Σε επικαιροποίηση του στρατηγικού σχεδίου μετασχηματισμού της ΔΕΗ για την περίοδο 2025-2027, πρόκειται να προχωρήσει σήμερα το μεσημέρι ενώπιον διεθνών αναλυτών η διοίκηση της εταιρείας για να θέσει τους νέους επενδυτικούς στόχους της Επιχείρησης για την επόμενη τριετία, δέκα μήνες μετά το Capital Markets Day που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του έτους.
Η ΔΕΗ έχει ήδη αναθεωρήσει προς τα πάνω τον στόχο της για EBITDA 1,8 δισ. ευρώ το 2024 από προηγούμενη πρόβλεψη για 1,5 δισ. ευρώ, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου με τα καθαρά κέρδη για φέτος να αναμένεται να ανέλθουν στα 350 εκ. ευρώ.
Η Επιχείρηση εμφάνισε ισχυρή λειτουργική κερδοφορία 1,348 εκ. με προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 305 εκ. ευρώ από 178 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Στο θετικό αυτό αποτέλεσμα, συνέβαλε η αυξημένη συνεισφορά των δραστηριοτήτων της Διανομής, η βελτίωση της κερδοφορίας των δραστηριοτήτων της παραγωγής και εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και η προσθήκη των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία αλλά και της Κωτσόβολος στην Ελλάδα. «Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία του επιχειρηματικού μας μοντέλου με βασικούς πυλώνες της στρατηγικής μας την ανάπτυξη ενός πράσινου και ανθεκτικού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, την πελατοκεντρική φιλοσοφία, και την ψηφιοποίηση και ενίσχυση των δικτύων διανομής» δήλωσε χθες ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γιώργος Στάσσης.
Επενδύσεις 1,6 δισ.
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε αύξηση των επενδύσεων σε “πράσινα” έργα, καθώς και σε έργα διανομής και ψηφιοποίησης, οι οποίες ανήλθαν σε 1,6 δισ. συμπεριλαμβανομένης της αγοράς της Ρουμανίας.
Τα αποτελέσματα αποδεικνύουν την ηγετική της πλέον παρουσία στην αγορά των ΑΠΕ καθώς στο τέλος Σεπτεμβρίου, η εγκατεστημένη ισχύς διαμορφώθηκε σε 4,9 GW από 3,8 GW τον Σεπτέμβριο του 2023. Ωστόσο στην «ουρά» βρίσκονται νέα έργα με στόχο μέσα στα επόμενα τρίμηνα η συνολική δυναμικότητα να αυξηθεί περεταίρω καθώς έργα 3,8 GW βρίσκονται ήδη σε στάδιο κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή ή και σε διαδικασία διαγωνισμού.
Η αύξηση του πράσινου χαρτοφυλακίου συμβαδίζει με την στρατηγική απολιγνιτοποίησης που ακολουθεί ήδη η εταιρεία από το 2020. Έτσι η λιγνιτική παραγωγή το εννεάμηνο του 2024 μειώθηκε κατά περίπου 30% σε σχέση με πέρσι και διαμορφώθηκε σε 2,3TWh, που αντιστοιχεί στο 15% της συνολικής παραγωγής της ΔΕΗ. Αυτό είχε αντίκτυπο και στις εκπομπές CO2 (Scope 1), οι οποίες μειώθηκαν κατά 10,5% σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2023.
Μείωση μεριδίων
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας στην Ελλάδα μειώθηκε στο 51% το εννεάμηνο 2024 από 57% πέρσι, κυρίως λόγω της μείωσης της θέσης της στους πελάτες Υψηλής Τάσης ως αποτέλεσμα της λήξης των προϋφιστάμενων σταθερών τιμολογίων. Αντίστοιχα, το μέσο μερίδιο ανά τάση, ήταν 18% (από 44%) στην Υψηλή Τάση, 35% (από 34%) στη Μέση Τάση και 65% (από 65%) στη Χαμηλή Τάση. Στη Ρουμανία, το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στο 16%.
Επενδύσεις στην Διανομή
Μεγάλο μέρος των επενδύσεων της ΔΕΗ αφορά στον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση των Δικτύων Διανομής σε Ελλάδα και Ρουμανία, οι οποίες κατέγραψαν αύξηση για ένα ακόμη τρίμηνο και ανήλθαν σε 721 εκατ. το εννεάμηνο του 2024, καταγράφοντας αύξηση 90% σε σχέση με πέρυσι. Οι υψηλότερες επενδύσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να βελτιωθεί η αξιοπιστία των Δικτύων και το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους χρήστες των Δικτύων.
Σημαντική πρόοδος παρατηρείται και στην υλοποίηση της ανάπτυξης του δικτύου Fiber-to-the-home, έχοντας φτάσει ήδη σε 477.000 σπίτια/επιχειρήσεις τον Σεπτέμβριο 2024, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 27% σε σχέση με τον Ιούνιο 2024, έχοντας ήδη προσεγγίσει τον στόχο των 500.000 ο οποίος είχε τεθεί για το τέλος του 2024. Η επιτυχημένη πορεία υλοποίησης μέχρι σήμερα θέτει τις βάσεις για την επίτευξη του στόχου το δίκτυο FTTH να φτάσει σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2025.
Στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, η ΔΕΗ διατηρεί επίσης ισχυρή ανάπτυξη με το μερίδιό της στα δημόσια σημεία φόρτισης να διαμορφώνεται στο 35% το εννεάμηνο 2024. Ο συνολικός αριθμός σημείων φόρτισης σε Ελλάδα και Ρουμανία ανέρχεται στα 2.925 στο τέλος του εννεαμήνου 2024.
Διαβάστε ακόμη
Επίδομα θέρμανσης: Πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις – Πώς θα γίνουν οι πληρωμές
Τουρισμός: Οι προορισμοί-πρωταθλητές της φετινής σεζόν – Πώς έκλεισε η σεζόν τον Οκτώβριο (πίνακας)
efood: Η κερδοφορία που στηρίζουν τα… μηχανάκια διανομής
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα