Της Μαριάννας Τζάννε
Ένα βήμα πριν το ναυάγιο, έφτασε χθες η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τον λιγνίτη, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να δώσει νέα παράταση στο διαγωνισμό μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους για τους επενδυτές, την συμφωνία για την πώληση των δύο λιγνιτικών επιχειρήσεων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.
Η υποβολή δεσμευτικών προσφορών ήταν προγραμματισμένη για σήμερα. Ωστόσο κρίθηκε επιβεβλημένο να δοθεί περισσότερος χρόνος, πριν κυβέρνηση και ΔΕΗ αναγκαστούν να προχωρήσουν στην λήψη άλλων αναγκαστικών μέτρων. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα, τα μηνύματα που έστελναν τα φαβορί του διαγωνισμού, δεν άφηναν καμία ελπίδα για αίσιο τέλος στη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία σέρνεται από τον περασμένο Οκτώβριο με αλλεπάλληλες παρατάσεις.
Ο ένας μετά τον άλλο, οι ενδιαφερόμενοι δήλωναν αποφασισμένοι εφόσον τηρηθεί η σημερινή καταληκτική ημερομηνία, να μην συμμετάσχουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, κρίνοντας αβέβαιη την βιωσιμότητα των μονάδων με τους όρους που προβλέπει η σύμβαση αγοραπωλησίας της ΔΕΗ.
Επενδυτές όπως οι Κινέζοι και ο όμιλος Κοπελούζου εμφανίζονταν απρόθυμοι να υποβάλλουν προσφορά, αμφισβητώντας οποιαδήποτε πρόοδο σχετικά με την τροφοδοσία της Μελίτης αλλά και τα στοιχεία περί κερδοφορίας των μονάδων που έχει ανακοινώσει η ΔΕΗ.
Το ίδιο και οι Τσέχοι, οι οποίοι επιμένουν στην υιοθέτηση μέτρων που έχει απορρίψει η ΔΕΗ (π,χ μηχανισμό επιμερισμού ζημιών-κερδών) αλλά και η εταιρεία Μυτιληναίος, η οποία έχει κρατήσει σαφείς αποστάσεις από το όλο εγχείρημα.
Οι επενδυτές, αναρωτιούνται με ποιο “μαγικό” τρόπο, οι ζημιές στο πρώτο επτάμηνο του 2018 (Ιανουάριος-Ιούλιος) που όπως αναφέρουν, για την Μελίτη ήταν 14,3 εκ. ευρώ και για την Μεγαλόπολη 21,8 εκ. ευρώ, έχουν μετατραπεί σε κερδοφορία. «Πως μπορούμε να υποβάλλουμε προσφορά με ένα έγγραφο που αποτυπώνει κάποια νούμερα για τις λιγνιτικές μονάδες, χωρίς να έχουμε το χρόνο να τα αξιολογήσουμε και να τα ελέγξουμε», παρατηρούσε στέλεχος της αγοράς που παρακολουθεί από πολύ κοντά τον διαγωνισμό.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η διοίκηση της ΔΕΗ επικαλέστηκε έγγραφο της Deloitte, βάσει του οποίου η μεν Μελίτη είχε περιορίσει τις ζημιές στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, στις 900.000 ευρώ, από ζημίες 5 εκ. ευρώ ενώ η Μεγαλόπολη εμφάνιζε μηδενικά κέρδη έναντι ζημιών 3 εκ. ευρώ.
Στους πρόσθετους λόγους που οι υποψήφιοι εμφανίζονταν αρνητικοί ως προς την πορεία του διαγωνισμού είναι το θολό τοπίο με τα λιγνιτικά ΑΔΙ αλλά και με την τροφοδοσία της μονάδας της Φλώρινας. Φαίνεται ότι η έναρξη της διαπραγμάτευσης που επικαλέστηκε πρόσφατα ο κ. Μανόλης Παναγιωτάκης με τον ιδιώτη που διαχειρίζεται το ορυχείο της Αχλάδας, προκειμένου να περιοριστεί το κόστος του λιγνίτη (από τα 23 ευρώ τον τόνο στα 18 ευρώ) δεν έχει αποδώσει καρπούς. Αντιθέτως, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, την περασμένη Παρασκευή ανέβηκε στο VDR του διαγωνισμού έγγραφο, με το οποίο διατυπώνεται απαίτηση 5 εκατ. ευρώ από την Μελίτη. Όπως τονίζουν, η σύμβαση με το ορυχείο περιλαμβάνει επίσης όρο για 5ετή παράταση της σύμβασης που επίσης καταγράφεται στα αρνητικά σημεία του διαγωνισμού.
Η νέα παράταση για την αποεπένδυση του λιγνίτη, συμπίπτει με το προγραμματισμένο για αύριο ραντεβού Σταθάκη με υψηλόβαθμα στελέχη των θεσμών και είναι αβέβαιο εάν θα λύσει τελικά το γόρδιο δεσμό του διαγωνισμού.
Κατά την συνάντηση, η πορεία του διαγωνισμού αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ενεργειακή ατζέντα με τους θεσμούς, ειδικά σε μια περίοδο που η θέση της ΔΕΗ στην αγορά παραμένει πολύ ισχυρή και το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας αποτελεί μία από τις κυριότερες μνημονιακές υποχρεώσεις. Όμως το υπουργείο θα πρέπει -αν δεν το έχει κάνει ήδη- να επεξεργαστεί plan Β στο ενδεχόμενο μιας αποτυχημένης προσπάθειας του διαγωνισμού, που αποδεικνύεται μεγάλο αγκάθι και για την κυβέρνηση αλλά και για την ΔΕΗ.