Στην Αττική θα φιλοξενηθεί το πρώτο data center της ΔΕΗ που θα διευρύνει την πολύπλευρη επιχειρηματική στρατηγική της Επιχείρησης στον τεχνολογικό κλάδο, την οποία σκιαγράφησε χθες στο Power Summit της Euroelectric στο Λαγονήσι ο Γιώργος Στάσσης.
Ο επικεφαλής της Επιχείρησης και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαϊκών Εταιρειών Ενέργειας, που είναι και ο οικοδεσπότης του ετήσιου ραντεβού των ευρωπαϊκών utilities που διεξάγεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο της ψηφιοποίησης στην ενεργειακή μετάβαση. Όπως είπε, το μόνο γνωστό για το μέλλον είναι η μεταβλητότητα που προκαλεί η ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια. Η ψηφιοποίηση, συνέχισε, προσφέρει τις απαντήσεις στα προβλήματα της αστάθειας αφού αυξάνει την ευελιξία, και δίνει τη δυνατότητα για την ανάπτυξη μηχανισμού demand-response (απόκριση ζήτησης), με νέες υπηρεσίες και προϊόντα. Η ΔΕΗ, όπως είπε ο κ. Στάσσης, επενδύει σε ψηφιακούς μετρητές, σε αυτοματισμούς στο δίκτυό της, αλλά και στο δίκτυο οπτικής ίνας που αναπτύσσει, μπήκε στις διεθνείς διασυνδέσεις και πλέον και στα data center, με την Damac και συνεχίζει.
Το νέο βήμα της επιχείρησης θα γίνει μέσα από joint venture με την εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το πρώτο Data Center που θα δημιουργηθεί θα είναι ισχύος 25 MW με στόχο την ανάπτυξη και σε άλλα σημεία της επικράτειας.
Ποια είναι η Damac
Ο όμιλος Damac αποτελεί μια ιδιωτική επιχειρηματική εταιρεία που ανήκει και διαχειρίζεται ο επιχειρηματίας Hussain Sajwani με έδρα το Ντουμπάι. Αν και ξεκίνησε το 1982, από τον τομέα των logistics, ο όμιλος σταδιακά εξελίχθηκε αναπτύσσοντας ένα δυναμικό χαρτοφυλάκιο σε διαφορετικούς κλάδους, όπως η ανάπτυξη ακινήτων, τα Data Center, ο τομέας του Retail και της ένδυσης, της φιλοξενίας κ.α. Σήμερα, το διεθνές εκτόπισμα του ομίλου Damac εκτείνεται σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Διασπορά χαρτοφυλακίου
Σύμφωνα με τον κ. Στάσση η Ευρώπη θα πρέπει να επικεντρωθεί στις νέες τεχνολογίες καθώς μέχρι σήμερα ήταν χρήστης τεχνολογικών εφαρμογών που αναπτύσσονταν κάπου αλλού στον κόσμο. Τόνισε μάλιστα ότι οι νέες τεχνολογίες θα της επιτρέψουν να πρωταγωνιστήσει παγκοσμίως στην μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ μίλησε χθες για το μεγάλο άλμα της επιχείρησης στις ΑΠΕ έχοντας ήδη σε λειτουργία έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύς 4,7 GW τα οποία θα διπλασιαστούν τα επόμενα τρία χρόνια. Η μεγάλη δυναμική του ομίλου στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα επεκταθεί και στην Ρουμανία με στόχο να αυξήσει στο 1,5 GW το πράσινο χαρτοφυλάκιο.
Η ΔΕΗ θα συνεχίσει να επενδύει σε όλες τις τεχνολογίες των ΑΠΕ, αναζητώντας όπως είπε τις προηγούμενες μέρες και στους αναλυτές ο κ. Στάσσης ευκαιρίες εξαγορών και στα αιολικά πάρκα, προκειμένου να εμπλουτίσει το ισχυρό χαρτοφυλάκιο που έχει στα φωτοβολταϊκά.
Κατά την συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες στο πλαίσιο της διοργάνωσης της Euroelectric, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, είπε ότι η επιχείρηση θα ενισχύσει και τις επενδύσεις στο δίκτυο διανομής για το οποίο η έρευνα Grids for Speed που εκπόνησε η Euroelectric και παρουσιάστηκε χθες, έδειξε ότι η Ελλάδα πρέπει να διαθέσει 1 δισ ετησίως από το 2025 έως το 2050, για την αναβάθμιση και επέκταση των δικτύων της. Η ΔΕΗ όπως είπε ο κ,. Στάσσης προγραμματίζει επενδύσεις 400 έως 500 εκ. στην ελληνική αγορά και επιπλέον 600 εκ. ευρώ στην Ρουμανία.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΟΝ Λέοναρντ Μπιρνμπάουμ αναφέρθηκαν και στο θέμα των περικοπών ενέργειας που αποτελεί μια νέα πραγματικότητα για την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη. Ο κ. Στάσσης σημείωσε ότι οι αρνητικές τιμές υπάρχουν όπως υπάρχει και το πικ των τιμών, επισημαίνοντας ότι η νέα συνθήκη είναι απόλυτα διαχειρίσιμη για εταιρείες όπως η ΔΕΗ που έχουν χαρτοφυλάκιο έργων με μεγάλη τεχνολογική και γεωγραφική διασπορά. Η εκτίμηση που κάνουν τα στελέχη των ευρωπαϊκών utilities είναι ότι οι αρνητικές τιμές θα ανοίξουν το δρόμο για νέες μπίζνες στον τομέα της αποθήκευσης και της απόκρισης ζήτησης (demand response).
Πέρα από τις ισχυρές βάσεις που χτίσει η ΔΕΗ στις ΑΠΕ αλλά και ως πάροχος τεχνολογίας, θα συνεχίσει να δίνει έμφαση και στον τομέα των ορυκτών καυσίμων.
Το φυσικό αέριο εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να έχει καθοριστικό ρόλο στην ηλεκτροπαραγωγή τόσο της Ελλάδας, όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο οι αλλαγές που συντελούνται στο ενεργειακό σύστημα λόγω της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ, καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη μηχανισμού στήριξης της ευέλικτης ισχύος, που είναι σε θέση να παρέχουν μόνο οι μονάδες φυσικού αερίου. Και αυτό διότι θα πρέπει να λειτουργούν ώστε να καλύπτουν τη ζήτηση σε ώρες μη προκαθορισμένες, κατά τη διάρκεια των οποίων δεν θα υπάρχει διαθέσιμη ανανεώσιμη ενέργεια.
Διαβάστε ακόμη
Avramar: Αρχικό ενδιαφέρον από 15 επενδυτές – Πότε θα ξεκαθαρίσει η εικόνα
Νέα διευκόλυνση για γονικές παροχές ακινήτων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ