Περίπου ένα δίμηνο υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί η ΔΕΗ για να ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το πλαίσιο λειτουργίας της ως εταιρείας εισηγμένης στο χρηματιστήριο για να ορίσει νέα διοίκηση.
Τουλάχιστον αυτό διαμηνύουν ανώτατα στελέχη της επιχείρησης μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση χθες του κ. Μανόλη Παναγιωτάκη, μία μέρα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης και αφού προηγήθηκε δίωρη συνάντηση με το νέο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Στο ραντεβού παρουσιάστηκαν από την διοίκηση της ΔΕΗ οι προτεραιότητες που η ίδια θέτει απαραίτητες για να γυρίσει σελίδα η εταιρεία και να βγει από την οικονομική ασφυξία και αναλυτικά όλα τα οικονομικά δεδομένα.
Παρά το γεγονός ότι χθες κυκλοφόρησαν πληροφορίες ότι ο κ. Παναγιωτάκης υπέβαλε την παραίτησή του όταν η πολιτική ηγεσία αποκάλυψε μέρος του σχεδιασμού της για την διάσωση της ΔΕΗ (μεταξύ άλλων και την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων) ο ίδιος αλλά και συνεργάτες του κ. Χατζηδάκη δεν το επιβεβαίωναν.
Τη σκυτάλη τώρα θα πρέπει να πάρει το Υπερταμείο που είναι ο κύριος μέτοχος της ΔΕΗ μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ για να ξεκινήσει η επιλογή της νέας διοίκησης που είναι σαφές ότι θα έχει το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης.
Αφού εγκριθεί η παραίτηση Παναγιωτάκη από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, στην συνέχεια θα πρέπει να συγκληθεί έκτακτη γενική εντός 22 ημερών, η οποία θα αποφασίσει για την νέα διοίκηση που στην συνέχεια θα επικυρωθεί και από την βουλή.
Η παραίτηση Παναγιωτάκη φουντώνει την μάχη της διαδοχής η οποία ήδη έχει ξεκινήσει αλλά με τις δυσκολίες που συναντά ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα κυρίως λόγω της αρνητικής θέσης της επιχείρησης, η οποία βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης αλλά και των χαμηλών οικονομικών απολαβών που την συνοδεύουν που λειτουργούν αποτρεπτικά στην εξεύρεση ενός μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα.
Έχει περάσει ακριβώς ένας χρόνος από τότε που το Υπερταμείο ανανέωσε για μία τριετία την θητεία του νυν προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην ΔΕΗ (ως το 2021) ωστόσο η παραμονή Παναγιωτάκη στο τιμόνι της ΔΕΗ ήταν ειλημμένη απόφαση από την νέα διακυβέρνηση, να τερματίσει.
Προεκλογικά πέρα από τα πυρά που η ΝΔ είχε εξαπολύσει στο ΣΥΡΙΖΑ για την δεινή οικονομική θέση της εταιρείας είχε επιρρίψει ευθύνες και στον κ. Παναγιωτάκη, θεωρώντας ότι του αναλογεί μεγάλο μερίδιο για την κατάσταση που έχει περιέλθει η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μάλιστα δηλώσει ότι θα αναζητηθούν ευθύνες τόσο από την διοίκηση όσο και από το Υπερταμείο.
Xθες πάντως και οι δύο πλευρές έστελναν μηνύματα συναίνεσης δίνοντας προτεραιότητα στην ομαλή μετάβαση της εταιρείας στις ριζικές αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί και οι οποίες αναμένεται να εξειδικευτούν από την νέα πολιτική ηγεσία στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.
Την προσπάθεια να μην διαταραχθεί η λειτουργία της εταιρείας αποτύπωσε τόσο η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο, στην οποία αναφερόταν η παραμονή στο τιμόνι της ΔΕΗ του κ. Παναγιωτάκη για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της αντικατάστασής του όσο και η χθεσινοβραδινή επιστολή που έστειλε προς τους εργαζόμενους ο κ. Παναγιωτάκης. Με την επιστολή αυτή ο κ. Παναγιωτάκης εκφράζει την βούλησή του να συνεχίσει να ασκεί καθήκοντα στην διοίκηση για να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας, καλώντας και τους εργαζόμενους να συνεχίσουν να ασκούν με ζήλο τα καθήκοντά τους.