Όλο και πιο πίσω πηγαίνει η μεγάλη τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ συνολικού ύψους 1,5 δις. ευρώ από τα οποία η επιχείρηση επιδιώκει να προεισπράξει περί τα 400- 500 εκ. ευρώ.
Την ώρα που μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές όπως οι Pimco, Carval και Deutsche Bank περιμένουν να ανάψει το πράσινο φως για το «πακέτο» προείσπραξης των οφειλών, η νέα διοίκηση της ΔΕΗ υπό τον κ. Γιώργο Στάσση αξιολογεί προσεχτικά τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και εμφανίζεται διστακτική για το επόμενο βήμα που είναι η ανάθεση του χαρτοφυλακίου της σε ξένα funds.
Το εργαλείο της τιτλοποίησης, το οποίο χειρίζονται κατά κύριο λόγο τράπεζες και funds για τη μείωση των κόκκινων δανείων, χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από εταιρεία κοινωφελούς σκοπού, όπως είναι η ΔΕΗ.
Για αυτό και οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται αποδίδονται στην συνολική αναθεώρηση των οικονομικών δεδομένων της εταιρείας και της καλύτερης διαχείρισης όλων των πηγών που μπορούν να ενισχύσουν τα έσοδα. Άλλωστε, η τιτλοποίηση χρεών διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις κινήσεις ρευστότητας της επιχείρησης και προβάλλει ως ένα από τα σημαντικά όπλο που έχει στα χέρια της η εταιρεία για τους επόμενους μήνες.
Η εκπόνηση του σχεδίου προείσπραξης ρευστότητας μέσω της μετατροπής απαιτήσεων σε ομόλογα που θα διατεθούν σε επενδυτές σε χαμηλή τιμή και θα αποπληρωθούν με την είσπραξη των απαιτήσεων, είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση με μεγάλη καθυστέρηση. Δεν ολοκληρώθηκε όμως καθώς στο μεταξύ άλλαξε η κυβέρνηση και κατ΄επέκταση και η διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία όμως το συμπεριέλαβε στην ατζέντα της.
Έχουν εισπραχθεί χρέη άνω από 500 εκ. ευρώ
“ Η εμπειρία πανευρωπαϊκά του non- performing utility είναι ελάχιστη». Όπως λένε αρμόδιες πηγές το θετικό με την ΔΕΗ είναι ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια έχει προηγηθεί μια συστηματική δουλειά σε επίπεδο διαχείρισης χρεών μέσω της κοινοπραξίας υπό την Qualco και ότι η Επιχείρηση δεν ξεκινά από μηδενική βάση. Ήδη σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, έχουν εισπραχθεί από την κοινοπραξία περί τα 500 εκ. ευρώ από τα οποία σε διαδικασία διακανονισμών έχουν μπει περίπου τα 160 εκ. ευρώ.
Μηνιαίως το πρόγραμμα είσπραξης οφειλών, υπολογίζεται ότι φέρνει στα ταμεία της ΔΕΗ περί τα 40 έως 50 εκ. ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο εάν αναλογιστεί κανείς την τεράστια αιμορραγία της επιχείρησης από τους απλήρωτους λογαριασμούς.
Αν δεν είχε γίνει όλη αυτή η προετοιμασία, σήμερα στο χαρτοφυλάκιο των ανεξόφλητων χρεών θα είχαν προστεθεί επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο παρά την σημαντική δουλειά που έχει συντελεστεί, οι οφειλές δεν έχουν περιορίσει την ψαλίδα καθώς στο πελατολόγιο προστείθονται συνεχώς καινούρια χρέη. Επιπλέον, η ΔΕΗ βρίσκεται αντιμέτωπη με περίπου 1 δις. οφειλές που αφορούν τους λεγόμενους τελικούς πελάτες (επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει ρολά ή που συνεχίζουν να λειτουργούν με νέο ΑΦΜ, ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται (π.χ εξοχικά), καταναλωτές που έχουν μεταπηδήσει σε ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας) που αποτελούν το αμιγώς κόκκινο πελατολόγιο. Για αυτούς εκτιμάται ότι είναι πολύ δύσκολο να εισπραχθούν τα χρέη. Στις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ θα πρέπει να προστεθούν και οι σοβαρές μετακινήσεις πελατών που συνδέονται με τις αυξήσεις των τιμολογίων.
Στελέχη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμούν ότι μόνο το Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε αύξηση από 15% έως 20% στην μετακίνηση πελατών από την ΔΕΗ προς τους ιδιώτες προμηθευτές σε σχέση με το πρώτο οκτάμηνο και η τάση αυτή θα συνεχιστεί.
Η αγορά περιμένει τώρα πως θα αντιδράσουν οι καταναλωτές στα νέα πακέτα φυσικού αερίου που έχει προσθέσει στο προϊοντικό της πορτοφόλι η ΔΕΗ, τα οποία ενδέχεται να καλύψουν τις απώλειες αν καταφέρουν να πείσουν την μεγάλη δεξαμενή του πελατολογίου της πρώην ΕΠΑ Αττικής και της ΖΕΝΙΘ.
Τα χρέη 60 ημερών και 90 ημερών
Η ΔΕΗ με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει μέχρι σήμερα γνωστός από τη νέα διοίκηση, προσανατολίζεται στην εφαρμογή της τιτλοποίησης χρεών σε δύο δόσεις, τα οποία σχεδιάζεται να περάσουν σε δύο εταιρείες ειδικού σκοπού (SPV). Μία για τις μικρές οφειλές με σχετικά μεγάλη ευκολία εισπραξιμότητας που είναι έως 60 ημέρες και για την οποία ως επικρατέστερος επενδυτής εμφανίζεται η JP Morgan και μια πιο σύνθετη που είναι εκείνη που αφορά οφειλές 90 ημερών plus για τις οποίες ο σχεδιασμός είναι να υλοποιηθεί την νέα χρονιά. Για το πακέτο αυτό έχει γίνει μεγάλη προεργασία με ενδιαφερόμενους κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές (Pimco, Carval, DB).
Στην τραπεζική αγορά εκτιμούν ότι αν η εταιρεία κερδίσει την εμπιστοσύνη των θεσμικών επενδυτών στο θέμα της τιτλοποίησης, τότε βγαίνει με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις στις αγορές ώστε να πετύχει την αναδιάρθρωση των δανείων της και την έκδοση του νέου ομολογιακού δανείου που τοποθετείται για το 2020. Ακόμη και για την αύξηση κεφαλαίου που είναι ένα από τα σενάρια που υπάρχουν πάνω στο τραπέζι χωρίς όμως να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.
Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, η τιτλοποίηση για το χαρτοφυλάκιο των 90 ημερών plus είναι ένα σημαντικό εργαλείο με πολλαπλά οφέλη που όμως απαιτεί ένα στάδιο ωρίμανσης για να προχωρήσει. «Παίρνεις λεφτά μπροστά, τακτοποιείς τις υποχρεώσεις σου και αυτά τα λεφτά μειώνονται στις καθυστερημένες απαιτήσεις» αναφέρει.
Παράλληλα με το πρόγραμμα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, η ΔΕΗ, το τελευταίο διάστημα ρίχνει μεγάλο βάρος στην βελτίωση των όρων εισπραξιμότητας υιοθετώντας νέες διευκολύνσεις που επιτρέπουν την μείωση της προκαταβολής. Εδώ όμως υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργήσει νέες επισφάλειες. « Όταν μικραίνεις τις προκαταβολές, μικραίνεις και το commitment πληρωμών. Είναι καλύτερο να πάρεις μεγαλύτερη προκαταβολή και να χάσεις τρεις δόσεις στο μέλλον”, σχολιάζουν στην αγορά.
Σε ότι αφορά τις αυξήσεις τιμολογίων εκτιμάται ότι έχουν θετικό πρόσημο στα έσοδα της ΔΕΗ, ωστόσο καμία αύξηση που είναι οριζόντια δεν έχει αποδώσει οφέλη. «Οι οριζόντιες αυξήσεις και μειώσεις είναι πολύ προβληματικές» σημειώνει ίδια πηγή.