Την συζήτηση για το μέλλον της υπερσύγχρονης μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα άνοιξε από χθες η κυβέρνηση, προεξοφλώντας το σφράγισμα των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028.
Χθες στο περιθώριο των δηλώσεων για την ΔΕΗ, ερωτηθείς ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Κωστής Χατζηδάκης για την ομιλία του Πρωθυπουργού στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στην Νέα Υόρκη κατά την οποία προανήγγειλε το τέλος του λιγνίτη στην χώρα μας, δήλωσε με κατηγορηματικό ότι αυτό είναι το σχέδιο της κυβέρνησης.
Απέφυγε όμως να εξειδικεύσει τις νέες πολιτικές της χώρας παραπέμποντας στο νέο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ) αλλά και να αποκαλύψει εάν στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ το ποσοστό του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα έως το 2030 θα είναι μηδενικό. Ωστόσο δεν το απέκλεισε.
Το κεφάλαιο όμως της Πτολεμαΐδας 5 δεν είναι μια απλή υπόθεση. Η μονάδα ξεκίνησε να κατασκευάζεται σε μια περίοδο που είχε αρχίσει να ξεθωριάζει το όραμα του λιγνίτη και ήδη έχει κοστίσει στην ΔΕΗ περίπου 1 δις. ευρώ. Υπολείπονται περί τα 400 εκ. ευρώ για να ολοκληρωθεί.
Η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ ήταν κατηγορηματική στην διατήρηση της μονάδας, η παρούσα δεν έχει πάρει θέση ωστόσο από τις κυβερνητικές εξαγγελίες είναι φανερό ότι η επιχείρηση ακολουθεί διαφορετική γραμμή πλεύσης που μένει να αποδειχτεί σε πόσο ριζικές αλλαγές και με τι κόστος θα προχωρήσει.
Χθες ο κ. Χατζηδάκης ρωτήθηκε και για τα σενάρια που βλέπουν τελευταία το φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο για την μετατροπή της Πτολεμαΐδας 5 σε μονάδα φυσικού αερίου. Ο υπουργός Περιβάλλοντος απέφυγε να απαντήσει παραπέμποντας στην εξειδίκευση των μέτρων που θα έρθουν στο επόμενο στάδιο. Ωστόσο ο αντίλογος που αναπτύσσεται ή αν είναι προς το συμφέρον της ΔΕΗ να δαπανήσει πρόσθετες επενδύσεις στην Πτολεμαΐδα και όχι στο Λαύριο που είναι πλησίον στα μεγάλα αστικά κέντρα για μια νέα μονάδα αερίου.