Η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών ανοίγει την αυλαία των μεγάλων ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων, κινητοποιώντας ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον από κορυφαίους ενεργειακούς ομίλους της χώρας, διεθνείς παίκτες αλλά και μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια.
Το σήμα της μεγάλης ιδιωτικοποίησης δόθηκε χθες από το ΤΑΙΠΕΔ, ανακοινώνοντας την έναρξη του διεθνούς διαγωνισμού για την από κοινού πώληση με τα Ελληνικά Πετρέλαια του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ». Θα ακολουθήσει με το νέο έτος η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Και για τους δύο διαγωνισμούς οι μνηστήρες έχουν αρχίσει να παίρνουν θέση αφού τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΠΑ, τα διεθνή της συμβόλαια και ο τομέας του φυσικού αερίου, αποκτούν μεγάλη δυναμική ενόψει και της υλοποίησης του σχεδίου απολιγνιτοποίησης.
Για τη ΔΕΠΑ Υποδομών ζωηρό παραμένει το ενδιαφέρον της Ιταλικής Italgas και της γερμανικής ΕΟΝ ενώ από κοντά παρακολουθούν το διαγωνισμό και επενδυτικά fund που ποντάρουν σε σταθερές αποδόσεις, επενδύοντας στον τομέα των υποδομών όπως είναι το Macquarie.
Την συμμετοχή τους στην ιδιωτικοποίηση έχουν προαναγγείλει αντίστοιχα δημόσια τα ΕΛΠΕ με στόχο να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της ΔΕΠΑ Εμπορίας καθώς σήμερα η εταιρεία διύλισης συμμετέχει με 35% στη ΔΕΠΑ.
Στους υποψήφιους μνηστήρες εκτιμάται ότι θα προστεθεί και η Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη (η εταιρεία είχε διατυπώσει και ενστάσεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εξαγορά από τη ΔΕΠΑ του ποσοστού της Shell στην πρώην ΕΠΑ Αττικής) ενώ από πολύ κοντά βρίσκεται και η εταιρεία Μυτιληναίος.
Το ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση επιβεβαίωσε και πρόσφατα ο επικεφαλής του ομίλου στη Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, θέτοντας όμως ζητήματα ανταγωνισμού καθώς ήδη στην αγορά φυσικού αερίου η εταιρεία έχει αποκτήσει μερίδιο 35%. Αν αποκτήσει την ΔΕΠΑ αυτό θα την αναγκάσει να χάσει πελάτες. Με την εμπορία φλερτάρει ανοικτά και η Ιταλική Edison, η οποία στην χώρα μας είναι σύμμαχος των ΕΛΠΕ στην Elpedison. Δεν έχει διευκρινιστεί αν στο διαγωνισμό θα υπάρξει αυτόνομη κάθοδος της μεγάλης ευρωπαϊκής εταιρείας ή συνεργασία με τα ΕΛΠΕ.
Στο «παιχνίδι» για την ΔΕΠΑ Εμπορίας θα συμμετέχει επίσης η ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με άλλους ενδιαφερόμενους αλλά και ο όμιλος Κοπελούζου, ο οποίος εμφανίζεται να συμμαχεί με την τσεχική εταιρεία ΚΚCG που ελέγχει τον ΟΠΑΠ.
Η πρώτη φάση του διαγωνισμού περιλαμβάνει την προεπιλογή των υποψηφίων, οι οποίοι καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους έως τις 14 Φεβρουαρίου του 2020. Θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών, η οποία δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν το καλοκαίρι.
Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές σε αυτό το στάδιο θα αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφοριακό υλικό σχετικά με τη ΔΕΠΑ Υποδομών μέσω εικονικής αίθουσας τεκμηρίωσης (Virtual Data Room – VDR), ώστε να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία για να υποβάλλουν στη συνέχεια δεσμευτικές προσφορές.