search icon

Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: «Σωσίβιο» σε τιτλοποίηση €1,5 δισ. ληξιπρόθεσμων χρεών με δύο SPV

Όλο το σχέδιο για το πώς θα αντλήσει ρευστότητα η εταιρεία μέσα από το «μαμούθ» χαρτοφυλάκιο χρεών συνολικού ύψους 2,4 δισ. ευρώ

Της Μαριάννας Τζάννε

Το σχέδιο τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ συνολικού ύψους άνω των 2,4 δισ. ευρώ θέτει σε εφαρμογή η διοίκηση της Επιχείρησης αρχής γενομένης από την διαχείριση χρεών ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Υπό το βάρος των μαμούθ ζημιών της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, για τις οποίες η διοίκηση δέχεται δριμεία κριτική από την αγορά αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η τιτλοποίηση έρχεται εφόσον πετύχει, να δώσει ανάσα ρευστότητας για να αντιμετωπίσει την τεράστια αιμορραγία από τους απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου, η τιτλοποίηση προσδιορίζεται μέσα στο καλοκαίρι και ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την πρόσληψη νομικού συμβούλου.

Το σχέδιο προβλέπει την σύσταση δύο εταιρειών ειδικού σκοπού (SPV) της ΔΕΗ, στις οποίες θα ενταχθούν στην μεν πρώτη ληξιπρόθεσμα χρέη 60 ημερών, στην δε δεύτερη από 90 ημέρες και πάνω. Επί του παρόντος δεν υπάρχει πρόνοια για τα χρέη διάρκειας από 60 έως 90 μέρες.

Και στις δύο εταιρείες θα ενσωματωθούν και πελάτες, οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει την ΔΕΗ και έχουν αφήσει φέσια (οι λεγόμενοι τελικοί πελάτες, ο αριθμός των οποίων έχει αυξηθεί που αντιπροσωπεύουν οφειλές άνω των 800 εκ. ευρώ).

Για τις ανάγκες του έργου της τιτλοποίησης θα εκδοθούν   ομόλογα με αξία τις απαιτήσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία θα συντονίσουν εξειδικευμένοι οίκοι που ασχολούνται με θέματα τιτλοποίησης όπως είναι η Deutsche Bank και η Finacity. Οι όροι της έκδοσης θα είναι διαφορετικοί μεταξύ των δύο SPV και αυτοί έχουν να κάνουν με την δυσκολία του κάθε χαρτοφυλακίου.

Όπως δήλωσε χθες η διοίκηση της ΔΕΗ στο βαθμό που εισπράττει η εταιρεία θα αποπληρώνει όσους έχουν επενδύσει στα ομόλογα. Μελετάται και το ενδεχόμενο όσες οφειλές αποπληρώνονται να αντικαθίστανται με άλλες.

Η ΔΕΗ εκτιμά ότι σε πρώτη φάση μπορεί να εισπράξει περί το  20% έως 25% των οφειλών του 1,5 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 300 με 375 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα, η Επιχείρηση ετοιμάζεται να ανανεώσει για λίγους μήνες (δύο ή τρεις) τη σύμβαση με την Qualco, την εταιρεία είσπραξης οφειλών με την οποία έχει συμβληθεί από τον Φθινόπωρο του 2017. Μέχρι σήμερα η εταιρεία εμφανίζεται να έχει εισπράξει περί τα 350 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να διευκρινίζεται πόσα από τα επίμαχα χρέη είναι σε μετρητά και πόσα είναι οφειλές που έχουν μπει σε ρύθμιση.
 
Αισιόδοξος για τον λιγνίτη
 
Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό για το λιγνίτη, ο κ. Παναγιωτάκης πέταξε χθες το μπαλάκι στους επενδυτές λέγοντας ότι η ΔΕΗ έχει κάνει ότι περνούσε από το χέρι της και σε χρόνο ρεκόρ, για να γυρίσει σε θετική τροχιά τις προς πώληση λιγνιτικές εταιρείες σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.

Όπως είπε, τώρα περιμένει να δει τι στάση θα κρατήσουν οι επενδυτές, στους οποίους έδωσε 20 μέρες παράταση για να μελετήσουν όλα τα στοιχεία και να προχωρήσει ο διαγωνισμός στην επόμενη φάση που είναι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Τα μηνύματα πάντως που στέλνουν τα στρατόπεδα των διεκδικητών μόνο αισιοδοξία δεν γεννούν. Χθες ο κ. Παναγιωτάκης δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο περίπου 10 ημερών για να προχωρήσουν οι ενδιαφερόμενοι σε συμπράξεις. Μάλιστα ανέφερε ότι ήδη ένα ισχυρό σχήμα βρίσκεται στα σκαριά για να ενώσει τις δυνάμεις του και αυτό είναι η Μυτιληναίος με την ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ του ομίλου Στασινόπουλου. Αρμόδιες πάντως πηγές έλεγαν χθες ότι για την σύμπραξη αυτή υπάρχουν ενστάσεις καθώς η μονάδα της Μελίτη στην Φλώρινα για την οποία υπάρχει ενδιαφέρον δεν είναι ικανή να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες και των δύο ομίλων.

Αδιευκρίνιστη παραμένει επίσης η στάση των υπόλοιπων μνηστήρων με τις φήμες να θέλουν ήδη εκτός διαγωνισμού τους Τσέχους και προβληματισμένους και τους Κινέζους. Τα μηνύματα επομένως που έρχονται δεν είναι θετικά και οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες, χωρίς να υπάρχουν μεγάλες προοπτικές αισιοδοξίας.

Exit mobile version