Δεν σταματά να εκπλήσσει η διοίκηση της ΔΕΗ με τις νέες της δραστηριότητες αφού όπως δήλωσε χθες στους αναλυτές ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης, μετά την Κωτσόβολος και τις τηλεπικοινωνίες, σειρά για νέες μπίζνες παίρνουν τα Data Centers και ο τομέας των υποδομών Τεχνητής Νοημοσύνης (AI as a serrvice).
Οι νέοι τομείς θα αξιοποιηθούν τόσο από την ΔΕΗ, η οποία μπορεί να υποστηρίξει και τον ενεργοβόρο χαρακτήρα των Data Centers αλλά και να εκμεταλλευτεί τις δικές της εκτάσεις για να αναπτύξει τις νέες δραστηριότητες όσο και για παροχή υπηρεσιών σε τρίτους.
Όπως ανακοίνωσε χθες κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου της ΔΕΗ ο κ. Στάσσης σε περισσότερους από 80 αναλυτές, η Επιχείρηση θα προτείνει στην προσεχή γενική συνέλευση που είναι προγραμματισμένη τον Ιούνιο την συνέχιση του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών με στόχο από το 5,6% του μετοχικού κεφαλαίου που ήταν το παρόν πρόγραμμα να φτάσει σε μία διετία το 10%. Οι μετοχές αυτές θα διατεθούν κατά το 1/3 σε στρατηγικές συνεργασίες και εξαγορές, κατά το 1/3 σε stock option σε στελέχη του ΔΣ και κατά το 1/3 θα ακυρωθούν αυξάνοντας την αξία της μετοχής.
Υψηλή κερδοφορία
Η ΔΕΗ παρουσίασε αυξημένη κερδοφορία στο τρίμηνο με τα επαναλαμβανόμενα EBITDA να διαμορφώνονται στα 459 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 64% και καθαρά κέρδη 86 εκατ. ευρώ από 51 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα, λόγω της αυξημένης συνεισφοράς των δραστηριοτήτων της Διανομής, της βελτίωσης της κερδοφορίας των δραστηριοτήτων της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και της προσθήκης των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία, οι οποίες συνέβαλαν κατά 17% στο EBITDA. Για φέτος η διοίκηση της εταιρείας αναβαθμίζει προς τα πάνω τον στόχο για επαναλαμβανόμενο EBITDA στα 1,8 δισ. παρά την συνεχιζόμενη μεταβλητότητα στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.
Παράλληλα ενισχυμένο εμφανίζεται το cash flow της Επιχείρησης που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των εισπράξεων από οφειλές, την μείωση της δαπάνης δικαιωμάτων ρύπων (CO2) και τα έσοδα από hedging.
Τα 20 GW στις ΑΠΕ
Ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αποτελεί τον πυρήνα του αναπτυξιακού σχεδιασμού της εταιρείας συνεχίζει την στρατηγική της γεωγραφικής εξάπλωσης με το pipeline των έργων της ΔΕΗ να φτάνει τα 20 GW. Από αυτά το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας το οποίο αναπτύσσεται με οργανικό τρόπο ανέρχεται σε 11,3 GW και εκτοξεύεται μέσω συνεργασιών με RWE, Intrakat, Motor Oil και Mytilineos. Στο τέλος Μαρτίου η εγκατεστημένη ισχύς σε ΑΠΕ ανερχόταν σε 4,7 GW, με τα έργα σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή να είναι στα 2,8 GW, μέγεθος που αντιστοιχεί περίπου στο 70% της ισχύος που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου για το 2026.
O κ. Στάσσης μίλησε χθες για ανάπτυξη στις ΑΠΕ σε διαφορετικές χώρες και με διαφορετικές συνεργασίες, αναλύοντας και τον πυρήνα της συμφωνίας με την Μυτιληναίος. Όπως είπε, η συμφωνία προβλέπει ότι η ΔΕΗ, θα αποκτά πάρκα εφόσον πληρούνται οι όροι της σύμβασης που προβλέπει ότι θα παραλαμβάνει ολοκληρωμένα και ηλεκτρισμένα έργα. Σημείωσε δε ότι η απόδοση (IRR) των έργων αυτών υπολογίζεται σε 9%.
Ο κ. Στάσσης τόνισε ότι η ΔΕΗ γίνεται ένας clean powertech player στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, συνδυάζοντας την ενέργεια με την τεχνολογία μέσα σε έξι βήματα. Ενσωματώνοντας τις δραστηριότητες της Ρουμανίας, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες στις τηλεπικοινωνίες και την οπτική ίνα, υλοποιώντας τα σχέδια στην λιανική μέσω της Κωτσόβολος, με την ανάπτυξη στις ΑΠΕ και την επέκταση στα data center και το AI. Για τα data centers, η ΔΕΗ εξετάζει συνεργασίες με εταιρείες του χώρου, όπως και στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης για να παρέχει το ΑΙ as a service.
Στις τηλεπικοινωνίες το δίκτυο FTTH θα υποστηρίζει 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στα τέλη του 2024 και 1,7 εκατ. το 2025. Στα τέλη Μαρτίου, το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της ΔΕΗ είχε φτάσει σε 185.000 νοικοκυριά στην Αττική. Όπως αναφέρθηκε εντός του έτους προβλέπεται να ξεκινήσει και η κατασκευή του τηλεπικοινωνιακού καλωδίου διασύνδεσης με την Σαουδική Αραβία.
Διαβάστε ακόμη
Ενοίκιο δυο και τρεις φορές επάνω ζητάει το Δημόσιο για τις παραλίες σε Μύκονο, Πάρο και Σαντορίνη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ