2024 η εταιρεία αναμένει ενίσχυση ρευστότητας με περίπου 100 εκατ. ευρώ έως τις αρχές του 2025, καθώς και διπλασιασμό των προ φόρων κερδών της το 2024, στα 35 εκατ. ευρώ

Στο κομμάτι των έργων, σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, μέχρι τον Δεκέμβριο παραδίδονται σε χρήση 5 μεγάλα έργα, με την εταιρεία να πραγματοποιεί αυτή την περίοδο διαπραγματεύσεις για τις πωλήσεις των projects του Πύργου Πειραιά στο λιμάνι, του ακινήτου του πρώην ΜΙΝΙΟΝ (σ.σ.: για τα 3/4 που αφορούν τους επαγγελματικούς χώρους, δεδομένου ότι οι κατοικίες θα αρχίσουν να πωλούνται από το 2025) στην Ομόνοια αλλά και του πρώην κτιρίου της ΕΕΔΕ στα Πατήσια, μισθωμένου στα ΕΛ.ΤΑ. Υπενθυμίζεται ότι από τα πέντε συνολικά έργα που αναπτύσσει η εταιρεία και προορίζονται για παράδοση έως το τέλος του 2024 έχει συμφωνηθεί ήδη η πώληση για τα δύο, ήτοι το νέο κτίριο γραφείων με μισθωτή την PwC στο Μαρούσι και αγοραστή τη Eurobank, καθώς και το γραφειακό πάρκο «Hub 26», το πρώτο αειφόρο επιχειρηματικό πάρκο της Θεσσαλονίκης, με 25.000 τ.μ. γραφείων και αγοράστρια την Prodea Ιnvestments ΑΕΕΑΠ, όπως έχει προσυμφωνηθεί. Από τις συγκεκριμένες 5 πωλήσεις, η εταιρεία αναμένει ενίσχυση ρευστότητας με περίπου 100 εκατ. ευρώ έως τις αρχές του 2025, καθώς και διπλασιασμό των προ φόρων κερδών της το 2024, στα 35 εκατ. ευρώ.

Oι νέες αναπτύξεις

Στις νέες αναπτύξεις που έχουν ξεκινήσει περιλαμβάνονται το νέο δικαστικό μέγαρο του Πειραιά κοντά στα 30.000 τ.μ., η ανάπλαση του ακινήτου στο Βοτανικό, στο πρώην ακίνητο της ΑθηναΪκής Χαρτοποιίας, κόστους άνω των 150 εκατ. ευρώ με 48.000 τ.μ., το νέο γραφειακό συγκρότημα στο Μαρούσι των 12.000 τ.μ. ως αντιπαροχή του ΤΕΕ, αλλά και στη Θεσσαλονίκη η ανάπλαση του πρώην βιομηχανικού συγκροτήματος ΦΙΞ στη δυτική είσοδο της πόλης, μια επένδυση εκτιμώμενης αξίας περίπου 150 εκατ., στην οποία συμμετέχει ως συνεπενδυτής η Elvial. Oσον αφορά το έργο στον Βοτανικό, θα υλοποιηθεί σε δύο διακριτές φάσεις και αναμένεται επιπλέον υπεραξία για το εν λόγω ακίνητο από το γεγονός ότι βρίσκεται κοντά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης, ενώ τα πρώτα κτίρια θα παραδοθούν το φθινόπωρο του 2025.

Διαβάστε ακόμη

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις αλλαγές στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών

Ο Λούις Χάμιλτον είναι ο νέος πρωταγωνιστής του οίκου Dior

Το Top-10 του Only Fans και τα εξωφρενικά ποσά που κερδίζει

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ