της Μαριάννας Τζάννε
Από τον περασμένο Δεκέμβριο δύο πράγματα δήλωνε με κατηγορηματικό τρόπο ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης. Το πρώτο, ήταν ότι η Επιχείρηση σχεδιάζει στις αρχές του α΄τριμήνου να βγει στις αγορές για την έκδοση νέου ομολογιακού ύψους περί τα 300-500 εκατ. ευρώ και το δεύτερο ότι αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς αναθεώρηση τιμολογίων, προκειμένου να επιτευχθεί βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας.
Δυόμιση μήνες μετά και τα δύο αυτά αναγκαία βήματα για την ταμειακή ενίσχυση της ΔΕΗ έχουν «παγώσει», με τον κ. Παναγιωτάκη να δηλώνει την προηγούμενη εβδομάδα ότι αυξήσεις δεν μπορούν να γίνουν.
Ως αντάλλαγμα στις πιεστικές ανάγκες της εταιρείας για την αποπληρωμή του παλιού ομολογιακού της δανείου ύψους 500 εκ. ευρώ που λήγει τον προσεχή Μαίο (έχουν ήδη προπληρωθεί στους ομολογιούχους 150 εκατ. ευρώ) εμφανίζεται κρατική χρηματοδότηση ύψους 550 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως αποκάλυψε τις προηγούμενες μέρες ο κ. Παναγιωτάκης στους δημοσιογράφους, απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που η ΔΕΗ θα αντιμετωπίσει τις αυξημένες δανειακές υποχρεώσεις της, υπάρχει συμφωνία με το υπουργείο Οικονομικών να καταβληθούν εντός των ημερών 550 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν έναντι της ετήσιας κατανάλωσης που έχει το δημόσιο στο ρεύμα. Με τον τρόπο αυτό που έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια για να ξελασπώνει το δημόσιο, την Επιχείρηση, η ΔΕΗ καταφέρνει να εισπράττει κρατικό χρήμα, παρέχοντας έκπτωση για το ρεύμα που της προπληρώνει η δημόσια διοίκηση.
Ο κ. Παναγιωτάκης μάλιστα έκανε στροφή 180 μοιρών λέγοντας ότι δεν ζητά πλέον αύξηση τιμολογίων και ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι αύξησης των εσόδων που μελετώνται, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Εμφανίστηκε μάλιστα σίγουρος για την γραμμή χρηματοδότησης ύψους 200 εκατ. ευρώ που έχει με τις συστημικές τράπεζες, κόντρα στις πληροφορίες που μιλούν για σοβαρά εμπόδια των τραπεζών στη χρηματοδότηση αυτή.
O προβληματισμός μεγαλώνει καθώς είναι αβέβαιο τι ποσό από τις κρατικές ενισχύσεις που θα λάβει η εταιρεία, θα μείνει τελικά στα ταμεία της και το αν αυτό επαρκεί για να κλείσει τις «τρύπες», αφού η ΔΕΗ πέρα από τις τρέχουσες ανάγκες, έχει να διαχειριστεί –μεταξύ άλλων -και το τεράστιο κόστος των ρύπων, το οποίο έχει εκτιναχθεί και πάλι στα 23 ευρώ ενώ είχε φτάσει το προηγούμενο διάστημα κάτω από τα 20 ευρώ.
Πέρσι η διοίκηση της ΔΕΗ είχε ανακοινώσει συμφωνία με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του υπόλοιπου του κοινοπρακτικού δανείου ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που λήγει τον Απρίλιο καθώς και νέα γραμμή χρηματοδότησης ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί εφόσον κριθεί αναγκαίο. Μάλιστα στα τέλη τα προηγούμενου έτους η S&P, προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ ως αποτέλεσμα της αναχρηματοδότησης του υφιστάμενου δανεισμού της, των οικονομικών προοπτικών της χώρας και της βελτίωσης της εισπραξιμότητας.
Υπενθυμίζεται ότι το καθαρό χρέος στο εννεάμηνο του 2018 της Επιχείρησης ήταν 3.674,2 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 283 εκατ. σε σχέση με το 2017.