της Μαριάννας Τζάννε
Τη μεγάλη στρέβλωση που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ με τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, αναδεικνύουν τα στοιχεία για την ενέργεια που θα πρέπει να εκχωρήσει φέτος στους ανταγωνιστές της, στο πλαίσιο της μείωσης του μεριδίου της στην λιανική αγορά και της απελευθέρωσης της αγοράς.
Ανώτατο στέλεχος της Επιχείρησης παραδέχτηκε χθες σε δημοσιογράφους ότι η ΔΕΗ παράγει λιγότερη ενέργεια από εκείνη που είναι υποχρεωμένη να διαθέτει στους ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.
Εκτίμησε μάλιστα ότι για το 2019 οι δημοπρασίες ρεύματος θα αντιπροσωπεύουν το 115% της παραγωγής της επιχείρησης, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να προμηθευτεί επιπλέον ενέργεια από την αγορά για να καλύψει τις δημοπρατούμενες ποσότητες, επωμιζόμενη και το ανάλογο κόστος.
Η διοίκηση της ΔΕΗ έχει επισημάνει ότι πέρσι το κόστος των ΝΟΜΕ ανήλθε σε 230 εκ. ευρώ μεγαλώνοντας το εύρος των ζημιών για την εταιρεία.
Οι δημοπρασίες αποτέλεσαν την εναλλακτική λύση των δανειστών μετά την ακύρωση της πώλησης της μικρής ΔΕΗ, προκειμένου να περιορίσουν την παρουσία της στο λιγνίτη και να δώσουν χώρο στους ιδιώτες.
Ωστόσο για την Επιχείρηση έχουν αποδειχτεί ένα πολύ ακριβό σπορ που ενισχύουν τα όσα υποστήριξε χθες στέλεχος της εταιρείας, χωρίς μάλιστα να έχουν συμβάλλει στην αύξηση στην αγορά του μεριδίου των ιδιωτών προμηθευτών που υπολείπεται σε μεγάλο βαθμό από τις μνημονιακές υποχρεώσεις.
Αντιθέτως, για τους εναλλακτικούς παρόχους παραμένουν ένα ισχυρό εργαλείο για να προμηθεύονται φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια από την Οριακή Τιμή Συστήματος (χονδρεμπορική αγορά).
Ο διαγωνισμός για το λιγνίτη
Στο μεταξύ στα τυφλά κινείται επί του παρόντος, η διαδικασία της αποεπένδυση, καθώς στην Κομισιόν δεν φαίνεται να έχουν καταλήξει με ποιο μοντέλο θα προχωρήσει και πως ο διαγωνισμός, μετά το τελευταίο ναυάγιο.
Χθες, παράγοντες του ΥΠΕΝ δήλωναν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να μπουν σε ένα επόμενο διαγωνισμό τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και ότι δεν υπάρχει συμφωνία με τις Βρυξέλλες να αναλάβει η Κομισιόν την διεξαγωγή του διαγωνισμού σε περίπτωσης αποτυχίας.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ως πιθανότερο σενάριο, να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός με την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθούν οι όροι και θα αποσαφηνιστούν θέματα της προηγούμενης διαδικασίας που αποτέλεσαν κόκκινες γραμμές για τους επενδυτές (αποζημιώσεις ισχύος ΑΔΙ, ορυχείο της Αχλάδας κ.α).
Στο πλαίσιο αυτό, σε συνεργασία με την Κομισιόν διερευνώνται οι δυνατότητες να τροποποιηθεί η συμφωνία μετόχων ώστε να είναι ελκυστικότερη για τους επενδυτές, ενώ προχωρούν και οι επαφές με ιδιώτες, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία.
Σχετικά με την έξοδο της ΔΕΗ στις αγορές, η παρουσίαση σε επενδυτές στο Λονδίνο αναμένεται να γίνει τον Μάρτιο, αφού θα έχει οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός της επιχείρησης για το τρέχον έτος. Όσο για την αποπληρωμή του ομολόγου των 350 εκατ. ευρώ, το οποίο λήγει τον Μάιο, πηγές της ΔΕΗ ανέφεραν ότι είναι εξασφαλισμένη.