search icon

Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Ταμειακά διαθέσιμα 1 δισ. και μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή το 2027

Το δυναμικό ταξίδι στις ΑΠΕ μετά την πλήρη απολιγνιτοποίηση το 2026 και τα σχέδια για μονάδες peakers φυσικού αερίου - Πιθανές εξαγορές αιολικού χαρτοφυλακίου

Την ηγετική της παρουσία στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης με συνολικές επενδύσεις ύψους 10,1 δισ. επιβεβαιώνει το επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ για την τριετία 2025-2027 που παρουσίασε χθες στους αναλυτές ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης.

Την επόμενη τριετία σύμφωνα με την διοίκηση, οι επενδύσεις θα κορυφωθούν, δημιουργώντας τις βάσεις για την ανάπτυξη της επόμενης περιόδου που θα βασιστεί στους τρεις κύριους πυλώνες της στρατηγικής της που είναι οι ΑΠΕ με ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο 20 GW, ο τομέας των δικτύων και η ευέλικτη παραγωγή ενέργειας από μονάδες αποθήκευσης, υδροηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που θα προσθέσει 1,8 GW.

Παρά την αύξηση των επενδύσεων, το χρέος του ομίλου ως ποσοστό του EBITDA θα παραμείνει κάτω από το όριο του 3,5x που έχει τεθεί, καθώς η ΔΕΗ θα χρηματοδοτήσει περίπου το 70% των επενδύσεων από τις αυξημένες ταμειακές ροές. Όπως αναφέρθηκε χθες στους αναλυτές, στο τέλος της τριετίας, ο όμιλος αναμένει να έχει πάνω από 1 δισ. ταμειακά διαθέσιμα.

Επιπλέον, με τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και τώρα αρχίζουν να αποδίδουν αλλά και τις νέες, το EBITDA της Επιχείρησης θα φτάσει τα 2,7 δισ. το 2027 από 1,8 δισ. φέτος, αυξανόμενο κατά 14% σε ετήσια βάση για την τριετία 2025-2027. Για το 2030, ο Όμιλος υπολογίζει ότι το EBITDA θα ξεπεράσει τα 3 δισ.

Ο τομέας της καθαρής ενέργειας, το καθετοποιημένο μοντέλο, η πλήρης απολιγνιτοποίηση και η ευέλικτη παραγωγή είναι οι βασικοί συντελεστές που θα οδηγήσουν στη σημαντική αυτή άνοδο. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το ποσοστό του EBITDA που παράγεται εκτός Ελλάδος θα αυξηθεί από 25% το 2023 σε 27% το 2027, καθώς η διασπορά της λειτουργικής κερδοφορίας ενισχύει την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μοντέλου.

Ισχυρό μέρισμα

Η ΔΕΗ, για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια, έδωσε το 2024 μέρισμα 0,25 ανά μετοχή για τη χρήση του 2023, επιβεβαιώνοντας την υγιή αναπτυξιακή της πορεία και ανταμείβοντας την εμπιστοσύνη των μετόχων. Στο επικαιροποιημένο στρατηγικό πλάνο προβλέπεται αύξηση του μερίσματος κάθε χρόνο, καθώς η επιχείρηση θα μεγαλώνει, με στόχο το μέρισμα να φτάσει στο 1 ευρώ ανά μετοχή το 2027.

Ο κ. Στάσσης ερωτηθείς χθες από τους αναλυτές αν σκοπεύει να προχωρήσει σε νέες εξαγορές μέσα στην επόμενη τριετία δήλωσε ότι δεν είναι προτεραιότητα, αφήνοντας όμως ανοικτό το περιθώριο εφόσον πρόκειται για την προσθήκη χαρτοφυλακίου αιολικής ενέργειας.

Από σήμερα μέχρι και το 2027, η ΔΕΗ θα αναπτύξει 6,3 GW ΑΠΕ στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027. Ήδη, πάνω από το 60% των έργων που θα προστεθούν είναι σε φάση κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή.

Για την υλοποίηση του υπόλοιπου 40% του στόχου, ο όμιλος έχει μία μεγάλη γκάμα έργων προς ανάπτυξη για να επιλέξει ποια θα προχωρήσουν ώστε να επιτευχθεί ο στόχος.

Ο κ. Στάσσης επαναβεβαίωσε χθες ότι το 2026 θα επιτευχθεί η πλήρης απολιγνιτοποίηση της παραγωγής στη χώρα, καθώς και οι τελευταίες μονάδες παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1,5GW, θα σταματήσουν τη λειτουργία τους. Σε ό,τι αφορά την Πτολεμαίδα 5, η διοίκηση της ΔΕΗ δήλωσε στους αναλυτές ότι θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της την επόμενη χρονιά, με επικρατέστερο σενάριο την μετατροπή της σε μονάδα φυσικού αερίου. Όπως ανέφερε θα εξεταστούν δυο εναλλακτικά σενάρια που είναι είτε η μετατροπής της σε μονάδα Συνδυασμένου Κύκλου (CCGΤ) με καύση φυσικού αερίου ή σε αιχμιακή μονάδα (peaker) με καύσιμο και πάλι το φυσικό αέριο. Οι μονάδες αυτές  λειτουργούν σε ώρες αιχμής για το ηλεκτρικό σύστημα και συνήθως πωλούν το ρεύμα που παράγεται εκείνες τις ώρες σε πολύ υψηλές τιμές. Οι μονάδες θα είναι από 2 έως 3 και θα εγκατασταθούν στη Ρουμανία με συνολική δυναμικότητα 300 ΜW.

Ο λιγνίτης υπήρξε για πολλά χρόνια η βασική κινητήριος δύναμη της παραγωγής ενέργειας της χώρας είπε ο επικεφαλής της επιχείρησης. Όμως, το αυξημένο κόστος λόγω φόρων ρύπων έχουν κάνει ουσιαστικά τη χρήση του απαγορευτική.

Τα στοιχεία του BloombergNEF (BNEF) του κορυφαίου παρόχου πρωτογενούς έρευνας και ανάλυσης για θέματα ενέργειας είναι χαρακτηριστικά. Το κόστος παραγωγής ενέργειας με καύσιμο το λιγνίτη αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια, έχοντας φτάσει πλέον να κοστίζει από 147 έως και 271 ευρώ για μία μεγαβατώρα.

Την ίδια ώρα, το κόστος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ μειώνεται συνεχώς, καθώς οι οικονομίες κλίμακας και νεότερες τεχνολογίες μειώνουν το κόστος.

Πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία του BNEF, η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη κοστίζει έως και τετραπλάσια από τα φωτοβολταϊκά ή τα αιολικά. Ο λόγος για τον οποίο ο λιγνίτης έχει γίνει πλέον ασύμφορος ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας είναι οι φόροι ρύπων σε συνδυασμό με την χαμηλή απόδοση (λόγω της χαμηλής θερμογόνου δύναμης/θερμαντικής ικανότητας).

Εκτός από την πλήρη απολιγνιτοποίηση, ο Όμιλος ΔΕΗ σκοπεύει να προχωρήσει και σε σημαντική μείωση της παραγωγής από μονάδες πετρελαίου, καθώς τα επόμενα χρόνια διάφορα νησιά, μεταξύ των οποίων και η Κρήτη, θα διασυνδεθούν με το σύστημα.

Διαβάστε ακόμη

Capital Economics: Ο Τραμπ, ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο ρόλος του φυσικού αερίου (γραφήματα)

Mε βλέψεις στο εξωτερικό οι ελληνικές τράπεζες – Μειώνονται οι στόχοι των MREL

Ένοπλες Δυνάμεις: 53 δισ. για εξοπλιστικά την επόμενη 12ετία – Ολες οι αλλαγές της νέας Δομής

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version