Tους ισχυρότερους επενδυτές του πλανήτη, πραγματικούς real investor money, συγκέντρωσε το ομόλογο της ΔΕΗ, σηκώνοντας λόγω της υψηλής ζήτησης, κεφάλαια 150 εκατ. παραπάνω από τα 500 εκατ. που ήταν ο αρχικός στόχος. Έτσι, η έκδοση υπερακαλύφθηκε κατά 6 φορές με τις συνολικές προσφορές να φτάνουν τα 3 δισ. ευρώ.
Όπως σχολίαζαν χθες αρμόδιες πηγές, με το κλείσιμο του Βιβλίου Προσφορών, η ΔΕΗ πέτυχε κάτι παραπάνω από τους στόχους της: να υπερκαλύψει τις ανάγκες της έκδοσης αλλά και να ξανασυστηθεί στους παγκόσμιους παίκτες της αγοράς ομολόγων, οι οποίοι της έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και μπήκαν στην έκδοση σε ποσοστό 70%. Οι υπόλοιποι ήταν Έλληνες θεσμικοί επενδυτές, με το κουπόνι να διαμορφώνεται κάτω από το 4% όπως ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις και συγκεκριμένα στο 3,87%.
Οι πρόσθετοι πόροι θα ενισχύσουν την προσπάθεια της εταιρείας για αναχρηματοδότηση του δανεισμού της μαζί με τα υπόλοιπα κεφάλαια που θα διατεθούν κυρίως για την αναχρηματοδότηση δύο παλαιότερων κοινοπρακτικών δανείων ύψους 300 εκατ. ευρώ, καθώς και για την κάλυψη άλλων αναγκών της ΔΕΗ.
Συγκεκριμένα, τα 100 εκατ. για τη μερική αποπληρωμή κοινοπρακτικού δανείου από τις ελληνικές τράπεζες, ονομαστικής αξίας 1,02 δισ. ευρώ που λήγει τον Οκτώβριο του 2023 και έχει κουπόνι 5%.
Με 200 εκατ. ευρώ θα αποπληρωθεί κοινοπρακτικό δάνειο των ελληνικών τραπεζών αντίστοιχης ονομαστικής αξίας που λήγει τον Απρίλιο του 2022 και έχει επίσης κουπόνι 5%. Σημειώνεται πως εκτός των ελληνικών τραπεζών, μεγάλος αιμοδότης από πλευράς χρηματοδοτήσεων είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα δάνεια συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ που λήγουν μεταξύ του 2021 και του 2040.
Το νέο ομόλογο της ΔΕΗ αποτελεί την πρώτη έκδοση που συνδέεται με την επίτευξη των στόχων αειφορίας έτσι ώστε, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν έως τα τέλη του 2022, να προβλέπεται επιβάρυνση στο κόστος δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης.
Έτος βάσης για την μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος θα είναι το 2019, όπου οι εκπομπές CO2 περιορίστηκαν κατά 56% και ανήλθαν σε 23,1 εκατομμύρια τόνους.
Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε στις αρχές της εβδομάδας στους αναλυτές, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, η εταιρεία επιταχύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχο το 1,3 GW έως το 2023 και ταυτόχρονα ενισχύει τους άλλους δύο ισχυρούς πυλώνες της στρατηγικής της που είναι το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που είναι το ταχύτερο στην Ευρώπη, η ψηφιοποίηση, ο εκσυγχρονισμός και η βελτιστοποίηση του δικτύου διανομής του ΔΕΔΔΗΕ.
Η ΔΕΗ θα συνεχίσει παράλληλα την πολιτική είσπραξης ανεξόφλητων οφειλών με ταυτόχρονη βελτίωση του κόστους και πώλησης περιουσιακών στοιχείων που δεν είναι στρατηγικής σημασίας.
Πρόκειται για τομείς που αναμένεται να στηρίξουν την ανάπτυξη του ομίλου τα επόμενα χρόνια εκτινάσσοντας τα λειτουργικά κέρδη σε πάνω από το 1,1 δισ. ευρώ το 2023 (αύξηση 25% σε σχέση με πέρσι) με πρόβλεψη για έσοδα 4 δις ευρώ από 4,9 δισ. ευρώ το 2019.