Σε δύο φάσεις θα ολοκληρωθεί η τιτλοποίηση χρεών από την ΔΕΗ με στόχο την είσπραξη 500 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ανακοίνωσε χθες στους αναλυτές ο επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης. Μέχρι τα τέλη του μήνα, το αργότερο τον Ιούλιο θα ξεκινήσει η α΄ φάση που περιλαμβάνει την τιτλοποίηση χρεών έως 60 μέρες από την οποία η εταιρεία έχει υπολογίσει έσοδα ύψους 200 εκ. ευρώ και από τον Σεπτέμβριο οι οφειλές έως 90 μέρες που εκτιμάται ότι θα αποφέρουν στην ΔΕΗ περί τα 300 εκ. ευρώ.
Η τιτλοποίηση αποτέλεσε ένα εργαλείο προείσπραξης οφειλών που είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη διοίκηση, ωστόσο πέρασαν μήνες για να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες και αυτό συνδέεται και με τις προσφορές που είχε δεχτεί η ΔΕΗ από τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίες δεν ήταν ελκυστικές. Η διαδικασία πάντως δείχνει να έχει ωριμάσει και θα προχωρήσει άμεσα, μέσω δύο εταιρειών ειδικού σκοπού (SPV’s) παρά το γεγονός ότι χθες ο κ. Στάσσης ανέφερε ότι για το δεύτερο πακέτο δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ο τρόπος που θα γίνει.
Οι οφειλές 90 ημερών θεωρούνται υψηλού ρίσκου για τους επενδυτές, επομένως η επιτυχία του πακέτου έγκειται και στην πορεία των διεθνών αγορών, οι οποίες παραμένουν ασταθείς.
Αναφορικά με τις επιπτώσεις της κρίσης από την περίοδο του lockdown ο κ. Στάσσης επισήμανε στους αναλυτές ότι η ΔΕΗ τον προηγούμενο μήνα επανήλθε σε ρυθμούς εισπραξιμότητας στα προ κρίσης επίπεδα. Εν αντιθέσει με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο που η επιχείρηση είδε να μειώνεται η εισπραξιμότητα κατά 18% και 14% αντίστοιχα.
Παρά τους αρχικούς φόβους για την επίδραση της πανδημίας στα έσοδα της ΔΕΗ, τελικά η επιλογή της εταιρείας να στραφεί εγκαίρως στις on line πληρωμές κατάφερε να μετριάσει τις επιπτώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη περίοδο οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αντιπροσώπευαν το 30% του συνόλου των εισπράξεων.
Σε ερωτήσεις αναλυτών για την πορεία του σχεδίου εξυγίανσης ο κ. Στάσσης ενημέρωσε ότι η ΔΕΗ ξεκινά άμεσα το πρώτο κύμα εθελούσιας για 900 άτομα, συνολικού ύψους 31,5 εκ. ευρώ για το οποίο εκτίμησε ότι θα υπάρξει απόσβεση σε έξι μήνες.
Σχετικά με την πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων (αύξηση 7,1% στα έσοδα και λειτουργική κερδοφορία 182 εκ. ευρώ) ο κ. Στάσσης επισήμανε ότι καταδεικνύει ότι το «καράβι έχει αλλάξει ρότα», διατηρώντας τους στόχους για EBITDA 700 εκ. ευρώ το 2020.