search icon

Επιχειρήσεις

Dialectica: Από την αγωνία του Grexit το 2015 στο όνειρο του Nasdaq

Πώς ο Γιώργος Τσαρούχας κατάφερε απ’ το μηδέν να φτιάξει μία εταιρεία «knowledge brokerin» με πάνω από 800 εργαζόμενους και πέντε γραφεία ανά τον κόσμο

Επτά χρόνια μία εταιρεία θεωρείται ακόμη startup. Μόνο που το μέγεθος της Dialectica, της επιχείρησης που έστησε ο κ. Γιώργος Τσαρούχας τις ημέρες που η χώρα μας βρισκόταν στο επίκεντρο της αρνητικής προσοχής με το περιβόητο δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν δείχνει να είναι startup αλλά έχει καταφέρει να “σπάσει” τις νόρμες της νεοφυούς επιχειρηματικότητας φθάνοντας σήμερα να είναι έχει γραφεία σε Αθήνα, Λονδίνο, Μόντρεαλ, Βανκούβερ και Ν. Υόρκη με πάνω από 800 εργαζόμενους! Εξ αυτών οι 550 σήμερα απασχολούνται στην Αθήνα.

Ο δε τζίρος, που απ’ το 2015 διπλασιάζεται, έφθασε κοντά στα 50 εκατ. ευρώ το 2021 φέτος, όπως έλεγε χθες ο κ. Τσαρούχας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την ανακοίνωση συμφωνίας μίσθωσης έξι (με οψιόν για άλλους τρεις) ορόφων στον Πύργο Πειραιά, αναμένεται να κινηθεί άνω των 70 εκατ. ευρώ με έναν ρυθμό ανάπτυξης άνω του 40%.

Πραγματικά ιλιγγιώδεις ρυθμοί μέσα σε ένα κατά τα άλλα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που έχει πλήξει τις αποτιμήσεις -και όχι μόνο- των νεοφυών επιχειρήσεων. Μόνο που η Dialectica δεν είναι η «κλασική» startup. «Δεν έχουμε αναπτυχθεί με χρηματοδότηση. Η επιχείρηση είναι κερδοφόρα απ’ την πρώτη μέρα και με αυτά χρηματοδοτούμε την ανάπτυξη μας», εξηγεί ο κ. Τσαρούχας, ο οποίος πλέον έχει φθάσει το μισό έτος να το περνά στο εξωτερικό, όπου στήνει βάσεις η Dialectica.

Όπως λέει το μεγάλο στοίχημα είναι η αμερικανική αγορά, όπου δεν αποκλείεται με την μεγέθυνση της εταιρείας κάποια στιγμή να μεταφερθεί η έδρα της επιχείρησης απ’ το Λονδίνο που είναι σήμερα και γιατί όχι, να εισαχθεί στο Nasdaq. Επίσης η εταιρεία, όπως εξήγησε, θέλει να στραφεί και στην ασιατική αγορά. «Εκεί, και κυρίως στην Ιαπωνία, ίσως χρειαστεί μία εξαγορά για να διεισδύσουμε. Εάν το αποφασίσουμε μπορεί και να εξετάσουμε την άντληση χρηματοδότησης από κάποιον νέο επενδυτή», τόνισε ο κ. Τσαρούχας.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τόσο επιτυχημένα η Dialectica; Κατ’ ουσίαν δραστηριοποιείται σε μία αγορά ιδιαίτερα ανερχόμενη που λέγεται «knowledge brokerin» (σ.σ. υπηρεσίες παροχής πρωτογενούς έρευνας) και η οποία το 2021 υπολογίζεται ότι είχε κύκλο εργασιών 52 δισ. δολ. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα σκέλος της ευρύτερης αγοράς «market research» που αποτιμήθηκε πέρυσι στα 80 δισ δολ.

«Φέρνουμε σε επαφή ανθρώπους που ψάχνουν μία πληροφορία με τον κατάλληλο ειδικό για να τους τη δώσει», λέει ο κ. Τσαρούχας. Πελάτες τους είναι συνήθως θεσμικές, μεγάλες επενδυτικές τράπεζες ή private equity funds ή γενικότερα οποιοδήποτε fund ή μεγάλη εταιρεία συμβούλων που αναζητούν κάθε είδους πληροφορία. Και κυρίως ζητούν την πληροφορία από κάποιον που γνωρίζει καλά αυτό που ψάχνουν. Η Dialectica απ’ την πλευρά της αναπτύσσοντας τεχνολογίας που πατάει στην μηχανιστική υπολογιστική και την τεχνητή νοημοσύνη διαθέτει και εμπλουτίζει μία βάση δεδομένων στην οποία θα ανατρέξει, όπως επίσης και θα ανατρέξει στο ειδικό λογισμικό που κάνει αναζητήσεις στο διαδίκτυο προσπαθώντας να εντοπίσει τον κατάλληλο «ειδικό» που θα φέρει σε επαφή με το fund ή την εταιρεία που ρωτά.

«Αυτός μπορεί να είναι από ένας ceo εταιρείας σε μία αγορά που ψάχνει κάποιος ως π.χ. ένας υδραυλικός που μπορεί να δουλεύει ένα προϊόν για το οποίο ζητείται άμεση πληροφόρηση», σημειώνει ο κ. Τσαρούχας. Όπως εξηγεί πλέον αυτό το «εργαλείο» έρευνας κερδίζει ολοένα περισσότερο έδαφος έναντι των γενικών ή κλαδικών αναλύσεων.

Στην αγορά αυτή, στην οποία υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα είναι δύο κρίσιμα στοιχεία. Γι’ αυτό εξάλλου και ο κ. Τσαρούχας τονίζει ότι προτεραιότητα αποτελεί η επένδυση στην τεχνολογία. «Έχουμε 60 άτομα με προοπτική άμεσα να αυξηθούν σε 100 αποκλειστικά για την ανάπτυξη και λειτουργία της SaaS πλατφόρμας στην οποία βασίζονται οι λειτουργίες της εταιρείας», σημειώνει.

Την ίδια ώρα ωστόσο κρούει καμπανάκι κινδύνου για την έλλειψη προσωπικού που αρχίζει να υπάρχει στην αγορά. «Όταν ξεκινήσαμε στην Ελλάδα το ταλέντο περίσσευε. Δυστυχώς πλέον είναι δύσκολο να βρεθεί λόγω της ψηφιακής ανάπτυξης της χώρας και των μεγάλων επενδύσεων. Τα επόμενα χρόνια, και λόγω του δημογραφικού, προβλέπω ότι θα υπάρξει οξύτατο πρόβλημα στη χώρα και θα πρέπει από τώρα να εξετάσουμε σοβαρά για το πως θα μπορούσαμε σαν χώρα να προσελκύσουμε ξένους επιστήμονες και εργαζόμενους για να τραβήξουν το άρμα της ανάπτυξης», τονίζει ο κ. Τσαρούχας.

Ο ίδιος απέκλεισε να φέρει την έδρα της εταιρείας απ’ το Λονδίνο στην Αθήνα. Τουναντίον, είπε πως πιο πιθανή είναι η μεταφορά της στις ΗΠΑ, όπου είναι και το μεγάλο στοίχημα της εταιρείας. «Το 2015 το Λονδίνο ήταν μια ασφαλής επιλογή. Φτιάξαμε όμως τη βάση μας στην Ελλάδα. Και έπειτα οι εμπορικές μας σχέσεις είναι στο εξωτερικό. Δεν έχουμε Έλληνες πελάτες», έσπευσε να απαντήσει ο κ. Τσαρούχας λέγοντας μάλιστα πως οι πελάτες της εταιρείας, που είναι όλες ξένες εταιρείες ή funds, αισθάνονται πιο άνετα να συνεργαστούν με εταιρεία που υπάγεται στο αγγλικό δίκαιο.

Διαβάστε ακόμη:

Το… καπάρο επιστροφή στο Ελληνικό, το Ion Group για την Τράπεζα Πειραιώς, η Dimand για την ΕΠΟ και οι μετοχές του Ιβάν

Σταθερό επιτόκιο «κλείδωσαν» την τελευταία τριετία 27.000 στεγαστικά δάνεια

Επίδομα θέρμανσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν ιδιοκτήτες και διαχειριστές πολυκατοικιών

Exit mobile version