Της Μαριάννας Τζάννε
Σχεδόν ένα μήνα παράταση για την προετοιμασία των επενδυτικών σχημάτων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, ενέκρινε σύμφωνα με πληροφορίες η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ. Η προγραμματισμένη ημερομηνία υποβολής προσφορών ήταν για την προσεχή Δευτέρα 6 Μαίου.
Κρίθηκε ωστόσο σκόπιμο κατόπιν αιτημάτων και των υποψηφίων να δοθεί περισσότερος χρόνος για την επεξεργασία των στοιχείων καθώς μεσολάβησαν οι αργίες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς.
Την προηγούμενη εβδομάδα, το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ ενέκρινε την σύμβαση αγοραπωλησίας του διαγωνισμού (SPA), επιβεβαιώνοντας τις περιορισμένης κλίμακας βελτιώσεις που εξακολουθούν να κρίνουν επισφαλή και τη δεύτερη απόπειρα πώλησης των εργοστασίων λιγνίτη της Επιχείρησης.
Ακόμη και στην περίπτωση της Μελίτης, τα μηνύματα που μεταφέρουν οι επενδυτές είναι ότι η τροφοδοσία δεν είναι διασφαλισμένη και ο λόγος που προβάλλουν είναι οι προσφυγές που έχουν γίνει από κατοίκους στο ΣτΕ κατά της απαλλοτρίωσης οικισμού που βρίσκεται πλησίον του ορυχείου της Αχλάδας.
Προ εβδομάδων και μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις μηνών η ΔΕΗ και ο ιδιώτης που εκμεταλλεύεται το ορυχείο έφτασαν σε συμφωνία για την τιμή του λιγνίτη με την οποία θα τροφοδοτείται η μονάδα. Όπως συμφωνήθηκε, το κόστος τροφοδοσίας για το 2019 ορίζεται στα 21 ευρώ ανά τόνο και πέφτει στα 16,5 ευρώ, την επόμενη πενταετία. Η συμφωνία προβλέπει την τροφοδοσία με 2 εκατ. τόνους ετησίως, με δυνατότητα αύξησης κατά 500.000 τόνους. Οι επενδυτές εκφράζουν φόβους ότι η υπόθεση της προσφυγής κρίνει επισφαλής την τροφοδοσία και ζητούν να περιληφθούν πρόσθετοι όροι στο SPA.
Πέραν όμως της Μελίτης, σε εκκρεμότητα βρίσκεται και ο«Μακροχρόνιος Μηχανισμός Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος», τα γνωστά και ως ΑΔΙ, για την ετήσια αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων. Από τον περασμένο Οκτωβρίου, έχει γίνει η προκαταρκτική κοινοποίηση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο το πολυπόθητο πράσινο φως δεν έχει δοθεί.
Η ΔΕΗ, για να προσελκύσει τους επενδυτές αποφάσισε να συμπεριλάβει πρόβλεψη στο SPA, σύμφωνα με την οποία θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής του 30% του τιμήματος σε περίπτωση που η υπόθεση των αποζημιώσεων δεν προχωρήσει από την ΕΕ. Όπως συμφωνήθηκε, τίθεται ανώτατο όριο αποζημίωσης τα 40.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα για έναν χρόνο. Εφόσον η Κομισιόν εγκρίνει μικρότερο ποσό, τότε προβλέπεται έκπτωση του τιμήματος κατά το ποσό που θα υπολείπεται.
Μιλώντας τις προηγούμενες μέρες σε χρηματιστηριακούς αναλυτές για να παρουσιάσει τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μανόλης Παναγιωτάκης συνέδεσε την επιτυχία του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, με την μείωση των ποσοτήτων λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής που διατίθεται μέσω δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) σε τιμές που, όπως είπε είναι κάτω του κόστους.
Υπενθυμίζεται ότι για το διαγωνισμό έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τόσο ελληνικές όσο και ξένες επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται σε διαδικασία συζητήσεων για πιθανές συμπράξεις.
Από ελληνικής πλευράς η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Μυτιληναίος, ο όμιλος Κοπελούζου και η ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ και από τις ξένες, η Τσεχική Seven Energy, η Κινεζική Beijing Guohua Power (σύμμαχος του ομίλου Κοπελούζου) και η επίσης Κινεζική China Western Power που αποτελεί το νέο μνηστήρα του διαγωνισμού.
ΔΕΗ: Για τις 28 Μαϊου μετατίθεται η υποβολή προσφορών για τις λιγνιτικές
Ανακοινώθηκε πριν λίγο η μετάθεση της ημερομηνίας κατάθεσης προσφορών του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΔΕΗ «Μετά από σχετικά αιτήματα συμμετεχόντων επενδυτών στο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης, και μετά από συνεννόηση της Διοίκησης της ΔΕΗ με το ΥΠΕΝ και την DG Comp της ΕΕ, αποφασίστηκε η μετάθεση της προθεσμίας κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών για την 28η Μαΐου 2019».