search icon

Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Σαρώνει «πράσινα» μεγαβάτ σε Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη με συμμάχους τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της χώρας

Γιατί η επιχείρηση αγοράζει το 20% της μονάδας φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η συμμαχία με Κοπελούζο που αποκτά το 1,5% των μετοχών της ΔΕΗ, και οι επίμονες κινήσεις στις ΑΠΕ με «χτίσιμο» αιολικού χαρτοφυλακίου

Με στρατηγικές συμμαχίες στην Ελλάδα αλλά και στην αγορά της ΝΑ Ευρώπης συνεχίζει να χτίζει το χαρτοφυλάκιό της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η ΔΕΗ, «σαρώνοντας» πράσινα μεγαβάτ σε νέα έργα που αυξάνουν τη δυναμική της στην αιολική ενέργεια.

Η περαιτέρω ενίσχυση του αιολικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, καθώς σπάει το «σερί» εξαγορών κυρίως σε φωτοβολταϊκά.

Με τη χθεσινή συμφωνία που ανακοίνωσε η ΔΕΗ για την εξαγορά έτοιμων και σε λειτουργία έργων 66,6 MW και υπό ανάπτυξη 1,7 GW από τους ομίλους Σαμαρά και Κοπελούζο, με έργα κυρίως αιολικής ενέργειας η ΔΕΗ, διαφοροποιεί το πορτοφόλιό της στις ΑΠΕ, ενισχύοντας το μερίδιο των αιολικών στο παραγωγικό της μείγμα που είναι το ζητούμενο.

Η διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος τόσο τεχνολογικά (αιολικά, Φ/Β, υδροηλεκτρικά) όσο και γεωγραφικά (Ελλάδα, ΝΑ Ευρώπη), θα επιτρέψει στην Επιχείρηση να αντιμετωπίσει και τις προκλήσεις της αγοράς που προκαλεί η στοχαστικότητα των ΑΠΕ, δημιουργώντας ένα Βαλκανικό διάδρομο που θα στηρίξει την διασυνοριακή μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας σε 24ωρη βάση και θα περιορίσει τα ρίσκα της ηλιακής ενέργειας.

Εξαγωγές ενέργειας

Συγχρόνως η ΔΕΗ μεγαλώνει το εκτόπισμα της και στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο, εξασφαλίζοντας καταστατική πλειοψηφία στην μονάδα φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης ισχύος 840 MW (71% από 51%), την οποία θα αναπτύξει σε  συνεργασία με την ΔΕΠΑ Εμπορίας μετά την απόκτηση ποσοστού 20% που κατείχε στην εταιρεία η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου. Η νέα κίνηση της ΔΕΗ επιταχύνει τον ενεργειακό μετασχηματισμό του ομίλου της, ο οποίος περιλαμβάνει τη σταδιακή απομάκρυνση από το λιγνίτη αλλά και δυναμώνει τον εξαγωγικό χαρακτήρα της Επιχείρησης καθώς ο σταθμός θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο και στην εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα προς Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία και κατ’ επέκταση, προς Σερβία.

Μετοχές της ΔΕΗ αποκτά ο Κοπελούζος

Η τρέχουσα συμφωνία της Επιχείρησης στις ΑΠΕ διαφοροποιείται σε σχέση με τις αντίστοιχες προηγούμενες συμμαχίες καθώς η ΔΕΗ εξαγοράζει σε συμφέρουσα τιμή τα εν λειτουργία έργα (το EV/EBITDA 7,2x είναι σημαντικά χαμηλότερο από αντίστοιχες πρόσφατες συμφωνίες). Επιπλέον, ο Όμιλος ΔΕΗ προβλέπεται να προσφέρει ως αντίτιμο συνδυασμό μετρητών και ιδίων μετοχών, και συγκεκριμένα, 106 εκατ. σε μετρητά και 70 εκατ. σε ίδιες μετοχές,  κάτι που σημαίνει ότι δεν επηρεάζονται τα ταμειακά διαθέσιμα για όλο το ποσό της εξαγοράς, ενώ παράλληλα αποτελεί και ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης του Ομίλου Κοπελούζου στη μετοχή της ΔΕΗ, που αποκτά το 1,5% των μετοχών της ΔΕΗ.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Επιχείρησης για ένταξη και νέων έργων στο χαρτοφυλάκιό της, αποτελεί τη συνέχιση ενός διευρυμένου πλαισίου στρατηγικών συνεργασιών με κορυφαίους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ έχει ανακοινώσει την ανάπτυξη 16 φωτοβολταϊκών πάρκων  συνολικής αδειοδοτημένης ισχύος 1,6 GW, που αναπτύσσονται σε συνεργασία με τη Motor Oil. Επίσης έχει συνάψει συμφωνία με την Metlen Energy and Metals για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων έως 2.000 MW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία, τα οποία θα αποκτώνται σταδιακά από τη ΔΕΗ όταν ολοκληρώνεται η σύνδεσή τους με τα ηλεκτρικά δίκτυα της κάθε χώρας.

Προ λίγων μηνών επισφραγίστηκε και η συμφωνία με την Intrakat, η οποία περιλαμβάνει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο 75 αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων υπό ανάπτυξη συνολικής ισχύος 1,6GW.

Διπλασιασμός χαρτοφυλακίου το 2026

Σύμφωνα με το business plan της ΔΕΗ, η τρέχουσα τριετία είναι η τριετία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή. Το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του Ομίλου θα διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα και θα φτάσει τα 8,9GW.

Το ίδιο διάστημα, οι ΑΠΕ θα αποτελούν το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος του Ομίλου ΔΕΗ, μέσα από επενδύσεις και συνεργασίες σε Ελλάδα και Ρουμανία αλλά και άλλες περιοχές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ΔΕΗ θα αυξηθεί το 2026 στα 13,1GW από 10,7GW σήμερα, παρά τη σταδιακή απόσυρση μονάδων με καύσιμο το λιγνίτη, το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο συνολικής ισχύος  2,8GW.

Η στρατηγική απόφαση για απολιγνιτοποίηση προχωράει και μέχρι το τέλος του 2026 θα έχουν αποσυρθεί όλες οι μονάδες λιγνίτη. Έτσι, το 2026 ο Όμιλος ΔΕΗ θα έχει 75% χαμηλότερες εκπομπές CO2 σε σχέση με το 2019.

Στο τέλος πρώτου εξαμήνου 2024, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διέθετε περίπου 3,3 GW Ανανεώσιμων Πηγών ενέργειας στο στάδιο «Υπό κατασκευή» ή «Έτοιμο προς κατασκευή», το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 80% των 4GW που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου των 5,5 GW που έχει τεθεί για το 2026 στο Capital Markets Day, τον Ιανουάριο.

Διαβάστε ακόμη:

Νέα «χρυσά» ελληνικά deals με διαθέσιμα κεφάλαια άνω του 1,5 δισ. ευρώ

60 δόσεις, από 50 ευρώ το μήνα και… στον εξωδικαστικό τα χρέη προς τους δήμους

«Κτήμα Βασιλείου»: Προς νέο σφυρί, αλλά με ανατροπή στην τιμή για το γνωστό οινοποιείο της Νεμέας (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα 

Exit mobile version