Η γαστρονομία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εμπειρίας των ταξιδιωτών. Συνήθως, η γνωριμία με μία νέα πόλη ή περιοχή, συνοδεύεται και από την ανακάλυψη των γεύσεών της. Προς αυτή την κατεύθυνση, ένα από τα βασικά εργαλεία που χρησιμοποιούν οι ταξιδιώτες για πληροφόρηση είναι το διαδίκτυο. Σε πολλές περιπτώσεις, η απόφασή τους για το πού θα απολαύσουν το φαγητό τους, εξαρτάται από τις ιστοσελίδες των εστιατορίων και τις κριτικές των πελατών τους.
Διερευνώντας αυτόν τον τομέα, η ομάδα της Σχολής Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού του Πολυτεχνείου του Χονγκ Κονγκ, διαπίστωσε ότι στον τομέα της φιλοξενίας, η μετατροπή των κλικ των χρηστών σε επισκέψεις για φαγητό, εξαρτάται από τα σταθερά θετικά μηνύματα που εκπέμπουν. Δοκιμάζοντας δύο ανταγωνιστικές θεωρίες για την επίδραση των κριτικών πελατών, η μελέτη των Dr Seunghun Shin, Dr Hyejo Hailey Shin και Dr Jaehee Gim, επιδιώκει να βοηθήσει τα εστιατόρια να βελτιστοποιήσουν τη στρατηγική μάρκετινγκ, μέσω των κριτικών της αρχικής τους σελίδας.
Σε πολυσύχναστες αγορές όπως είναι το Χονγκ Κονγκ, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις του κόσμου, για να ξεχωρίσουν, τα εστιατόρια πρέπει να λειτουργούν έξυπνα. Σήμερα, αυτό σημαίνει να έχουν μια αποτελεσματική διαδικτυακή παρουσία, με σκοπό να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των βραχυπρόθεσμων επισκεπτών που αναζητούν κοντινά εστιατόρια. Ενώ υπάρχουν πολλές πλατφόρμες κριτικών τρίτων στον τομέα της φιλοξενίας, όπως το TripAdvisor, τα εστιατόρια προσθέτουν συχνά θετικές μαρτυρίες και κριτικές στις δικές τους ιστοσελίδες, ελπίζοντας να «κερδίσουν» εκείνους των οποίων το ενδιαφέρον κεντρίζεται διαβάζοντας θετικές κριτικές. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, περίπου το 70% των επιχειρήσεων φιλοξενίας εμφανίζουν κριτικές στους ιστοτόπους τους και περίπου το 80% των επισκεπτών ελέγχουν τον ιστότοπο ενός εστιατορίου πριν επιλέξουν να το επισκεφθούν.
Όμως, ποιες μαρτυρίες θα πρέπει να επιλέξει ένα εστιατόριο για την αρχική του σελίδα; Φυσικά θα πρέπει να είναι θετικές, αλλά υπάρχουν και βαθμοί θετικότητας. Οι υπερβολικά λαμπερές κριτικές μπορεί να θεωρηθούν μεροληπτικές, ίσως γραμμένες από άτομα που έχουν στενή σχέση με την επιχείρηση και επομένως δεν είναι αντικειμενικές. Αυτό είναι σύμφωνο με τη θεωρία της απόδοσης. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι πελάτες είναι λιγότερο πιθανό να επιλέξουν ένα εστιατόριο, εάν αντιληφθούν ότι η αξιολόγησή του είναι μεροληπτική. Ίσως τελικά να φαίνεται πιο αξιόπιστο για το εστιατόριο να αναφέρει μέτρια θετικές κριτικές.
Για του λόγου το αληθές, οι ερευνητές αναφέρουν μια μελέτη που καταλήγει στο ότι, τα προϊόντα με βαθμολογία 5 αστέρων πωλούν λιγότερο καλά από τα προϊόντα 4,2–4,5 αστέρων.
Διαβάστε τη συνέχεια στο travel.gr