Της Μαριάννας Τζάννε
 
Μπορεί επικοινωνιακά η κυβέρνηση να κέρδισε το στοίχημα για δύο προσφορές στο χθεσινό διαγωνισμό για την πώληση του 40% της λιγνιτικής της παραγωγής, ωστόσο με βάση τις διαδικασίες εντός πλαισίου, κινείται μόνο μία και αυτή είναι της εταιρείας Μυτιληναίος. Η πρόταση της Seven Energyπου υποστηρίζεται από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είχε πολλούς αστερίσκους και επί της ουσίας, επέβαλλε ένα δικό της εναλλακτικό σχέδιο πώλησης με διαφορετικούς όρους και συνθήκες από αυτές που ορίζει το εγκεκριμένο SPA(σύμβαση αγοραπωλησίας) της ΔΕΗ. Υπό αυτό το πρίσμα η προσφορά των Τσέχων τίθεται αυτόματα εκτός διαδικασίας και μένει να επικυρωθεί αυτό και τυπικά από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, το οποίο αναμένεται να συγκληθεί αύριο το απόγευμα με κύριο μενού την αξιολόγηση των προσφορών.

Ωστόσο ούτε το τίμημα της εταιρείας Μυτιληναίος για την εξαγορά της Μελίτη στην Φλώρινα και μίας άδειας για την Μελίτη ΙΙ (η Μυτιληναίος δεν επέβαλλε προφορά για την Μεγαλόπολη), κρίθηκε επαρκής. Για αυτό και η ΔΕΗ ζήτησε χθες το απόγευμα βελτίωση της οικονομικής προσφοράς, κίνηση που υποδηλώνει την απόκλιση που υπάρχει σε σχέση με την αποτίμηση του ανεξάρτητου συμβούλου. Για να μην κινδυνεύσει να κηρυχτεί άγονος ο διαγωνισμός, η βελτιωμένη  προσφορά πρέπει να είναι στα ίδια ή λίγο παραπάνω επίπεδα της αποτίμησης.

Η εμφάνιση Μυτιληναίου στο διαγωνισμό αποτέλεσε έκπληξη όταν μάλιστα ο ίδιος αλλά και στελέχη της εταιρείας είχαν δηλώσει κατ΄ επανάληψη τους προηγούμενους μήνες ότι με την σημερινή εκτίναξη του κόστους των ρύπων οι επενδύσεις στο λιγνίτη είναι ασύμφορες. Όμως η κατάθεση της προσφοράς φαίνεται να ήταν το αποτέλεσμα ισχυρών πιέσεων που ασκήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα από την κυβέρνηση και την ΔΕΗ για να μην κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός.

Ακόμη όμως και αν ο διαγωνισμός στεφθεί τελικά με επιτυχία για την Μελίτη, η ΔΕΗ μένει με την Μεγαλόπολη, από την οποία μάλιστα κατάφερε μέσω της εθελουσίας να διώξει 385 άτομα. Εφόσον πετύχει αυτή η φάση της αποεπένδυσης, θα επαναληφθεί ο διαγωνισμός για την μονάδα της Πελοποννήσου, η οποία βρίσκεται –τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο – έξω από τα ενδιαφέροντα της Μυτιληναίος.

Πρόσφατα, ο κ. Μανόλης Παναγιωτάκης εμφανίστηκε υπέρμαχος της επαναπροκήρυξης του διαγωνισμού σε περίπτωση αποτυχίας της διαδικασίας. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ είχε ταχθεί από τον περασμένο Νοέμβριο υπέρ της άποψης η πώληση των μονάδων να μετατεθεί για τον Μάρτιο καθώς θεωρούσε ότι μέχρι τότε θα είχαν ωριμάσει αρκετά από τα ζητήματα της αποεπένδυσης που σήμερα θεωρούνται αγκάθια από τους επενδυτές (π.χ ΑΔΙ, ορυχείο Αχλάδας).

Με τα σημερινά δεδομένα, ανώτατα στελέχη της ΔΕΗ εκτιμούν ότι οι εκκρεμότητες που θα ξαναβάλουν στο παιχνίδι τους επενδυτές θα έχουν επιλυθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο, περίοδος όμως που συμπίπτει με τα σενάρια για προκήρυξη εκλογών.  

Η κυβέρνηση αρνήθηκε χθες να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την εξέλιξη του διαγωνισμού παραπέμποντας στο αυριανό ΔΣ της ΔΕΗ.