search icon

Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Στόχος για λειτουργική κερδοφορία €1,7 δισ. το 2024

Ιστορική επιστροφή σε μερισματική πολιτική - Ποιοι κλάδοι θα στηρίξουν τη μεγάλη ανάπτυξη της επιχείρησης - Επιασε το 70% του στόχου του 2026 στις ΑΠΕ - Τι είπε στους αναλυτές η διοίκηση Στάσση για λιανική, τηλεπικοινωνίες και Ρουμανία

Με την διανομή μερίσματος έπειτα από τα πέτρινα χρόνια της ύφεσης και της εξελισσόμενης χρεοκοπίας, συνοδεύονται τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023 για την ΔΕΗ που γυρνά οριστικά σελίδα και γιγαντώνεται σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που αναπτύσσεται.

Στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, χθες ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης επιβεβαίωσε τις μεγάλες προοπτικές για το 2024 με πρόβλεψη για επαναλαμβανόμενο EBITDA στα 1,7δισ.  ενώ αναμένονται και νέες πρωτοβουλίες επέκτασης και ανάπτυξης που θα ενισχύσουν περαιτέρω τα αποτελέσματα της εταιρείας.

Ο κ. Στάσσης επισήμανε ότι οι στόχοι της στρατηγικής της ΔΕΗ επιτυγχάνονται, τηρώντας τη δέσμευση για υγιή ισολογισμό και επιστροφή της αξίας στους μετόχους. Αποκορύφωμα αυτή της στρατηγικής είναι η διανομή μερίσματος στους μετόχους ύψους 25 λεπτών ανά μετοχή έπειτα από μία δεκαετία σκληρής και δύσκολης πορείας για την ΔΕΗ. Εκτίμησε μάλιστα ότι χάρη στις προοπτικές της Επιχείρησης, η μερισματική πολιτική της ΔΕΗ αναμένεται να είναι αυξημένη και τα επόμενα χρόνια, με  το ελληνικό δημόσιο να είναι από τους πρώτους που επωφελούνται από την ανάκαμψη της κερδοφορίας, αποκομίζοντας μέρισμα ύψους 35 εκατ. ευρώ.   

Επαναγορά μετοχών

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ υπογράμμισε στους αναλυτές ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, λέγοντας ότι στα σημερινά επίπεδα και με τις μεγάλες προοπτικές της Επιχείρησης, η τιμή της μετοχής είναι φθηνή. Αναφέρθηκε στην αυξημένη συμμετοχή των πράσινων EBITDA στην κερδοφορία της ΔΕΗ αλλά και στις νέες δραστηριότητες όπως η οπτική ίνα και η λιανική και στις δυνατότητες υπεραξιών που δίνει το καθετοποιημένο μοντέλο στην παραγωγή και την προμήθεια.

Όπως μάλιστα τόνισε χθες στους αναλυτές, η ΔΕΗ απέδειξε πέρσι ότι πετυχαίνει τους στόχους της ανεξάρτητα από την πορεία των τιμών χονδρεμπορικής, λέγοντας ότι όταν οι τιμές είναι πτωτικές η εταιρεία κερδίζει από την προμήθεια και όταν είναι ανοδικές από την παραγωγή.

Σήμερα, οι διαθέσιμες πιστωτικές γραμμές από τις τράπεζες ανέρχονται σε 2,8 δισ. ευρώ  και σε 2,6 δισ. η ρευστότητα της εταιρείας, κάτι που της επιτρέπει να χρηματοδοτεί την ανάπτυξή της υλοποιώντας σημαντικές επενδύσεις τη διετία 2024-2026.

Η διοίκηση της ΔΕΗ επανέλαβε χθες στους αναλυτές τον στόχο να γίνει ηγετικός παίκτης καθαρής ενέργειας, υποδομών και υπηρεσιών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αναφερόμενος μάλιστα στην εξαγορά της Εnel στην Ρουμανία ο κ. Στάσσης τόνισε ότι εξασφάλισε όφελος 200 εκ. ευρώ στην εταιρεία λόγω της ελκυστικής αποτίμησης που πέτυχε η ΔΕΗ στη συναλλαγή.

Διεύρυνση στις ΑΠΕ

Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ ανάπτυξης στις ΑΠΕ, καθώς πέρσι η εγκατεστημένη ισχύς της ανήλθε σε 4,6 GW και ήταν αυξημένη κατά 32%, έχοντας σε διάφορα στάδια ανάπτυξης ένα χαρτοφυλάκιο ισχύος 2,8 GW που αντιστοιχεί περίπου στο 70% της ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για το 2026.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία προχώρησε πέρσι σε σημαντικές συμμαχίες στον τομέα της καθαρής ενέργειας, όπως είναι η στρατηγική συμφωνία με την Intrakat για την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου ΑΠΕ ύψους 2,7 GW.

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ επιταχύνει και τους στόχους για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έχοντας εξασφαλίσει μέχρι σήμερα το 70% του στόχου για το 2026.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε χθες στους αναλυτές, πέρσι  η ΔΕΗ μείωσε περαιτέρω τις εκπομπές CO2 Scope 1 κατά 34% από 14,8 εκατ. τόνους το 2022 σε 9,7 εκατ. τόνους το 2023. Αυτές οι προσπάθειες αντικατοπτρίζονται και στη βαθμολογία της ΔΕΗ στο CDP, η οποία αυξήθηκε σε Β- το 2023, καταγράφοντας βελτίωση τεσσάρων βαθμίδων.

Πέρσι, οι συνολικές επενδύσεις της Επιχείρησης ανήλθαν σε 2,6 δισ., μαζί με την εξαγορά στην Ρουμανία, εντείνοντας τις επενδύσεις στις ΑΠΕ αλλά και στον τομέα της Διανομής.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπάνες» έως και 60.000 ευρώ για τους αυθαίρετους της παραλίας

Αλλάζουν όλα στην εφορία με κατάργηση εγγράφων, βιβλίων και παραδοσιακών ελέγχων

Fly Over: Το μπλόκο του ΣτΕ και οι αβεβαιότητες του μεγάλου έργου  

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version