Έξοδο στις αγορές με ένα «πράσινο» ομόλογο που σηματοδοτεί και τον μεγάλο μετασχηματισμό της εταιρείας, ετοιμάζει για το επόμενο διάστημα η ΔΕΗ, συνεκτιμώντας το θετικό κλίμα που καταγράφεται στα οικονομικά της μεγέθη αλλά και τις αξιολογήσεις από την Fitch και την Standard & Poor’s που προηγήθηκαν, οι οποίες ανοίγουν το δρόμο για μια επιτυχής έκδοση που θα συμβάλλει σε καλύτερους όρους χρηματοδότησης.
Πρόκειται για το επόμενο μεγάλο βήμα για την επιχείρηση και τη διοίκηση υπό τον κ. Γιώργο Στάσση, περίπου έξι χρόνια μετά την τελευταία έξοδο στις αγορές της ΔΕΗ, από την οποία αντλήθηκαν συνολικά 700 εκατ. ευρώ από δύο εκδόσεις 3ετούς και 5ετούς διάρκειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της ΔΕΗ είναι ένα πραγματικά καινοτόμο ομόλογο, που ανήκει στην κατηγορία του «Sustainability Bond».
Τα λεγόμενα ομόλογα βιωσιμότητας, είναι ένα σκαλοπάτι πάνω από τα Green Bonds καθώς δεν χρηματοδοτούν μόνο δράσεις πράσινης ανάπτυξης και αειφορίας αλλά και ενέργειες κοινωνικού χαρακτήρα, που στη χώρα μας θα μπορούσαν για παράδειγμα να είναι οι επενδύσεις της ΔΕΗ στις λιγνιτικές περιοχές.
Τα ομόλογα αυτά συνδέονται με θέματα βιώσιμης ανάπτυξης (π.χ με κλιματικούς στόχους, δράσεις χαμηλών ρύπων κ.α) και αποτελούν μια παγκόσμια τάση για επιχειρήσεις και κυβερνήσεις που είναι απόλυτα ταυτισμένη με την εκστρατεία και τις δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και την μετεξέλιξη των άλλοτε ισχυρών εκπροσώπων του κλάδου ορυκτών καυσίμων σε επιχειρήσεις με περιβαλλοντικό πρόσημο και χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα.
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του BloombergNEF, πέρσι εκδόθηκαν συνολικά, βιώσιμα ομόλογα και δάνεια ύψους 732,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ειδικότερα, τα πράσινα ομόλογα, αυξήθηκαν 13% και πραγματοποίησαν ρεκόρ έκδοσης 305,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αντίστοιχα, τα ομόλογα βιωσιμότητας (Sustainability Bond) αυξήθηκαν 81% σε 68,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η ΔΕΗ έχοντας αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα κρίσιμο 18μηνο όπου επιτεύχθηκαν σαφείς στόχοι με μετρήσιμα αποτελέσματα, κάτι που έχει ήδη αξιολογηθεί θετικά από διεθνείς οίκους, θεωρεί ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να βγει στις αγορές.
Αφενός για να χρηματοδοτηθεί το επενδυτικό σχέδιο στις ΑΠΕ, το οποίο προσεγγίζει το 1 δις. έως το 2024 αλλά και οι επενδύσεις ύψους 2,3 δισ. στο δίκτυο διανομής, αφετέρου για την αποπληρωμή του ακριβού δανεισμού της.
Να σημειωθεί ότι με θετικό τρόπο έχει αξιολογηθεί επίσης και η επιτυχής τιτλοποίηση χρεών της εταιρείας.
Η ΔΕΗ έχει να λαμβάνει 150 εκατ. από τα 200 εκατ. της πρώτης τιτλοποίησης οφειλών διάρκειας έως 60 ημερών και σύντομα θα ακολουθήσει και η δεύτερη άνω των 90 ημερών από την οποία η εταιρεία θα αντλήσει περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Και οι δύο αυτές τιτλοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν με δύο κορυφαίους διεθνείς οίκους, την JP Morgan και την PIMCO, εξέλιξη που μαζί με το success story της μετοχής και το ενδιαφέρον ξένων θεσμικών επενδυτών ενισχύουν το διεθνές προφίλ της εταιρείας.
Διαβάστε ακόμη:
Στη «μάχη» από σήμερα οι έμποροι με στόχο τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ μέσω των εκπτώσεων
Ανεβάζουν ρολά από σήμερα και τα malls
Ναυπηγεία Σύρου: Ποδαρικό με 10 πλοία να εξυπηρετούνται ταυτοχρόνως