Η βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα από την επίτευξη μηδενικού καθαρού αποτυπώματος άνθρακα (Net Zero), παράλληλα με την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας και την προστασία και διατήρηση των φυσικών πόρων. Η απολιγνιτοποίηση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση για να επιτευχθούν περιβαλλοντικοί – και όχι μόνο – στόχοι που θα δημιουργήσουν αξία για την κοινωνία και την οικονομία.

Πρόσφατα, στο ορυχείο εξόρυξης λιγνίτη στο Αμύνταιο, ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποξήλωσης αποθέτη, ενός από τα μηχανήματα που τα τελευταία 30 χρόνια διακινούσε άγονα υλικά του λιγνιτωρυχείου και είχε συνδέσει άρρηκτα την λειτουργία του με την εξόρυξη λιγνίτη.

Το συγκεκριμένο μηχάνημα αποτελεί το πρώτο από μία σειρά εκσκαφέων και αποθετών του ορυχείου, τα οποία αναμένεται να αποξηλωθούν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης και της μετάβασης της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας σε παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οι 1.200 τόνοι χάλυβα από τον αποξηλωμένο αποθέτη θα δοθούν προς ανακύκλωση συμβάλλοντας στην κυκλική οικονομία.

Η ΔΕΗ, με προσανατολισμό στην καθαρή ενέργεια, έχει ήδη προγραμματίσει μεγάλα έργα σταθμών ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας στις περιοχές των ορυχείων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τις λιγνιτικές μονάδες μετά την απόσυρσή τους από το δίκτυο παραγωγής.

Με πλήρη σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον και με άξονες την περιβαλλοντική μέριμνα και την κοινωνική ευημερία, η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Έχει πλέον ως στρατηγικό της στόχο την περαιτέρω διεύρυνση του χαρτοφυλακίου σε νέες τεχνολογίες ΑΠΕ, ενώ η αλλαγή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην διάρθρωση του Ομίλου είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με το πλάνο μετάβασης σε μία Πράσινη Οικονομία στο μέλλον