Δύο περίπου μήνες έντονων διεργασιών χρειάστηκε η ΔΕΗ για να δημοσιοποιήσει αργά χθες το βράδυ, τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Enel S.p.A. για την απόκτηση όλων των συμμετοχών του ομίλου Enel στην Ρουμανία.
Η επίτευξη μιας συμφωνίας με τους Ιταλούς, θα δώσει στην επιχείρηση ένα μεγάλο εκτόπισμα στις αγορές των Βαλκανίων, που δεν θα περιοριστεί στον τομέα της πράσινης ενέργειας αλλά θα επεκταθεί και στην προμήθεια και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας με ισχυρή παρουσία στην αγορά.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2023, οι δύο πλευρές θα διαπραγματευθούν τα έγγραφα της συναλλαγής και η ΔΕΗ θα διεξάγει τον απαιτούμενο έλεγχο (due diligence). Με την ολοκλήρωση του ελέγχου αυτού, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ θα καθορίσει αν η Επιχείρηση θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά προς την Enel, με τις εξελίξεις να τοποθετούνται εντός της νέας χρονιάς.
Οι εξαγορές έργων ΑΠΕ στις αγορές των Βαλκανίων (Ρουμανία και Βουλγαρία) αποτελούν θεμελιώδη κανόνα της στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας, τον οποίο η διοίκηση της ΔΕΗ είχε ανακοινώσει πριν από δύο χρόνια.
Όμως η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της στην αγορά ενέργειας φαίνεται ότι φρέναραν για κάποιους μήνες τις διαδικασίες, οι οποίες επανέρχονται στο προσκήνιο με στρατηγικές κινήσεις της ΔΕΗ που θα διαφοροποιήσουν τα μεγέθη της διεθνούς πλέον παρουσίας του ομίλου.
Το γεωπολιτικό τοπίο επιδείνωσε την κατάσταση και στην γειτονική χώρα καθώς η Enel αναγκάστηκε να καλύψει τεράστιες ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τα ρυθμιστικά μέτρα της Ρουμανικής κυβέρνησης, εξέλιξη που έφερε την αποεπένδυση από τη Ρουμανία, η οποία ανακοινώθηκε επισήμως πριν ένα μήνα από την διοίκηση του Ιταλικού ομίλου.
Το Ρουμανικό utility με τους 2.800.000 πελάτες και τους 3.100 εργαζόμενους, διοίκησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης από το 2016 έως τα μέσα του 2019, γεγονός που έδωσε στην επιχείρηση ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην μάχη για την διεκδίκηση της εταιρείας, στην οποία φέρεται να συμμετείχαν και μεγάλα διεθνής funds.
H ENEL Romania, έχει αναπτύξει στην γειτονική χώρα δραστηριότητες αντίστοιχες με την ελληνική εταιρεία και ένα δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας που αποτελείται από 128.000 χιλιόμετρα. Στον τομέα της λιανικής διαθέτει επίσης 84 καταστήματα.
Η Εnel Romania διείσδυσε στην αγορά της γειτονικής χώρας το 2005 και μέχρι σήμερα έχει επενδύσει στον τομέα των ΑΠΕ 1 δισ. με την εγκατεστημένη ισχύ της εταιρείας να ανέρχεται σε 534MW, έχοντας υπό κατασκευή 170 MW.
Μάλιστα, πριν από περίπου έναν χρόνο η εταιρεία αγόρασε από την Μυτιληναίος δύο φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 90 MW.
H ENEL δραστηριοποιείται στη Ρουμανία στη λιανική αγορά μέσω των Enel Energie και Enel EnergieMuntenia, στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των E-Distributie Banat, E-Distributie Dobrogea και E-Distributie Muntenia και στην παραγωγή πράσινης ενέργειας μέσω της Enel Green Power Romania.
Διαβάστε ακόμη:
Ενεργειακή κρίση: Γιατί ο χειμώνας του 2023 μπορεί να είναι χειρότερος από το 2022 (πίνακες)