της Μαριάννας Τζάννε
Τον πάτο του βαρελιού παρά την έκτακτη ενίσχυση με κέρδη ύψους 172,2 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΑΔΜΗΕ, έπιασαν το α΄ εξάμηνο του έτους τα καθαρά κέρδη της ΔΕΗ, εμφανίζοντας πορεία δυσανάλογη της θέσης της στην αγορά που παραμένει δεσπόζουσα. Σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις, τα κέρδη υποχώρησαν στα 14,4 εκατ. ευρώ καταγράφοντας μείωση κατά 74,8% σε σχέση με πέρσι ενώ μειωμένος κατά 6,8% εμφανίστηκε και ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης που διαμορφώθηκε σε 2,48 δισ. ευρώ. Θετικότερα είναι τα μηνύματα στην εισπραξιμότητα της ΔΕΗ, η οποία εμφανίζει σημάδια βελτίωσης.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Μανώλη Παναγιωτάκη, οι εισπράξεις 7μήνου υπολείπονταν μόλις 1,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2016, όταν το μερίδιο της επιχείρησης στην αγορά ήταν περίπου 6% μεγαλύτερο και παράλληλα δεν υπήρχε η έκπτωση συνέπειας κατά 15%.
«Παρά ταύτα το πρόβλημα παραμένει και χρειάζεται περισσότερο δραστική αντιμετώπιση. Τις προσεχείς ημέρες θα προσληφθεί ο εξειδικευμένος σύμβουλος, με κάποια καθυστέρηση έναντι των αρχικών χρονικών προβλέψεων λόγω της εξ αντικειμένου σύνθετης διαδικασίας επιλογής», ανέφερε χθες.
Ενδιαφέρουν παρουσιάζουν οι απόψεις του επικεφαλής της ΔΕΗ σε ό,τι αφορά την πορεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως παραδέχεται, η αγορά εμφανίζει στασιμότητα το τελευταίο τρίμηνο και παρατηρεί ότι οι επισφάλειες έχουν γίνει ορατές και στους ιδιώτες προμηθευτές, «παρά το γεγονός ότι είχαν την ευθύνη της επιλογής της πελατείας τους».
Ο κ. Παναγιωτάκης επιβεβαιώνει την απόφαση της ΔΕΗ να καταφύγει σε διαιτησία για τις διαφωνίες που υπάρχουν με την ΡΑΕ αναφορικά με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) από προηγούμενα χρόνια (μετά το 2011), τονίζοντας ότι τα 360 εκ. ευρώ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Τα αποτελέσματα εξαμήνου της ΔΕΗ επηρέασαν τρεις κυρίως παράγοντες: η επιβολή του τέλους ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που επιβλήθηκε με απόφαση της κυβέρνησης στα τέλη του 2016 σε όλους τους προμηθευτές ρεύματος για να μη μετακυλιστεί το έλλειμμα των ΑΠΕ στους καταναλωτές. Στους αρνητικούς παράγοντες προστίθενται οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) που η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι κλείνουν με τιμές κάτω του κόστους αλλά και το αυξημένο ενεργειακό κόστος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Η μείωση του μεριδίου της στην αγορά έστω και με αργό ρυθμό, η παροχή έκπτωσης συνέπειας 15% στους λογαριασμούς και η αύξηση του συντελεστή για τις ρευματοκλοπές επέδρασαν καθοριστικά στην επιβράδυνση του κύκλου εργασιών.
Σύμφωνα με την ΔΕΗ, εάν δεν υπήρχαν οι επιβαρύνσεις από ΕΛΑΠΕ και ΝΟΜΕ, το EBITDA του β’ τριμήνου 2017 θα ήταν 239 εκατ. ευρώ (αύξηση 25,6%) και το περιθώριο EBITDA θα ήταν αυξημένο κατά 21,4%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το α΄ εξάμηνο, παρατηρήθηκε μείωση του καθαρού χρέους της ΔΕΗ κατά 519 εκατ. ευρώ καθώς και 83 εκατ. ευρώ του ύψους των οφειλών προς τους πιστωτές. Ωστόσο, τα ληξιπρόθεσμα χρέη παραμένουν σε δυσθεώρητα επίπεδα, με τις συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές να διαμορφώνονται σε 676 εκατ. ευρώ.