Το ταξίδι της διεθνούς της επέκτασης στα Βαλκάνια ξεκινά η ΔΕΗ, αποκτώντας το μεγαλύτερο utility στην αγορά της Ρουμανίας.
Η απόκτηση της Enel που επισημοποιήθηκε χθες γίνεται έναντι τιμήματος 1,24 δισ. που ισοδυναμεί με εταιρική αξία περίπου 1,9 δισ. για το 100%. Όπως ανακοίνωσε χθες η Enel, η συμφωνία προβλέπει και πιθανή πρόσθετη πληρωμή μετά το κλείσιμο με βάση την μελλοντική αξία της επιχείρησης στην λιανική.
Η εξαγορά της θυγατρικής του Ιταλικού ομίλου που διοίκησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης πριν την ΔΕΗ, γιγαντώνει το μέγεθος της ελληνικής Επιχείρησης στην περιοχή των Βαλκανίων, εντάσσοντας επιπλέον 3 εκατομμύρια στην δεξαμενή των πελατών της (συνολικά 9 εκατομμύρια), πρόσθετη εγκατεστημένη ισχύς έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 600 MW (5 GW υπό ανάπτυξη) και ένα δίκτυο διανομής άνω των 133.000 χιλιομέτρων.
1,4 εκατ. έξυπνοι μετρητές
Η Enel Romania έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 1,4 εκατ. έξυπνους μετρητές σε σπίτια και επιχειρήσεις, έχοντας πάρει προβάδισμα από την μητρική της εταιρεία που προσπαθεί επί μια δεκαετία να εκσυγχρονίσει το δίκτυό της, έχει χτίσει ένα δίκτυο λιανικής 81 καταστημάτων σε όλη τη χώρα και μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει σε λειτουργία 500 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Με την απόκτηση της Enel, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ του Ομίλου (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ) αυξάνεται σε περίπου 4,4GW και η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση της Διανομής κατά 40%. Επιπλέον, όλη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Enel στη Ρουμανία προέρχεται από ΑΠΕ, γεγονός που αυξάνει το ποσοστό «πράσινου EBITDA» στο συνολικό EBITDA της ΔΕΗ.
Έρχεται το Capital Market Day
Η οριστικοποίηση της σημαντικής αυτής εξαγοράς εντάσσεται στο επικαιροποιημένο στρατηγικό σχέδιο του ομίλου για την περίοδο 2023-2027 που θα παρουσιαστεί στις 23 Ιανουαρίου του 2024 στο Λονδίνο από τη διοίκηση της ΔΕΗ. Η καθυστέρηση στην υπογραφή της τελικής συμφωνίας μετακινεί τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε την πραγματοποίηση του Capital Market Day εντός του έτους.
Στο πλαίσιο αυτό τα αποτελέσματα εννιαμήνου θα ανακοινωθούν στις 9 Νοεμβρίου (αντί στις 2 του μήνα) ενώ μέσα στο Νοέμβριο πιθανολογείται ότι μπορεί να βγει λευκός καπνός και για την απόκτηση της Κωτσόβολος, με την οποία εδώ και λίγες μέρες η ΔΕΗ βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις. Η εξαγορά και της μεγάλης αλυσίδας θα ενισχύσει ένα άλλο σημαντικό πυλώνα της στρατηγικής της επιχείρησης που είναι ο τομέας της λιανικής.
Το business plan της ΔΕΗ για την πενταετία 2022-2026 προβλέπει επενδύσεις ύψους 9,3 δισ. ευρώ από τις οποίες περί το 1,4 δισ (το 15%) αφορούν κεφάλαια εκτός Ελλάδας, ένα σχέδιο που ικανοποιεί η απόκτηση της Ρουμανικής εταιρείας.
Η θέση της Ρουμανίας
Η Ρουμανία θεωρείται μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Μέση Πραγματική Ανάπτυξη του ΑΕΠ να υπολογίζεται για την περίοδο 2022–2026 σε 3,3% κάθε χρόνο. Από αυτή την αναμενόμενη ανάπτυξη, οι ΑΠΕ θα έχουν ένα μεγάλο μερίδιο καθώς υπολογίζεται ότι η Μέση Πραγματική Ανάπτυξη των ΑΠΕ μεταξύ 2020 και 2030 θα κινηθεί γύρω στο 12,2% κάθε χρόνο.
Διαβάστε ακόμη
«Στο όριο» ο προϋπολογισμός: Yστέρηση 4,8% από φόρους τον Σεπτέμβριο
Trade Estates: Αντίστροφη μέτρηση για το Χρηματιστήριο – Στόχος καθαρά έσοδα €56,9 εκατ.
Φρένο στα σενάρια για νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου»
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ