Σαφή επίπτωση στην κερδοφορία της ΔΕΗ είχε η πολιτική των επιδοτήσεων αφού οι εκπτώσεις στα οικιακά τιμολόγια σε συνδυασμό με την εκτίναξη της τιμής των καυσίμων ψαλίδισαν την καθαρή κερδοφορία.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να εμφανίσει ζημιές μετά από φόρους 18,3 εκατομμύρια ευρώ έναντι κερδών 19,5 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά. Ωστόσο η λειτουργική κερδοφορία διατηρήθηκε στα 871,7 εκατ. ευρώ χωρίς να μεταβάλλει τις εκτιμήσεις της διοίκηση της ΔΕΗ.
Η πολιτική στήριξης των καταναλωτών συνολικού ύψους 800 εκ ευρώ μαζί με την στρατηγική αντιστάθμισης κινδύνου (hedging), επέτρεψαν στην εταιρεία να απορροφήσει σημαντικό μέρος του κόστους των ανατιμήσεων από τη μεγάλη ενεργειακή κρίση.
Ωστόσο η ΔΕΗ μαζί και με τις άλλες εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής απόφασης να φορολογηθούν τα υπερκέρδη που έφερε η ενεργειακή κρίση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε προ δεκαημέρου στη Bουλή ο Πρωθυπουργός. Τι δείχνουν όμως τα χθεσινά αποτελέσματα της Επιχείρησης και πόσα είναι τα κέρδη που μπορούν να φορολογηθούν;
Ποια κέρδη θα φολρολογηθούν
Βάσει του σχεδιασμού και των στοιχείων των ισολογισμών των ενεργειακών ομίλων που έχει αναλάβει να μελετήσει και να υποβάλλει τις σχετικές προτάσεις της μέχρι το Πάσχα, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για την έκτακτη φορολόγηση κερδών θα υπολογιστούν τα έσοδα των εταιρειών από τη παραγωγή από την οποία προκύπτουν κέρδη και αντίστοιχα από την προμήθεια, η οποία εμφανίζει ζημιές.
Η ΡΑΕ έχει αναλάβει να υπολογίσει την διαφορά που θα προκύψει σε σχέση με πέρυσι ώστε αυτή να φορολογηθεί με συντελεστή 90%, όπως δήλωσε προ ημερών στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης.
Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ και την παρουσίαση που έγινε χθες στους αναλυτές, τα επαναλαμβανόμενα EBITDA από την παραγωγή ανήλθαν το 2021 σε 788 εκ. ευρώ ενώ από την προμήθεια το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό και διαμορφώθηκε σε -778 εκατ. ευρώ. Άρα προκύπτει μια διαφορά 10 εκατ. ευρώ μεταξύ των δύο ετών.
Ωστόσο η ΡΑΕ θα μελετήσει και τα κέρδη που είχε η ΔΕΗ από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα που λόγω της Ουκρανικής κρίσης οι τιμές του φυσικού αερίου και επομένως και της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν στα ύψη.
Η κυβέρνηση θα αφαιρέσει από τα κέρδη αυτά τις επιδοτήσεις που πέρασε η εταιρεία στους καταναλωτές και θα φορολογήσει την διαφορά.
Σίγουρα όμως τα ουρανοκατέβατα κέρδη της ΔΕΗ δεν προσεγγίζουν τις αναφορές του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που έκανε λόγο πρόσφατα στη Βουλή για υπερκέρδη 1,4 δισ., από τα οποία το 1 δισ,. ευρώ αφορούσε κατά την κρίση του την ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα, η ΔΕΗ είχε μεγάλη επιβάρυνση πέρσι και από τα κόστη καυσίμου και CO2 καθώς οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1.152,8 εκατ. σημειώνοντας άνοδο κατά 49,7% σε σχέση με το 2020.
Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η δαπάνη για φυσικό αέριο, η οποία εμφάνισε αύξηση κατά 205,5% στα 910 εκατ. ως επακόλουθο κυρίως της μεγάλης αύξησης των διεθνών τιμών.
Αντίστοιχα η δαπάνη για δικαιώματα εκπομπών CO2 αυξήθηκε σε σχεδόν 700 εκατ. το 2021 από 393,5 εκατ. το 2020, κυρίως λόγω της αύξησης της μέσης τιμής προμήθειας δικαιωμάτων εκπομπών CO2 από τη ΔΕΗ σε 44,9/τόνο από 25,6/τόνο.
Σημαντική εξέλιξη για την Επιχείρηση πέρσι ήταν και η υποχώρηση στα 1,89 δισ. ευρώ του καθαρού χρέος από 3,28 δισ. ευρώ το 2020 λόγω των ομολογιακών εκδόσεων αλλά και της αύξησης κεφαλαίου ύψους 1,3 δισ.
Η ΔΕΗ εκτιμά ότι το αυξημένο κόστος στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της πρωτοφανούς αύξησης της τιμής φυσικού αερίου αποτελεί μία εξέλιξη που επηρεάζει τις δραστηριότητες του ομίλου λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πελατών της ως αποτέλεσμα του αυξημένου ενεργειακού κόστους και της ενίσχυσης των πληθωριστικών πιέσεων.
Ωστόσο μια οικονομική αποτίμηση της πολεμικής σύρραξης Ρωσίας-Ουκρανίας στην παγκόσμια και την ελληνική οικονομία, όπως αναφέρεται δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί, λόγω του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας που προκύπτει από την αδυναμία πρόβλεψης της τελικής κατάληξης.
Διαβάστε ακόμα:
14η αξιολόγηση: Γιατί διακυβεύονται πολλά παραπάνω από 750 εκατ. ευρώ
Πού «βλέπει» η JP Morgan την τιμή του χρυσού (πίνακες)
Ο καβγάς ΟΤΕ – Vodafone, η Marie Tragas de Monaco, το νέο ομόλογο του ΟΔΔΗΧ και το μέρισμα της Quest