search icon

Επιχειρήσεις

ΔΕΗ: Bγαίνει στον αέρα ο νέος διαγωνισμός για τον λιγνίτη

Συνεδριάζει σήμερα το Δ.Σ - Αβεβαιότητα για την τροφοδοσία της Μελίτη και τα ΑΔΙ

της Μαριάννας Τζάννε

Προσκλητήριο στους ιδιώτες που συμμετείχαν στον προηγούμενο διαγωνισμό αλλά και σε νέους επενδυτές από την Κίνα, την Ρωσία και τις ΗΠΑ, απευθύνει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, προκηρύσσοντας εντός των ημερών το νέο διαγωνισμό για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.

Οι μεγάλες ωστόσο εκκρεμότητες παραμένουν, καθιστώντας για άλλη μα φορά αβέβαιο το αποτέλεσμα του νέου διαγωνισμού που επιταχύνεται λόγω πολιτικών πιέσεων.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ένα 24ωρο μετά το ταξίδι του στην Κίνα ο κ. Παναγιωτάκης, σε πολύ καλό κλίμα διεξήχθηκαν οι συναντήσεις με στελέχη της CHN Energy (επικεφαλής της κοινοπραξίας με τον όμιλο Κοπελούζου, η οποία όμως δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά κατά την προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία) ενώ επαφές πραγματοποιήθηκαν και με την CΜEC.

Ο ίδιος δήλωσε ότι χωρίς την συνάντηση με την CHN Energy, δεν θα μπορούσε να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που υπήρχε από την εταιρεία για τις μονάδες της ΔΕΗ. Αναλύθηκαν όπως είπε, όλα τα στοιχεία του νέου διαγωνισμού με τους Κινέζους να εμφανίζονται εντυπωσιασμένοι από την εικόνα που τους παρουσίασε για την Μεγαλόπολη (κόστη προμήθειας λιγνίτη, μείωση λειτουργικών εξόδων λόγω εθελουσίας κ.α).

Αξιοσημείωτο είναι ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό, το ενδιαφέρον της κοινοπραξίας υπό την CHN Energy είχε περιοριστεί στην μονάδα της Μελίτη. Ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε επίσης ότι επαφές έγιναν πρόσφατα στους Δελφούς και με Αμερικανό Επενδυτή (σ.σ με Αρμένικη όπως αποκάλυψε καταγωγή). “Θα καλέσουμε τους πάντες στο διαγωνισμό και τον όμιλο Βιοχάλκο”, δήλωσε.

Διαδικασίες – εξπρές για τον διαγωνισμό

Οι διαδικασίες για την διεξαγωγή του διαγωνισμού ξεκινούν από σήμερα καθώς συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας για να βγει η πρόσκληση ενδιαφέροντος ώστε μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Θα δοθεί ένα εύλογο περιθώριο 20 ημερών προκειμένου να γίνει διαπραγμάτευση για το SPA (σύμβαση αγοραπωλησίας) ώστε να υποβληθούν στην συνέχεια οι δεσμευτικές προσφορές. Ο κ. Παναγιωτάκης εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρχει προτιμητέος επενδυτής μεταξύ 5 και 8 Μαΐου, για να κυρωθεί στην συνέχεια η σύμβαση από την βουλή.

Επόμενος σταθμός του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ μετά την Κίνα, θα είναι οι Βρυξέλλες, με το σχετικό ταξίδι να προγραμματίζεται την επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Παναγιωτάκης δίνει ιδιαίτερη σημασία στην χορήγηση των ΑΔΙ, τα οποία θα βρεθούν πολύ ψηλά στην ατζέντα των συναντήσεων που θα έχει με στελέχη της Κομισιόν ώστε να υπάρξει μια κοινά αποδεκτή λύση που θα δίνει επιπλέον κίνητρα στους διαγωνιζόμενους.

Η Αχλάδα μεγάλη αβεβαιότητα

Δύο στοιχεία προκύπτουν από την χθεσινή συζήτηση με τον επικεφαλής της ΔΕΗ, τα οποία όμως αποκτούν ειδικό βάρος για την πορεία του διαγωνισμού. Το πρώτον είναι ότι εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα με την τροφοδοσία της Μελίτη από το ορυχείο της Αχλάδας, που όπως δήλωσε ο κ. Παναγιωτάκης, αν ο ιδιώτης δεν συμφωνήσει στην αλλαγή των όρων της συμφωνίας, η ΔΕΗ θα καταγγείλει την σύμβαση.

Το δεύτερο είναι ότι η απόρριψη του μηχανισμού κερδών -ζημιών που ζητούσαν επιτακτικά οι Τσέχοι στον προηγούμενο διαγωνισμό, απορρίφθηκε από την Κομισιόν και όχι από την ΔΕΗ. Ο Διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, αποκάλυψε χθες ότι το υπουργείο είχε στείλει τις προηγούμενες μέρες στις Βρυξέλλες ένα σχέδιο νόμου που προέβλεπε την εφαρμογή του επίμαχου μηχανισμού για τέσσερα χρόνια και με πλαφόν το 40% των χρημάτων που θα δίνονταν για το τίμημα των μονάδων. Ωστόσο, η ΕΕ το απέρριψε. Ο κ. Παναγιωτάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το SPA, χωρίς όμως κανείς να είναι σε θέση να προδικάσει ποια μπορεί να είναι η τύχη του.

Ειδικότερα και σε ότι αφορά την Μελίτη, η διοίκηση της ΔΕΗ εντοπίζει το πρόβλημα με την τροφοδοσία στην αντισυμβατική συμπεριφορά του ιδιώτη, ο οποίος όπως αναφέρθηκε, παραδίδει ποσότητες λιγνίτη κάτω από 2 εκ. τόνους που προβλέπει η σύμβαση και δεν σκάβει σωστά το ορυχείο, στον πυρήνα του, που είναι πιο αποδοτικό το κοίτασμα για να μην δώσει χρήματα για τις απαλλοτριώσεις των τριών οικισμών, συνολικού κόστους 25 έως 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Στόχος της ΔΕΗ παραμένει να κατέβει η τιμή στα 18 ευρώ ο τόνος από 23 ευρώ που είναι σήμερα. Για την κατάληξη πάντως της προβληματικής σύμβασης, η οποία σημειωτέον παρατάθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Παναγιωτάκης έδειξε χθες ότι υπάρχουν και ευθύνες της ΔΕΗ καθώς η σύγκρουση έρχεται από το 2016. Η Επιχείρηση μάλιστα εμφανίζεται να διεκδικεί ρήτρες ύψους 2,5 εκ. ευρώ από τον ιδιώτη.

Όμως λόγω της εξάρτησης της Μελίτης από το ορυχείο η συνεργασία δεν σταμάτησε. «Ζητάμε να αλλάξουν οι όροι της παραχώρησης και ο ιδιώτης έχει δύο δρόμους. Είτε να συνεργαστεί με την ΔΕΗ είτε να συγκρουστεί». Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτάκης αν η τιμή του λιγνίτη πέσει στα 18 ευρώ, το ετήσιο όφελος για την Μελίτη θα είναι 10 εκατομμύρια, κάτι που την καθιστά κερδοφόρα δίχως ΑΔΙ.

Exit mobile version