Της Μαριάννας Τζάννε

Την πλήρη αναστροφή του δυσμενούς κλίματος για το λιγνίτη επιχειρούν στην ΔΕΗ, ελάχιστα 24ωρα πριν την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Μέχρι και την Παρασκευή που υπογράφτηκε η νέα δανειακή σύμβαση ύψους 155 εκ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ανάπτυξη του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, στελέχη της ΔΕΗ, ανέφεραν ότι παραμένει η 23η Δεκεμβρίου ως ημερομηνία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί κάποια νέα παράταση. Εάν ισχύσει η ημερομηνία αυτή, τότε προβλέπεται η επικύρωσή της από το Διοικητικό Συμβούλιο έως τις 31 Ιανουαρίου.

Καθώς μάλιστα οι λιγνιτικές αποζημιώσεις ΑΔΙ, παραμένουν στο τραπέζι αλλά χωρίς να έχουν λάβει ακόμη την έγκριση της Κομισιόν, η Επιχείρηση ποντάρει πολλά στην κερδοφορία των μονάδων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα για να δελεάσει τους επενδυτές.

Με βάση τα νεότερα οικονομικά στοιχεία για τις λιγνιτικές μονάδες, που επεξεργάστηκε ο ανεξάρτητος ελεγκτικός οίκος της Deloitte για τη ΔΕΗ και υποβλήθηκαν στην διοίκηση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η Μεγαλόπολη στο τέταρτο τρίμηνο του 2018 εμφάνισε μηδενικά κέρδη από ζημιές 3 εκ. ευρώ το τρίμηνο Ιουλίου –Σεπτεμβρίου 2018 ενώ αντίστοιχα η μονάδα της Μελίτης είχε ζημιές ύψους 900.000 ευρώ (έναντι 5 εκατομμυρίων αντίστοιχα στο προηγούμενο τρίμηνο).

Η διοίκηση της ΔΕΗ επιδίδεται σε μπαράζ δηλώσεων τις τελευταίες μέρες, τονίζοντας ότι οι υπό ιδιωτικοποίηση μονάδες είναι πλέον κερδοφόρες, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στο πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου στην Μεγαλόπολη. Μάλιστα πρόσφατα, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Μανόλης Παναγιωτάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους επισήμανε ότι η εικόνα στα υπό πώληση εργοστάσια της ΔΕΗ μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, υπολογίζοντας τόσο τα ΑΔΙ για τα οποία υπάρχουν ελπίδες ότι θα δοθούν όσο και την δυνατότητα να μειωθεί περεταίρω το λειτουργικό κόστος όταν οι μονάδες περάσουν στους ιδιώτες.

Ο κ. Παναγιωτάκης έχει δηλώσει, ακόμη και πρόσφατα ότι στον διαγωνισμό παραμένουν ενεργεί τρεις επενδυτές: ο όμιλος Κοπελούζου με την κινεζική CHN Energy, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την τσεχική Seven Energy και ο όμιλος Μυτιληναίου, παρά τις δημόσιες αρνητικές τοποθετήσεις του για το λιγνίτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή, ο επικεφαλής της ΔΕΗ αποκάλυψε ότι εγκρίθηκε από το αρμόδιο όργανο της ΕΕ, η αποζημίωση και της νέας μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδας με Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ).