Τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΔΕΗ μέσα από την οριστικοποίηση και την εξειδίκευση του business plan, αναμένεται να παρουσιάσει σε έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Γιώργος Στάσσης μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου. Η διοίκηση της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού δείχνει να αψηφά την σοβαρότητα της υγειονομικής κρίσης και αναμένεται να ξεδιπλώσει την στρατηγική της στην επενδυτική κοινότητα, ενόψει μάλιστα και της έναρξης ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ. Αμέσως μετά την διοργάνωση της «επενδυτικής μέρας», που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη θα ακολουθήσει το market test για την ιδιωτικοποίηση της θυγατρικής της ΔΕΗ, προκειμένου να αποτυπωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι θα υπάρξει μεγάλη προσέλευση από ισχυρούς ευρωπαίους διαχειριστές αλλά και μεγάλα funds που έλκονται διεθνώς από υποδομές, με υψηλές και σταθερές αποδόσεις. Στόχος, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες είναι μέσα στο α΄εξάμηνο του 2021, να υπάρξει προτιμητέος επενδυτής.

Οκτώ μήνες μετά το προγραμματισμένο Investor Day του περασμένου Μαρτίου που αναβλήθηκε λόγο του πρώτου κύματος πανδημίας, η διοίκηση της ΔΕΗ, ανανεώνει το ραντεβού της με τους επενδυτές, σε μια περίοδο που οι τελευταίοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην μετοχή της και η πορεία ανάκαμψης της επιχείρησης είναι ορατή σε όλα τα επίπεδα.

Η απόκτηση τον Οκτώβριο από το Ιταλικό hedge fund Helicon του 5,01% των μετοχών της εταιρείας αλλά και το ζωηρό ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας για το turnaround story της ΔΕΗ, δείχνουν ότι παρά τις μεγάλες αναταράξεις στην οικονομία και την βαριά σκιά που πέφτει στην αγορά από τις επιπτώσεις του COVID 19, για την επιχείρηση υπάρχει μια θετική συγκυρία. Ήδη, η τιμή της μετοχής έχει φτάσει τα 5,5 ευρώ και η κεφαλοποίηση πλησιάζει το 1,3 δισ ευρώ.

Η εταιρεία έχει απομακρύνει τις μεγάλες αβεβαιότητες του παρελθόντος και έχει καταφέρει από τις βαριές ζημιές της προηγούμενης χρονιάς συνολικού ύψους 318, 4 εκατομμυρίων ευρώ, να παρουσιάσει κέρδη 51,2 εκ. ευρώ το α΄ εξάμηνο. Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις το 2020, θα κλείσει με λειτουργική κερδοφορία που προσδιορίζεται στα 850 εκ. ευρώ.

Η ανάκαμψη των οικονομικών μεγεθών σε συνδυασμό με την εφαρμογή του «Green Deal» της ΔΕΗ, που οδηγεί την μεγάλη κούρσα της μετάβασης του ενεργειακού συστήματος της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα στην οικονομία του μηδενικού άνθρακα, λειτουργούν ως μαγνίτης για τους θεσμικούς επενδυτές.

Η ΔΕΗ σε αυτούς τους 9 μήνες που μεσολάβησαν έδειξε προσηλωμένη στους στρατηγικούς της στόχους με δύο κυρίαρχες κατευθύνσεις. Πρώτον, την απολιγνιτοποίηση και το κλείσιμο όλων των ζημιογόνων μονάδων έως το 2023, πολιτική που δίνει μεγάλες ανάσες στην Επιχείρηση. Δεύτερον, την ανάκτηση του χαμένου εδάφους της προηγούμενης δεκαετίας στις ΑΠΕ, με στόχο το μερίδιο αγοράς να φθάσει από το 2% που είναι σήμερα στο 20% μέσα στην επόμενη τετραετία. Ήδη, η στρατηγική αυτή έχει κινητοποιήσει ένα ισχυρό πλέγμα διεθνών συμμαχιών και όχι μόνο, μέσα από τις οποίες η ΔΕΗ επιλέγει να γίνει κινητήριος δύναμη της πράσινης ενέργειας. Ο πήχης μπαίνει πολύ ψηλά με στόχο, να ξεπεράσει σε ισχύ το 1 γιγαβάτ μέχρι το 2023 μέσα από μια δεξαμενή έργων συνολικής ισχύος 6 γιγαβάτ.

Επόμενο μεγάλο βήμα είναι ο εξηλεκτρισμός και η επέκταση σε νέες τεχνολογίες. Όπως ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Στάσσης, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο, ο εξηλεκτρισμός δημιουργεί νέες προκλήσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης στην ενεργειακή αγορά. «Ηλεκτροκίνηση, πράσινο υδρογόνο, αντλίες θερμότητας αποτελούν τεχνολογικές πρακτικές οι οποίες σύντομα θα καταστούν εμπορικά εφαρμόσιμες σε ευρεία κλίμακα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπαίνουν στο επίκεντρο της παραγωγικής δραστηριότητας του ομίλου. Οι μεγάλες επενδύσεις στον τομέα αυτό, θα χρηματοδοτηθούν κατά ένα μέρος από την πώληση του μειοψηφικού ποσοστού του ΔΕΔΔΗΕ, για την οποία πρόσφατα και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι θα αποτελέσει μία σημαντική ταμειακή ένεση για την μητρική εταιρεία.

Το business plan του ΔΕΔΔΗΕ για την περίοδο 2021 – 2024, προβλέπει επενδύσεις συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, στις οποίες περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός του δικτύου και η εγκατάσταση 7,5 εκατομμυρίων έξυπνων μετρητών. Πρόκειται για επενδύσεις που θα ξεκινήσουν παράλληλα με την διαδικασία της ιδιωτικοποίησης και θεωρούνται αναγκαίες για να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικό τρόπο το μεγάλο κύμα των πράσινων επενδύσεων που θα μπουν στο ηλεκτρικό μας σύστημα.

Πρόσφατα, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε ότι είναι καλό οι επενδύσεις αυτές να υλοποιηθούν ταχύτερα από 1 έως 3 χρόνια με στόχο να βελτιωθεί η απόδοση και η χωρητικότητα του δικτύου.

Διαβάστε περισσότερα 

Το Δημόσιο ανακαλύπτει τα μπόνους: Τι προτείνει η ΑΑΔΕ για όποιον πιάσει 95% των ετήσιων στόχων 

Η μικρή διαθεσιμότητα προς μίσθωση ακινήτων κρατάει ψηλά τις ζητούμενες τιμές 

Estée Lauder: Η γυναίκα που έφτιαξε μια αυτοκρατορία $89 δισ. με πολύ θράσος και… μια κρέμα