search icon

Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Εντυπωσιακή αύξηση της τιμής-στόχου στα 13,60 ευρώ από την Optima Bank

Περιθώριο ανόδου 70% – Σύσταση «αγορά» για τη μετοχή της Επιχείρησης – Οι λόγοι της αναβάθμισης - Euroxx: Πότε θα κάνει δυναμικό comeback το ελληνικό Χρηματιστήριο – Οι κορυφαίες επιλογές

Με μια εντυπωσιακή αύξηση της τιμής – στόχου για τη μετοχή της ΔΕΗ επανεκκινεί την κάλυψη της Επιχείρησης η Optima Bank.

Σε σημερινό της report ( “SOTP valuation indicates significant upside potential”) τοποθετεί τον πήχη για τον τίτλο στα 13,60 ευρώ, που μεταφράζεται σε upside της τάξης του 70% (από τα επίπεδα τιμών των 7,96 ευρώ).

Οι αναλυτές της Optima αναφέρουν πως η νέα διοίκηση υπό τον Γ. Στάσση, που ανέλαβε πριν από περίπου 18 μήνες, έχει αποκαταστήσει τη δημιουργία ταμειακών ροών της εταιρείας και παράλληλα ξεκίνησε ένα μεγάλο σχέδιο μετασχηματισμού που, όπως εκτιμούν, βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Εκτός από την αναμενόμενη μεταβλητότητα που προκαλείται κυρίως από διακυμάνσεις των τιμών (για αυτό το έτος η Optima προβλέπει 3% χαμηλότερα επαναλαμβανόμενα EBITDA σε σύγκριση με εκτιμώμενο επαναλαμβανόμενο EBITDA 0,9 δισ. ευρώ το 2020), ο μεσοπρόθεσμος στόχος για επαναλαμβανόμενο EBITDA τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ είναι εφικτός, με καταλύτη την αυξανόμενη συνεισφορά από ΔΕΔΔΗΕ και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Optima εκτιμά πως στο τέλος του τρέχοντος επενδυτικού κύκλου (4 δισ. ευρώ την περίοδο 2020-2025) η ΔΕΗ θα πρέπει να απολαμβάνει ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές, σταθερό ισολογισμό (καθαρό χρέος / EBITDA περίπου 3,2x) και καλύτερο προφίλ ρίσκου. Οι αναλυτές της σημειώνουν ότι παρά τη σημαντική άνοδο της μετοχής, υπάρχει σημαντικό ανοδικό περιθώριο λόγω σειράς καταλυτών, ο σημαντικότερος από τους οποίους είναι η πιθανή πώληση μεριδίου 49% του ΔΕΔΔΗΕ (υποβολή εκδηλώσεων ενδιαφέροντος στις 19 Φεβρουαρίου).

Σε ό,τι αφορά στη στρατηγική στις ΑΠΕ, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη έως το 2023 και η μετάβαση στην παραγωγή ΑΠΕ με στόχο μια εγκατεστημένη χωρητικότητα τουλάχιστον 1,5 GW έως το τέλος του 2023 και 6 GW μακροπρόθεσμα. Με αυτήν τη σημαντική αλλαγή στο μείγμα παραγωγής, η ΔΕΗ επιτυγχάνει τρεις βασικούς στόχους: Πρώτον καθιστά τη συμβατική παραγωγή κερδοφόρα λόγω της μείωσης της έκθεσης σε CO2, δεύτερον επενδύει σε έργα με υποσχόμενη απόδοση IRR και, τέλος, μειώνει τον κίνδυνο από τη μακροχρόνια έκθεση στη λιανική. Αναφορά γίνεται στην πρόσφατη συμφωνία της ΔΕΗ με την RWE Renewables για την από κοινού ανάπτυξη ηλιακών έργων 2 GW στην Ελλάδα στα επόμενα 3 – 5 έτη.

Τούτων δοθέντων και αφαιρώντας το καθαρό χρέος του ομίλου, ύψους 3,7 δισ. ευρώ, η Optima αποτιμά τη ΔΕΗ στα 3,1 δισ. ευρώ (13,60 ευρώ ανά μετοχή).

Διαβάστε ακόμη

Κρουαζιέρα: Η επάρκεια εμβολίων καθορίζει την επόμενη μέρα – Ολα τα σενάρια

Αγωνία σε αγορά και οικονομία μετά το τρίτο lockdown

TEKMON: Το λογισμικό που εξάγεται από τα Γιάννενα σε Λονδίνο και Μονακό

Exit mobile version