Την απελευθέρωση της λειτουργίας της ΔΕΗ από το «ζυγό» του δημοσίου, διατάξεις που ανοίγουν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και την διευκόλυνση των έργων ΑΠΕ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που θα παρουσιάσουν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς. Στο ίδιο θεσμικό πλαίσιο θα ενταχθεί και ο νέος σχεδιασμός για την πώληση της ΔΕΠΑ, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί με δύο παράλληλους διαγωνισμούς, ο ένας για το κομμάτι της Εμπορίας και ο άλλος για τον τομέα των Υποδομών.
Την αναγγελία για ριζικές αλλαγές στην λειτουργία της ΔΕΗ είχε κάνει από το καλοκαίρι ο υπουργός Περιβάλλοντος θεωρώντας ότι με τις σημερινές συνθήκες η Επιχείρηση χάνει την ανταγωνιστικότητά της και κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία με άλλες ΔΕΚΟ όταν χρειάζεται ζωτικό χώρο για να αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις τους ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ θα περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε διάφορα μέτωπα. Στον τομέα των προσλήψεων στόχος είναι να φύγει από τις αγκυλώσεις του ΑΣΕΠ και να αποκτήσει μεγαλύτερη ευελιξία με τους όρους όμως και τους κανόνες που αυτό επιτάσσει. Ο κ. Χατζηδάκης έχει επικρίνει το σημερινό καθεστώς αναφέροντας ότι με βάση αυτό, η εταιρεία χρειάζεται 2,5 χρόνια για να κάνει νέες προσλήψεις.
Το προηγούμενο διάστημα οι πληροφορίες μιλούσαν για εκ των υστέρων έλεγχο από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Αναθεώρηση προβλέπεται και στον τομέα των αμοιβών με σκοπό η ΔΕΗ να μπορεί να βγει στην ελεύθερη αγορά και να προσελκύσει ικανά στελέχη αλλά και να υπάρξει μια καλύτερη διαχείριση της μισθολογικής ψαλίδας που παρατηρείται σήμερα μεταξύ στελεχών και εργαζομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να περάσουν ρυθμίσεις και για την εθελούσια έξοδο στην εταιρεία. Αλλαγές θα υπάρξουν και στον τομέα των προμηθειών προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που σήμερα αναγκάζουν την ΔΕΗ να λειτουργεί σε βάρος των ανταγωνιστών της.
Σε ό,τι αφορά το ΔΕΔΔΗΕ θα περιλαμβάνονται διατάξεις που θα ανάβουν το πράσινο φως για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων από την ΔΕΗ, θέμα που αποτελεί την βάση για να προχωρήσει η πώληση μειοψηφικού ποσοστού.
Το νομοσχέδιο προβλέπεται να κατατεθεί στην βουλή τις επόμενες μέρες με στόχο να ψηφιστεί περί τα τέλη του μήνα.